Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα θέματα πολιτισμού πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα θέματα πολιτισμού πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους πολίτες

ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

Τις προσπάθειές του για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον πολιτισμό αναλύει στην ΑΥΓΗ ο Αλέξης Γεωργούλης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη του χώρου αυτού, που επλήγη τόσο από την πανδημία, αλλά η Κομισιόν δεν τον έχει ψηλά στις προτεραιότητές της. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιγράφει το «σκοτεινό» τοπίο με τη διαρκή υποχώρηση της πολυφωνίας στα ΜΜΕ, ενώ εκφράζει τη λύπη του επειδή το τελευταίο διάστημα θέματα πολιτισμού, όπως η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης και η Ακρόπολη, λειτούργησαν διχαστικά για την ελληνική κοινωνία.

* Πώς σχολιάζετε την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη; Ποιο είναι το κίνητρο της κυβέρνησης, κατά την άποψή σας, δεδομένου ότι, απαντώντας σε ερώτησή σας, η Κομισιόν διέψευσε τις κινδυνολογίες της κυβέρνησης για απώλεια ευρωπαϊκών πόρων;

Το θέμα με την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου ξεσήκωσε μεγάλη αντίδραση στην τοπική κοινωνία. Επίσης, επειδή αποτελεί ένα ειδικό θέμα που σχετίζεται και με τη συνέχιση του έργου για το μετρό Θεσσαλονίκης, συζητήσαμε ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου εκτενώς με αρχαιολόγους και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι, οι ίδιοι, τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων και κάλεσαν αρκετές φορές την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης, αλλά και τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκτός των άλλων, η διαφύλαξη της αυθεντικότητας αυτών των αρχαιοτήτων μέσω της κατά χώραν διατήρησής τους αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη ένταξή τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς η Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1972) αποκλείει από την καταχώριση ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αρχαιότητες που έχουν αφαιρεθεί και αργότερα επανατοποθετηθεί.

Πιστεύω ότι σε θέματα πολιτισμού οι αποφάσεις που λαμβάνονται χρειάζεται να ενώνουν τους πολίτες και όχι να τους διχάζουν, και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε θέματα πολιτισμού να λειτουργούν διχαστικά για την ελληνική κοινωνία, όπως τα αρχαία Βενιζέλου και η Ακρόπολη, γεγονός που με στενοχωρεί ιδιαίτερα.

* Προωθείτε την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για στήριξη του χώρου του πολιτισμού, που επλήγη σημαντικά από την πανδημία. Εκτιμάτε ότι υπάρχει διάθεση στην ευρωπαϊκή ηγεσία για την απαραίτητη στήριξη προς τους καλλιτέχνες;

Ο χώρος του πολιτισμού είναι από τους μεγάλους χαμένους της πανδημίας. Μιλάμε για απώλειες της τάξεως του 75% - 90% του κύκλου εργασιών. Στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχω, θέσαμε το θέμα από την αρχή, και μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο το αναγνώρισε και με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε πέρσι την πρόταση να δοθεί στον πολιτισμό το 2% του Μηχανισμού για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα.

Πήρα την πρωτοβουλία και, μαζί με 103 ακόμη συναδέλφους μου τον Δεκέμβριο και άλλους 86 τον Μάρτιο, στείλαμε δύο επιστολές προς την Κομισιόν, τους αρχηγούς κρατών και τους αρμόδιους υπουργούς υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί το 2%.

Αργότερα κατέθεσα ερώτηση στην Κομισιόν για το αν προωθεί αυτή τη λύση. Απάντησε πως ο σχεδιασμός των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών και ότι το 2% δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έγκρισή τους, αντίθετα με τα ποσοστά για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό βέβαια ήταν γνωστό. Το θέμα ήταν αν η Κομισιόν θα προσπαθούσε να επηρεάσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έκαναν οι ευρωβουλευτές.

Τώρα κατέθεσα μια νέα ερώτηση για να ενημερωθούμε ποια κατανομή αποφάσισαν τελικά οι κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό δεν βρίσκονται ψηλά στην προτεραιότητά τους, με την αιτιολογία πάντα ότι ο πολιτισμός είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

* Παράλληλα προωθείτε σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, αλλά και για τη δεοντολογική συμπεριφορά στον χώρο της εργασίας, που, όπως φάνηκε από το ελληνικό #metoo, μόνο αυτονόητη δεν είναι. Ποια είναι η υποδοχή των πρωτοβουλιών σας αυτών;

Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Αριστερά συμμετείχα δυναμικά σε συζητήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου για τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών. Το ψήφισμα όπου ήμουν σκιώδης εισηγητής έγινε δεκτό με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια προχθές. Παράλληλα εγκρίθηκαν 57 τροπολογίες μου που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική ασφάλεια και τη δημιουργία ελάχιστου κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα -για πρώτη φορά- όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Η τροπολογία για έναν κοινό ευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των καλλιτεχνών τόσο στις σχολές όσο και στην εργασία τους, και θα προστατεύει από οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, βίας και κατάχρησης εξουσίας γενικά, δεν πέρασε στο ψήφισμα για δύο ψήφους. Γι’ αυτό θα την επαναφέρω τόσο με ερώτησή μου προς την Κομισιόν όσο και μέσα στην Επιτροπή Πολιτισμού. Με επιμονή κερδίζονται οι μάχες.

* Συνυπογράψατε ερώτηση για την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα, ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να διερευνηθεί κι από Εξεταστική της Βουλής. Με αφορμή και την υπόθεση Κουρτς, πόσο καθοριστική είναι αυτή η οπισθοδρόμηση για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας και στην Ευρώπη;

Η αποκάλυψη για τη μεθόδευση Κουρτς είναι η πιο πρόσφατη, αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη, ούτε ίσως η χειρότερη. Ο  Όρμπαν επενδύει πάνω από 250 εκατ. ευρώ ετησίως στην προπαγανδιστική μηχανή του, που κάποτε ήταν ένας ανεξάρτητος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Στην Πολωνία έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα. Το τοπίο είναι σκοτεινό. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews. Και μάλιστα καταπατώντας τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των γλωσσών της Ε.Ε.

Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση και παράλληλα έχει αναδείξει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης ευρωπαϊκών έργων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της έλλειψης προστατευτικού πλαισίου για τους πληροφοριοδότες. Δεν θα έπρεπε τον 21ο αιώνα να συζητάμε για την ανάγκη ελευθερίας και πολυφωνίας των ΜME, θα έπρεπε να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL