Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Νέος πρόεδρος και αντιπρόεδροι στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2024 μετά τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι

Την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφάλισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης κερδίζοντας για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες -πλην της Ακροδεξιάς. "Και τα επόμενα 2,5 χρόνια θα συνεχίσω να εκπροσωπώ στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Αριστερά και φυσικά την πατρίδα μου, την Ελλάδα" σημειώνει ο ίδιος, δηλώνοντας μάλιστα "υπερήφανος γιατί ενισχύθηκε η ελληνική παρουσία".

Στο προεδρείο του Ε/Κ εκλέχθηκε και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Εύα Καϊλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα καθήκοντα των αντιπροέδρων θα οριστούν την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο Δημ. Παπαδημούλης θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του ως αρμόδιος για θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας.

Οι νέοι συσχετισμοί στις Βρυξέλλες και μια αμφιλεγόμενη πρόεδρος

Σοκ και θλίψη σκόρπισε στις Βρυξέλλες και σε όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο θάνατος το Νταβίντ Σασόλι στις 11 Ιανουαρίου. Ο 65χρονος τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου σε ογκολογικό κέντρο θεραπείας στην Ιταλία εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος.

"Ήταν ένας πρόεδρος ενωτικός και ανθρώπινος, προοδευτικός ευρωπαϊστής και καλός φίλος της Ελλάδας. Τον αποχαιρετώ με άφατη οδύνη" έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Σασόλι εκλέχθηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, ενώ ήταν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2009, οπότε εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία.

Στο μεταξύ η εκλογή νέου προέδρου και αντιπροέδρων αποτυπώνει νέους συσχετισμούς. Στα μισά της θητείας του θεσμού, όπως ορίζει ο κανονισμός για το υπόλοιπο μισό της ευρωκοινοβουλευτικής θητείας, εξελέγησαν νέος πρόεδρος και αντιπρόεδροι στην Ευρωβουλή μέχρι το 2024. Αν και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξακολουθεί να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του προεδρείου, Σοσιαλδημοκράτες και η πολιτική ομάδα Renew Europe συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις αποφάσεις όπου πλειοψηφούν.

Ωστόσο η στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στην υποψήφια του ΕΛΚ Ρομπέρτα Μετσόλα για την προεδρία προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πράσινοι έκαναν λόγο για "ωμή προδοσία" των Ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι συμφώνησαν "πίσω από κλειστές πόρτες", σύμφωνα με τις καταγγελίες, να "σπάσουν" τον προοδευτικό συνασπισμό και στηρίζοντας τη Μαλτέζα Μετσόλα, που εκλέχθηκε με τις ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Ευρωσοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe.

Αντιδράσεις όμως προκαλεί και η στάση της νέας προέδρου όσον αφορά τις θέσεις της για την άμβλωση. Η Μαλτέζα συντηρητική μπορεί να "έπαιξε" το χαρτί της νέας γυναίκας υποψήφιας, εντούτοις η ίδια είναι πολέμιος των αμβλώσεων. Εξάλλου η ίδια τον περασμένο Ιούνιο καταψήφισε έκθεση η οποία αναγνώρισε τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μετσόλα είναι η τρίτη γυναίκα που αναδεικνύεται στην κορυφαία θέση του θεσμού του Ευρωκοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί η Γαλλίδα Σιμόν Βέιλ από το 1979 έως το 1982 και η επίσης Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν από το 1999 έως το 2002.

Την τρίτη θέση, πίσω από τη Μετσόλα και την υποψήφια των Πρασίνων  Άλις Κούνκε, κατέλαβε η υποψήφια της Αριστεράς Σίρα Ρέγκο. H Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς ανέδειξε την ανάγκη για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και με περισσότερη ισότητα. Υπογράμμισε τη σημασία να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, άμεση δράση και αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

Ελλάδα όπως Ουγγαρία στην ελευθερία του Τύπου

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η δίωξη των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη. Οι δυο δημοσιογράφοι, που ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης Novartis αλλά και της λίστας Λαγκάρντ, κλήθηκαν ως κατηγορούμενοι να καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι διώξεις των δυο δημοσιογράφων συνιστούν ακόμα ένα περιστατικό φίμωσης και επίθεσης στην ελευθεροτυπία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η από τις 27 θέσεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, μαζί με αυταρχικά κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

"Οι διώξεις δημοσιογράφων αποτελούν κακό σημάδι για τη δημοκρατία και οπισθοδρόμηση για την ελευθερία του Τύπου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που αυτοπροβάλλεται ως φιλελεύθερος, δεν συνειδητοποιεί την αρνητική εντύπωση και το κακό σήμα που δίνουν στην Ευρώπη οι διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα;" ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

"Επαναλαμβάνουμε σταθερά την πεποίθησή μας πως η ερευνητική δημοσιογραφία δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της ενημέρωσης, που προστατεύεται από το σύνταγμα" σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης.

Όπως τόνισε, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα υπερασπιστούν με κάθε θεσμική δυνατότητα όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής ενός παγκόσμιου σκανδάλου που πληρώνουμε ακόμη αδρά οι  Έλληνες πολίτες. "Θα υπερασπιστούμε την ερευνητική δημοσιογραφία και όσους την υπηρετούν. Θα υπερασπιστούμε εν τέλει την ελευθερία του Τύπου και την ίδια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη" τόνισε.

Στο μεταξύ ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με την παρέλευση χωρίς αποτέλεσμα της προθεσμίας που είχε η χώρα μας να ενσωματώσει την Οδηγία για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της  Ένωσης.

Όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, "οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά δέχθηκαν δημόσιες επιθέσεις.  Έγιναν προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, ακόμη και από υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος ερευνάται για το σκάνδαλο. Δύο δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!".

Δημήτρης Παπαδημούλης: Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που διέπει τους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε., ζητάει ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας ακόμη μια φορά την ανάγκη για "μια μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων και του ευρωπαϊκού Νότου". "Δυστυχώς, ενώ ο Ντράγκι, ο Μακρόν, ο Κόστα κι ο Σάντσες διεκδικούν, ο Μητσοτάκης απλώς ψελλίζει την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη" σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην "Α".

Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς "αν δεν γίνουν ρεαλιστικές αλλαγές στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που αυτή τη στιγμή μόνο το Λουξεμβούργο από όλη την Ευρωζώνη πληροί τα κριτήριά του, θα έχουμε ένα νέο γύρο λιτότητας και κρίση χρέους με πρώτο θύμα την Ελλάδα".

Μιλώντας εκ μέρους της Αριστεράς σε σχετική συζήτηση του Ε/Κ ο Δημ. Παπαδημούλης απευθύνθηκε στην Κομισιόν: "Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, έχει ένα χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ και μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες". Και έθεσε το ερώτημα: "Εξετάζετε τη δυνατότητα τέτοιων προσαρμογών στο Σύμφωνο Σταθερότητας με ειδικές συμβάσεις ανά χώρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος;".

20 χρόνια ευρώ

Η χώρα μας πρόσφατα μέτρησε την 20ή επέτειο από την υιοθέτηση του ευρώ. "Είκοσι χρόνια μετά, το δίδαγμα παραμένει το ίδιο: ‘Το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν’. Χρειαζόμαστε καλύτερη διοίκηση, εξωστρεφή οικονομία, όχι πελατειακό κράτος και διαφθορά. Δυστυχώς παραμένουμε η χώρα με τα υψηλότερα ελλείμματα στην Ε.Ε., και δημοσιονομικά και κοινωνικά" δήλωσε σχετικά ο Δημ. Παπαδημούλης στη δημόσια τηλεόραση.

Και προσέθεσε μεταξύ άλλων: "Ως σταθερός ευρωπαϊστής υποστηρίζω την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ από το 1981. Η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ ήταν μια σωστή επιλογή, αλλά, όπως έχουν πει εκ των υστέρων πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτο τον Ντελόρ, δεν ήμασταν έτοιμοι τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ".

Στέλιος Κούλογλου: Novartis, Σκάνδαλα επί σκανδάλων

Την αρχειοθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το μέγα σκάνδαλο Novartis για τους  Άδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου.

"Είναι σκάνδαλο ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η υπόθεση ενός σκανδάλου" τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του υπογραμμίζοντας: "Τώρα η ουσία της υπόθεσης είναι να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη φαρμακευτική εταιρεία, αν και είναι απορίας άξιο πώς θα γίνει αυτό, όταν η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο".

"Οι αμερικανικές αρχές ήρθαν σε συμβιβασμό με την εταιρεία που κλήθηκε να πληρώσει το τεράστιο ποσό των 340 εκατ. δολαρίων για τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα, που περιλάμβαναν χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως αναφέρεται στη συμφωνία ΗΠΑ - Novartis, με σκοπό να διαμορφώσουν τιμές φαρμάκων ευνοϊκές για την εταιρεία. Στην Ελλάδα, που ήταν το θύμα αυτής της υπόθεσης, δεν έχει καν ζητηθεί ακόμη αποζημίωση. Τώρα είναι η ώρα ‘σκευωροί’ και αντι-‘σκευωροί’ να ζητήσουμε μαζί τα χρήματα από τη Novartis πίσω", κατά τον Στ. Κούλογλου.

Πέτρος Κόκκαλης: Συνεχείς οι προσπάθειες για τα μικρά νησιά του Αιγαίου

Το φλέγον ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά σε καιρό κλιματικής κρίσης και πανδημίας, έφερε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Πέτρος Κόκκαλης. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πέτυχε διαπαραταξιακή υποστήριξη στη σχετική γνωμοδότηση που συνέταξε.

"Πρέπει να καταφέρουμε για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., αλλά και τα μικρά νησιά του Αιγαίου, πολλά ακόμη.  Όλα ανεξαιρέτως αποτελούν απαιτούμενες παρεμβάσεις εξισορρόπησης για όσα έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που παλεύει με τη γη σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας, όπου όλα γίνονται δυσκολότερα και λόγω της κλιματικής κρίσης" σημείωσε ο ίδιος, επιμένοντας πως "δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι περιοχές αυτές, υπό το βάρος της μειωμένης ανταγωνιστικής θέσης και των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν".

Η γνωμοδότηση του Π. Κόκκαλη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

* Την επαναφορά των κονδυλίων για τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές και των ειδικών μέτρων για τη γεωργία.

* Τη στήριξη των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα προώθησης των νησιωτικών αγροτικών προϊόντων.

* Την πρόσβαση και τη χρήση των συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. από τους γεωργούς.

* Τη λήψη στοχευμένων μέτρων και την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη προστασία των περιορισμένων φυσικών νησιωτικών πόρων.

Κώστας Αρβανίτης: Δημοσιογραφία σε κίνδυνο

Τους κινδύνους που διατρέχει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, αλλά και το κράτος δικαίου στην Ε.Ε. συνολικά, φέρνει ενώπιον των Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης. Στην πρόσφατη εκδήλωση της ευρωομάδας του κόμματος δήλωσε σχετικά: "Όπως στην Πολωνία, έτσι και στην Ελλάδα, το κράτος δικαίου δέχεται σοβαρές απειλές".

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει -προκειμένου να μην ξεχαστεί- την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ο Κ. Αρβανίτης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ο ίδιος άμεσα μια έκθεση στο Ε/Κ που αφορά ζητήματα διαφθοράς, παρεμπόδισης της δημοκρατικής και δικαιοκρατικής αντιμετώπισης στην Ελλάδα. "Η ερευνητική δημοσιογραφία δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της Ενημέρωσης που προστατεύεται από το σύνταγμα" υποστηρίζει.

Κομισιόν ενάντια στη Ν.Δ. για τις ΜΚΟ

Με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Κ. Αρβανίτης κατέδειξε την ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση Μητσοτάκη - Μηταράκη με την οποία τίθεται απαγορευτικό πλαίσιο για τη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Στην απάντησή της η Κομισιόν πήρε σαφείς αποστάσεις από το νομοθέτημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. "Η ανθρωπιστική βοήθεια που προβλέπεται από τον νόμο δεν μπορεί να ποινικοποιείται" τόνισε η αρμόδια επίτροπος, στέλνοντας στην Αθήνα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας.

Αλέξης Γεωργούλης: SOS για 7 εκατ. θέσεις εργασίας στον πολιτισμό

"Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε και ζητάει να στηριχθεί ο πολιτισμός με αποτελεσματικές πολιτικές και σημαντικά ποσά, τα κράτη - μέλη αγνοούν αυτά τα αιτήματα, όπως και τις φωνές των πολιτών τους" διεμήνυσε στη σχετική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε μείωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό το 2023, ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όπου ο χώρος έχει υποφέρει πολλά. "Ο πολιτισμός ήταν ο πρώτος που χτυπήθηκε και ο τελευταίος που θα ανακάμψει" τόνισε ο Αλ. Γεωργούλης.

"Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουμε έμπρακτα ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα και την προοπτική του ζητήματος. Σε όλη την Ε.Ε. 7 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν με αφανισμό στον χώρο του πολιτισμού. Και επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες στερούνται την πρόσβαση σε νέο πολιτιστικό προϊόν" υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL