Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.9°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.0°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.0°C15.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
4 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C8.5°C
0 BF 100%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τις γυναικοκτονίες

Τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών και τα κενά της νομοθεσίας που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

«Μας σκοτώνουν επειδή μας θεωρούν κατώτερες και γι’ αυτό θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα μας. Θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τη ζωή που δεν κατάφεραν να ελέγξουν, γι’ αυτό είναι γυναικοκτονίες και γι’ αυτό οφείλουμε να τις λέμε με το όνομά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (ΕΔκΒ) Κική Πετρουλάκη.

Στη συνέντευξή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 19χρονης, θύματος trafficking στην Ηλιούπολη, αναφέρθηκε στην αναιτιολόγητη στάση της αστυνομίας απέναντι στο θύμα, που το θεωρούσε «κρατούμενη», καθώς και στην ανάγκη αλληλεγγύης.

Ο Αθανάσιος Χαρμάνης, δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς, μετέφερε το μήνυμα από τη μητέρα και τον πατέρα της Καρολάιν Κράουτς: «Τα κορίτσια που υποφέρουν, να μιλάνε στους γονείς τους και στις αρχές».

“Να διδάξουμε στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και στα κορίτσια να μην ανέχονται προσβολές και μειωτικές συμπεριφορές που μπορούν να φτάσουν στη βία, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με πνεύμα ισοτιμίας και δημοκρατίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η ανισότητα και η θεοποίηση της βίας στα ΜΜΕ” υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Έλενα Κουντουρά ενημέρωσε πως στο πλαίσιο της Έκθεσης για τον Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γυναίκες και στα Παιδιά και τα Δικαιώματα Επιμέλειας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις “για ένα ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας”.

«Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και η οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να αρκείται στην ατομική ευθύνη, αλλά οφείλει να προνοεί και να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2019, πήρα την πρωτοβουλία δημιουργίας τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας» πρόσθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και ποινικολόγος Σπύρος Λάππας εξέφρασε την άποψη ότι «ο γυναικοκτόνος κινητοποιείται από το αρχέγονο ένστικτο του άνδρα - θηρευτή, του προστάτη - χορηγού, του κυρίαρχου που δεν δέχεται αμφισβήτηση σε όποιας μορφής κυριαρχία έχει επιβάλει στη γυναίκα».

Στην Ε.Ε. το θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης

Σειρά επιστολών με πρωτοβουλία των μελών της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αυξάνονται διαρκώς οι φωνές των διεθνών φορέων και προσωπικοτήτων που ζητούν να μην υλοποιηθεί η ενέργεια διαμελισμού και μεταφοράς των βυζαντινών αρχαιοτήτων

Σειρά επιστολών προς τα ευρωπαϊκά όργανα και τους προέδρους τους για την ανάγκη προστασίας των βυζαντινών αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη έχουν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες, μετά από πρωτοβουλίες των μελών της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ταυτόχρονα αυξάνονται διαρκώς οι φωνές των διεθνών φορέων και προσωπικοτήτων που ζητούν να μην υλοποιηθεί η ενέργεια διαμελισμού και μεταφοράς των βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Στην τελευταία επιστολή, που συνυπογράφουν 30 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες, τονίζεται ότι «η Europa Nostra, η ICOMOS και περισσότεροι από 200 κορυφαίοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχαιότητες και θα καταστρέψει την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά τους», ενώ έκκληση «για την υλοποίηση της ήδη συμφωνημένης λύσης της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό του μετρό, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς του 1992” απηύθυνε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε προηγούμενη επιστολή του.

Επιπρόσθετα, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα γραπτής απάντησης κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ερωτά “πώς σκοπεύει να δράσει για την κατά χώρα διατήρηση του εξαιρετικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, διασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη πρόοδο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης” και ζητάει την παράταση της προθεσμίας για τη λειτουργία του έργου, εφόσον λήγει τον Φεβρουάριο του 2025.

Δυσπιστία Ευρωπαίων για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Αλλαγές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτησε η Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα φτηνά δάνεια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης δεν θα πάνε κατά προτεραιότητα σε μεγάλες και “ημέτερες” επιχειρήσεις

Της Χριστίνας Βασιλάκη

Σε τροποποίηση του σχεδίου ανάκαμψης ανάγκασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα φτηνά δάνεια του εΕυρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης δεν θα πάνε κατά προτεραιότητα σε μεγάλες και “ημέτερες” επιχειρήσεις που δεν έχουν προβλήματα δανεισμού, την ώρα που οι μικρότερες κινδυνεύουν με λουκέτα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία επικύρωσης του ελληνικού σχεδίου από το συμβούλιο των κρατών - μελών της Ε.Ε., κάποιες χώρες -με πρωτοστάτρια τη Γερμανία- ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση στα φτηνά δάνεια του ταμείου ανάκαμψης, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχώρησε στις απαραίτητες διευκρινίσεις και το ελληνικό σχέδιο έλαβε τελικά την έγκριση των “27” στη σχετική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά που συνοδεύουν το ελληνικό σχέδιο παραμένουν. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει την εφαρμογή των 27 Εθνικών Σχεδίων των κρατών - μελών Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είχε επικρίνει εξαρχής την έλλειψη διαφάνειας και το ότι τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης απευθύνονται σε “λίγους και εκλεκτούς”, πριν καν η κυβέρνηση της Ν.Δ. το υποβάλει για έγκριση στην Κομισιόν.

“Το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τροποποίηση του ελληνικού Σχεδίου δείχνει τη δυσπιστία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δικαιώνει το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για άμεση συγκρότηση μιας επιτροπής υπό την ελληνική Βουλή, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει στενά την πορεία υλοποίησης» του Σχεδίου Ανάκαμψης.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, δηλαδή τα 12,7 δισ. ευρώ, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποκλείοντας έτσι τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημειώνει, ενώ παραπέμπει και σε “αμείλικτα” στοιχεία που δείχνουν ότι «από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις 15.000 - 20.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Θέλουμε ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας»

Την ανάγκη να εκπονηθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και αντιπρόεδρος του Ε/Κ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.

"Χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα της υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύσουμε τα συστήματα δημόσιας Υγείας, που η κρίση της πανδημίας τα βρήκε αποδυναμωμένα σε πολλά κράτη - μέλη, εξαιτίας πολιτικών λιτότητας και περικοπών τα προηγούμενα χρόνια" δήλωσε και πρόσθεσε: "Πρέπει ακόμη να ενισχύσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε και πολίτες που αυτοπρόσωπα έχουν δυσκολία. Και κεντρική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η άμβλυνση των μεγάλων ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Γιατί αυτό είναι μια βασική, θεμελιώδης αρχή για την Ε.Ε., και η πραγματικότητα πολύ απέχει από το να υλοποιείται αυτή η αρχή με αποτελεσματικότητα".

Υποστηρίζοντας ότι "δεν αρκεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός 27 διαφορετικών πολιτικών, χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη πολιτική που να οδηγεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας", ο Δημ. Παπαδημούλης δεσμεύτηκε να εργαστεί ώστε να διαμορφωθεί με ευρεία συναίνεση μια φιλόδοξη πρόταση.

Στήριξη της ανάκαμψης

"Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης στα κράτη - μέλη" επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη. Απέφυγε, βέβαια, να πάρει θέση για το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών και για το εάν εξετάζεται μια ευρωπαϊκή λύση ελάφρυνσης... Πάντως πρόσθεσε εκ μέρους της Κομισιόν ότι "ο συντονισμός των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών παραμένει ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ανάκαμψης".

Ελενα Κουντουρά: Ενδοοικογενειακή βία και συνεπιμέλεια

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τις δύο Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα των Γυναικών (FEMM) και Νομικών Θεμάτων (JURI) η έκθεση - σταθμός της Έλενας Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας».

Πρόκειται για μια προοδευτική και εξαιρετικά κρίσιμη έκθεση που η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. διαμόρφωσε εκ μέρους της Επιτροπής FEMM. Έτσι πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετείται ξεκάθαρα: η αποτυχία της αναγνώρισης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τον καθορισμό της επιμέλειας και των δικαιωμάτων επίσκεψης των παιδιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών στη ζωή, σε μια ζωή χωρίς βία, και συνιστά εμπόδιο στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Το Ε/Κ με την Έκθεση αυτή συστήνει ένα πλαίσιο προτάσεων που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να λάβουν υπόψη και να υιοθετήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση παίρνει θέση και για το ζήτημα της συνεπιμέλειας: είναι αντίθετο προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού εάν ο νόμος δίνει αυτόματα τη γονική επιμέλεια σε κάποιον ή και στους δύο γονείς, δεδομένου ότι η εκτίμηση βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού είναι μια μοναδική δραστηριότητα, που πρέπει να αναλαμβάνεται για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, υπό το φως των συγκεκριμένων περιστάσεων κάθε παιδιού.

Στέλιος Κούλογλου: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι επαναπροωθήσεις

"Για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο ευθύνεται όλη η Ε.Ε." δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο BBC, με αφορμή ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου για επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σημείωσε πως "οι επαναπροωθήσεις αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, που ορίζει ότι όταν κάποιος φτάνει στα σύνορα ζητώντας άσυλο, η υπόθεσή του πρέπει να εξεταστεί και όχι να εκδιωχθεί".

Επισήμανε ακόμη ότι πολύ συχνά πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν στα ελληνικά ύδατα συλλαμβάνονται και έρχονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, όπως η περίπτωση του Σομαλού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμντί, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή. Για την περίπτωση του τελευταίου, μάλιστα, ο Στ. Κούλογλου ξεκινά μαζί και με άλλους ευρωβουλευτές διεθνή εκστρατεία με σκοπό ο πρόσφυγας να τύχει δίκαιης δίκης.

Στο μεταξύ, την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv ο Στέλιος Κούλογλου. "Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι πίσω από το φιλελεύθερο προσωπείο του κ. Μητσοτάκη κρύβεται μια εθνικιστική Ακροδεξιά που κινεί τα νήματα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση καθυστερεί την επικύρωση των συμφωνιών με τη Β. Μακεδονία που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών" σχολίασε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι τις αντιδράσεις αυτής της ομάδας φοβήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου - ενός εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, ο οποίος διέσωσε μετανάστες από τη θάλασσα.

Αλέξης Γεωργούλης: Τι κοινό έχουν πολιτική(οί) και υποκριτική;

"Η τέχνη ήταν ένα καταφύγιο πάντα αλλά περισσότερο από ποτέ στην εποχή μας" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου μίλησε για την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει κάθε μελέτη και έρευνα που εντοπίζει για τον πολιτισμό και τους εργαζομένους του. Πού βρίσκονται όλα αυτά; Στην προσωπική του ιστοσελίδα και όπως λέει: "Σε αυτό το υλικό προστίθενται και πληροφορίες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για δράσεις πολιτισμού, που ιδίως τώρα τις χρειάζονται οι καλλιτέχνιδες και οι καλλιτέχνες".

Ο Αλ. Γεωργούλης είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και της Επιτροπής Αναφορών του Ε/Κ, ιδρυτικό μέλος της διακοινοβουλευτικής “Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών”, ενώ συμμετέχει και στην Ειδική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, όπως και στην Ειδική Επιτροπή για Ανθρώπους με Αναπηρία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. απαντά και για τη σχέση πολιτικής - υποκριτικής με βάση τη δική του εμπειρία: "Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ηθοποιοί είναι δημόσια πρόσωπα, που εκτίθενται στο κοινό και, βέβαια, και στην κριτική του. Αλλά υπάρχει και μια βαθύτερη συνάφεια. Και οι μεν και οι δε για να κάνουν καλά τη δουλειά τους πρέπει να νικήσουν τον εγωισμό τους".

Πέτρος Κόκκαλης: Περιβαλλοντικό Βατερλώ με γαλάζια υπογραφή

Να μπει ένα τέλος στα πολιτικά παιχνίδια και να βρεθούν "πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" ζητάει για ακόμη μια φορά ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστηρίζει πως "πρέπει να καταλάβουμε πως η κλιματική αλλαγή δεν 'συγκινείται' από σύνορα, συνθήκες, συμβιβασμούς και συμφωνίες πολιτικών δυνάμεων". "Οφείλουμε μεν να προσαρμόσουμε άμεσα τις υποδομές μας για να μην θρηνούμε θύματα και περιουσίες καθημερινά, αλλά παράλληλα οφείλουμε να κινηθούμε με ρεαλισμό για να αντιμετωπίσουμε τις κύριες αιτίες, μεταξύ αυτών και τα ορυκτά καύσιμα" σημειώνει.

Ακόμη, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι "τάζει τον 'πιο πράσινο πρωθυπουργό της Ευρώπης' και παραδίδει εξορύξεις πετρελαίου στις περιοχές Natura, χωροταξικό 'Σουφλιά' σε όλη την επικράτεια και μπουλντόζες στον Ερημίτη, συγχέει την απορρύθμιση με τη μεταρρύθμιση, αδυνατεί να συλλάβει την κομβική σημασία της συμμετοχικότητας και της διαβούλευσης στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και εντέλει κινδυνεύει να μετατρέψει την τεράστια ευκαιρία, αλλά και ευθύνη, για μια δυναμική πράσινη αναδιάταξη της οικονομίας σε ένα λαχανί Βατερλώ".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL