Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.9°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.0°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.0°C15.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
4 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C8.5°C
0 BF 100%
Η πολιτική Μητσοτάκη είναι Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική Μητσοτάκη είναι Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να αποκαλύψει τους κινδύνους και το κρυφό κόστος που θα έχει το νεοφιλελεύθερο πλιάτσικο» της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει «εμπαιγμό των εργαζομένων» την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εκτιμά ότι στη διανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης «θα δούμε ένα ακόμη ‘πάρτι’ ‘γνωστών’ και ‘φίλων’ με δημόσιο χρήμα». Τέλος, ο Κ. Αρβανίτης μιλά για «χυδαία προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας» όσον αφορά την κυβερνητική προπαγάνδα για βελτίωση της κατάστασης στις δομές «φιλοξενίας» προσφύγων.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε τελικά στη Βουλή η κυβέρνηση; Ποιες είναι οι επιδιώξεις της; Πώς πρέπει να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ζούμε με τις επικουρικές συντάξεις ένα ακόμη κορυφαίο κρούσμα θεσμικής υποκρισίας της Δεξιάς. Το συνταξιοδοτικό είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου μια κοινωνία οργανώνει στο εσωτερικό της την αλληλεγγύη. Θεσμικά, με νόμους και υποχρεώσεις, όχι εθελοντικά. Την αλληλεγγύη που επικαλείται η κυβέρνηση (και ορθώς) στον εμβολιασμό έρχεται η ίδια και την τινάζει στον αέρα με μια ψευτο-μεταρρύθμιση που καταργεί την πιο ουσιαστική έκφρασή της, την αλληλεγγύη των γενεών. Και το κάνει αυτό σε μια στιγμή κρίσης, όταν ακόμη μετράμε το κόστος της πανδημίας και δεν ξέρουμε πόσο θα χρειαστεί η οικονομία για να επανέλθει. Σε εποχή αβεβαιότητας, δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, μετατρέποντας τη θεσμισμένη αλληλεγγύη σε έναν ανήθικο τζόγο καζινοκαπιταλισμού. Πολιτική επιλογή κορυφαίας ανευθυνότητας!

Όσο για την εκτίμηση ότι το νέο σύστημα δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση, είναι απολύτως λανθασμένη, είναι ένα κατάφωρο ψέμα, που μάλιστα θα είναι δύσκολο να καταπιεί και η Ε.Ε., καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει ισχυρές σχετικές δεσμεύσεις! Μιλάμε λοιπόν για ένα περιττό επιπλέον κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κοινωνία συνολικά, με μόνους κερδισμένους τα γκόλντεν μπόις που θα διαχειριστούν τους κόπους των ασφαλισμένων! Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην επιτρέψει να περάσουν χωρίς απάντηση στην κοινωνία η κυβερνητική προπαγάνδα και τα ψέματα Χατζηδάκη - Μητσοτάκη, να αποκαλύψει τους κινδύνους και το κρυφό κόστος που θα έχει όλο αυτό το νεοφιλελεύθερο πλιάτσικο αν δεν σταματήσει έγκαιρα.

Πώς είδατε την εξαγγελία για τη ναύξηση του κατώτατου μισθού; Πώς συνδυάζεται η ισχνή αυτή αύξηση με τη συνολικότερη αντιμεταρρυθμιστική ατζέντα Χατζηδάκη στα εργασιακά;

Ως έναν ακόμη εμπαιγμό των εργαζομένων από μια κυβέρνηση που από την πρώτη της μέρα νομοθετεί και αποφασίζει εις βάρος των πολλών. Ξέρετε, το χειρότερο δεν είναι ότι νομοθετεί κατά των εργαζομένων, το χειρότερο είναι ότι και αυτή η απόφαση δείχνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του φωνάζουμε από την αρχή: η πολιτική Μητσοτάκη είναι Μνημόνιο... χωρίς Μνημόνιο, ένα εθελοντικό Μνημόνιο που κανείς δεν μας επέβαλε! Δηλαδή πολιτικές που δεν είναι μόνο άδικες επειδή στρέφονται κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά επιπλέον είναι αναποτελεσματικές και εξαιτίας τους η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο όπως ο μνημονιακός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στην πράξη ότι μια συνετή πολιτική στήριξης του εισοδήματος των εργαζόμενων όχι μόνο μπορεί να απορροφηθεί χωρίς κραδασμούς αλλά και να έχει αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Η Δεξιά του Μητσοτάκη δείχνει στην πράξη πως για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα στα οποία προφανώς έχει δεσμευτεί δεν διστάζει να εφαρμόσει κάθε επικίνδυνη και αποτυχημένη αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη συνταγή. Φυσικά, η ψευτο-αύξηση αυτή απέχει από οποιαδήποτε λογική δήθεν «στήριξης» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις οποίες 200.000 περίπου κινδυνεύουν να μην είναι βιώσιμες. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν κινδυνεύουν από τον κατώτατο μισθό. Αντιθέτως, ωφελούνται από τη εισοδηματική βελτίωση 700.000 αμειβόμενων εργαζομένων με τον κατώτατο μισθό.

Με την κύρωση της σύμβασης για το ταμείο ανάκαμψης θα ξεκινήσει και η εκταμίευση των πόρων. Ποια είναι η γνώμη σας για τις επιλογές που έκανε η κυβέρνηση; Είστε αισιόδοξος ότι οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία;

Θα βοηθήσουν, αλλά όχι προς όφελος των πιο παραγωγικών της δυνάμεων ή των εργαζόμενων, όχι προς όφελος των πολλών, ούτε προς όφελος των μικρομεσαίων, που θα βρεθούν εκτός χρηματοδοτικών πλάνων. Θα οξυνθούν ανισότητες, θα ενισχυθούν πολλοί που δεν έχουν καν ανάγκη ενίσχυσης, θα δούμε ένα ακόμη «πάρτι» «γνωστών» και «φίλων» με δημόσιο χρήμα. Το ταμείο ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που η Δεξιά του Μητσοτάκη ετοιμάζεται να μετατρέψει σε μια χαμένη αναπτυξιακή ευκαιρία. Οι Έλληνες θα χρεωθούμε πολλά για να ωφεληθούν πολύ λίγοι. Ξέρουμε ήδη για τις πρώτες «κίτρινες κάρτες» που συνοδεύουν την έγκριση του σχεδίου αυτού, θα παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον το πώς η ευρωπαϊκή ηγεσία θα ελέγξει την εκτέλεσή του ή θα επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πήγατε πρόσφατα περιοδεία με ευρωβουλευτές της Αριστεράς σε διάφορες δομές «φιλοξενίας» προσφύγων; Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μιλήσει για βελτίωση της κατάστασης;

Είναι μια χυδαία προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας! Οι αναγνώστες της ΑΥΓΗΣ είδαν στο ρεπορτάζ της Έλλης Ζώτου τις πραγματικές συνθήκες στα στρατόπεδα «φιλοξενίας», την εγκατάλειψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πρόσχημα την πανδημία, την καθυστερημένη έναρξη εμβολιασμών, την ατέρμονη αναμονή σε μια αρρωστημένη καθημερινότητα αδράνειας, το πανύψηλο τείχος που με πρόσχημα την ασφάλεια λειτουργεί ως εργαλείο αποκλεισμού. Ξέρετε, πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο διαφήμισε μια «εκδρομή», λέει, φιλοξενούμενων στη δομή της Σιντικής στην Κερκίνη. Εδώ οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι, έχουν βάλει τον κόσμο κυριολεκτικά στο πουθενά, σε μια κοιλάδα που μοιάζει με έρημο, με ελλείψεις στη διατροφή, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και νομίζουν ότι θα συγκινήσουν επειδή ο διοικητής ή δεν ξέρω ’γω ποιος άλλος πήρε μια ανθρώπινη πρωτοβουλία και πήγε μια ομάδα παιδιών βόλτα στην Κερκίνη!

Προσωπικά, επειδή έχω δει τις πραγματικές συνθήκες και στο Κλειδί και αλλού, έχω μιλήσει με εργαζόμενους στο πεδίο, αλλά και με πρόσφυγες, σας διαβεβαιώνω ότι η βελτίωση που επικαλούνται είναι επικοινωνιακό τρικ. Τα λεφτά που η Ε.Ε. ξοδεύει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκουν πραγματικό αντίκρισμα σε ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Βέβαια, αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα διαχείρισης, είναι συνολικά λάθος η πολιτική της Ε.Ε., η πολιτική που επιβάλλει στη χώρα μας και τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, και με το νέο σύμφωνο θέλει να διαιωνίσει τις μεγάλες δομές - φυλακές προσφύγων στην πραγματικότητα, χωρίς φυσικά να θέλω να αθωώσω τον κ. Μηταράκη και τους επιτελείς του, που δεν έχουν σταματήσει να στήνουν μπίζνες με το προσφυγικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL