Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι G7 υπέρ ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%

Την εφαρμογή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15% αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι επτά πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Παρ’ όλο που το θέμα συζητιέται εδώ και πολύ καιρό, ήταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που πρότεινε τον Μάιο να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να τερματιστεί η κούρσα προς τον πάτο σε διάφορες χώρες με στόχο την προσέλκυση εταιρειών.

Στόχος είναι να υπάρξει μια πιο δίκαιη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών στις χώρες όπου τα δημιουργούν και όχι στους φορολογικούς παραδείσους όπου τα μεταφέρουν.

Η συμφωνία αφορά κυρίως του κολοσσούς του  Ίντερνετ και των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Facebook και η Amazon, οι οποίες όμως αρχικά αντέδρασαν θετικά, καθώς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% αν συνεπάγεται την εγκατάλειψη του ολοένα πιο δημοφιλούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η απόφαση τώρα θα πρέπει να εγκριθεί και από τους G20, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία.

Ωστόσο, υπάρχουν και επικριτές της συμφωνίας που κάνουν λόγο για χαμηλό πήχη και ελάχιστες απώλειες για τις ενδιαφερόμενες πολυεθνικές. «Ο ισχυρισμός της G7 περί ‘αναθεώρησης’ του διαλυμένου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος με την επιβολή ενός παγκόσμιου συντελεστή ανάλογου αυτών που εφαρμόζουν σήμερα φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι παράλογος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της γνωστής ΜΚΟ Oxfam, προσθέτοντας ότι οι φορολογικοί παράδεισοι θα συνεχίσουν να υφίστανται και με το νέο σύστημα.

Αντίστοιχα, στην Ε.Ε. μετά από μία δεκαετία επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον νέο κανονισμό που θα ισχύσει για τη διασφάλιση της διαφάνειας στα φορολογικά των επιχειρήσεων. Με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης, οι μεγάλες εταιρείες, με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν δημόσια πόσο φόρο πληρώνουν και πού μέσα στην Ε.Ε.

Κι αν κάποιοι το θεωρούν ένα πρώτο βήμα, η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ε.Κ. υπογραμμίζει ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροαποφυγή. “Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τις δημόσιες αναφορές ανά χώρα είναι πολύ απογοητευτική, καθώς αφήνει πάνω από το 80% των κρατών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων φορολογικών παραδείσων όπως οι Μπαχάμες, η Ελβετία και τα Νησιά Καϊμάν. Πώς μπορούμε να προσποιούμαστε την καταπολέμηση της φοροαποφυγής εταιρειών με τόσο περιορισμένες πληροφορίες;” διερωτάται η συμπρόεδρος Μανόν Ομπρί, ενώ καταγγέλλει ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραιτήθηκε από μερικά από τα βασικά σημεία που προωθούσε υπό την πίεση των εταιρικών λόμπι και του Συμβουλίου”.

Καθυστερεί η φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων

Την ενδεχόμενη καθυστέρηση της φορολόγησης των ψηφιακών γιγάντων, η οποία θα κάνει πραγματικότητα και την εφαρμογή της Συμφωνίας για τους  Ίδιους Πόρους, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή και απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο αρμόδιος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς υπογράμμισε ότι “ο κ. Μπάιντεν είναι πιο μπροστά από την Κομισιόν, η οποία καθυστερεί”, ενώ χαρακτήρισε “ένα μεγάλο φρένο” και το Συμβούλιο στα θέματα της δίκαιης φορολόγησης και στην εφαρμογή της Συμφωνίας για τους  Ίδιους Πόρους. “Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με το Συμβούλιο και την Κομισιόν για τους ίδιους πόρους, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα. Και ενωμένοι πρέπει να πιέσουμε για να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Για να χρηματοδοτηθεί το ταμείο ανάκαμψης, η οικονομία μας, το κοινωνικό μας κράτος, η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση” είπε, τονίζοντας ότι “δεν είναι δυνατόν οι γίγαντες του Διαδικτύου να μην πληρώνουν φόρους και να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει!”.

Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο Δ. Παπαδημούλης είχε επίσης θέσει το ζήτημα να προχωρήσει η φορολόγηση από την Ε.Ε. ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ προκειμένου “να ανοίξει αυτός ο δρόμος και σε πλανητικό επίπεδο”.

Χρ.Β.

Δωρεά εμβολίων αντί άρσης της πατέντας

Τη διανομή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου στις φτωχές χώρες του πλανήτη αποφάσισαν οι επτά πιο πλούσιες χώρες (G7) απέναντι στο όλο και πιο πιεστικό παγκόσμιο αίτημα για περισσότερη αλληλεγγύη.

Στη σύνοδο των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, που συναντήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην Κορνουάλη, δεν τέθηκε πραγματικά το ζήτημα της άρσης της πατέντας, καθώς το Βερολίνο επιχειρηματολογεί πως αυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων.

Ακόμα όμως και τα εμβόλια που δεσμεύτηκαν να δωρίσουν οι G7 είναι πολύ λίγα σύμφωνα με ΜΚΟ αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς τουλάχιστον 11 δισ. δόσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.

Ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα τελικά εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που θα ενισχύσει την παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 355 υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε με μια ιστορική απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναστολή της συμφωνίας TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα σημαντικό μέσο για την παροχή εμβολίων σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Η σταθερή θέση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της Ευρωομάδας της Αριστεράς για άρση του καθεστώτος της πατέντας και διάθεση των εμβολίων σε όλους βρήκε υποστηρικτές τις Ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων με αποτέλεσμα να “παρασύρει” και τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μολονότι πολλοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισαν την κατά πλειοψηφία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση των πατεντών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία σε φάκελο που αφορούσε το AIDS, αλλά φαίνεται πως μετά την κριτική που τους ασκήθηκε άλλαξαν θέση.

Η πρόταση αυτή της Αριστεράς και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει ανοσία η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς οι ευρωβουλευτές συνολικά απευθύνουν έκκληση προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσουν την απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων και πρώτων υλών.

Χρ. Βασιλάκη

Στέλιος Κούλογλου: Τεχνητή Νοημοσύνη και προστασία της εργασίας

Τη σχέση Τεχνητής Νοημοσύνης και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων ανέδειξε σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου.

"Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση έως την Ιατρική με την πρόληψη ασθενειών. Αλλά υπάρχουν και κακά νέα, καθώς απειλεί ένα σημαντικό ποσοστό των σημερινών θέσεων εργασίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πάντα χάνονταν επαγγέλματα με την πάροδο του χρόνου, όπως π.χ. τα παλιά τυπογραφεία με τις λινοτυπικές μηχανές, οι θυρωροί, οι οδηγοί ασανσέρ ή οι τσαγκάρηδες, που σήμερα έχουν εκλείψει ή τείνουν να εκλείψουν.  Όμως με την Τεχνητή Νοημοσύνη αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει με βίαιο τρόπο" τόνισε.

Ωστόσο, δεν άφησε ασχολίαστο το τρέχον εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ.: "Αντί να συζητάμε για τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι επιπτώσεις της στο μέλλον της εργασίας, έχουμε πρώτα ένα εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μας πηγαίνει έναν αιώνα πίσω, στη διεκδίκηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιογράφοι και ευρωβουλευτές.

Πέτρος Κόκκαλης: Προσοχή στον κλιματικό εφιάλτη

"Ο ευρωπαϊκός στόχος της Κλιματικής Ουδετερότητας για το 2050 είναι ένας υπαρξιακός στόχος για την ανθρωπότητα. Μιλάμε για τη μετάβαση σε μια ρυθμισμένη δραστηριότητα, όπου οι εκπομπές άνθρακα θα είναι ισοσκελισμένες με τις δυνατότητες απορρόφησής τους από το τοπικό οικοσύστημα" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης σε άρθρο του για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία "οδικό χάρτη σε αυτή την πορεία με την ελπίδα πως τα κράτη των άλλων ηπείρων θα ακολουθήσουν το θετικό παράδειγμα της Ευρώπης, μια και η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται από σύνορα". Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί ο “κλιματικός εφιάλτης” με ένα συνεκτικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών για μια τριπλή ανάκαμψη: περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική.

"Η εκλογή Μπάιντεν και η επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού είναι ένα πολύ αισιόδοξο γεγονός σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία" σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις εξής προτεραιότητες για κάθε κράτος - μέλος στην Ε.Ε.:

- Να τεθούν τουλάχιστον δύο ενδιάμεσοι στόχοι και ορόσημα ελέγχου της προόδου που επιτυγχάνεται το 2023 και το 2040.

- Να δημιουργηθεί το Κλιματικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας που θα εξετάζει και θα κατευθύνει αυτή την πρόοδο.

- Να εξειδικευτεί η εθνική και περιφερειακή πολιτική προσαρμογής.

- Να μεταμορφώσουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα ούτως ώστε να μπορεί να ακολουθήσει και να συμβάλει σ’ αυτό το νέο περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητας.

- Να εξασφαλιστεί η συνοχή των δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών ροών.

Κώστας Αρβανίτης: Οικονομικές κυρώσεις για την προστασία του κράτους δικαίου

"Πουθενά και για κανένα κράτος δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά χρήματα για διακρίσεις, αποκλεισμούς, καταπάτηση δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου" διαμήνυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ε.Κ. για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε. και τον μηχανισμό αιρεσιμότητας. "Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει στην πράξη τον κανονισμό αιρεσιμότητας που καταφέραμε με πολύ κόπο, με πολλή προσπάθεια να θεσπίσουμε. Δηλαδή ζητάμε από την Επιτροπή και στην πράξη πλέον να προβεί σε οικονομικές κυρώσεις για την προστασία των θεμελιωδών εννοιών και αρχών μας" τόνισε.

Και συνέχισε: "Για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ισότητας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεν γίνεται με Ευρωπαϊκά κονδύλια να χτίζονται απάνθρωπα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δεν γίνεται υπουργοί να κάνουν δηλώσεις για εκκρεμείς δίκες διαφθοράς και να προεξοφλούν το αποτέλεσμα ή εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς να διώκονται, δημοσιογράφοι να διώκονται, δημοσιογράφοι να δολοφονούνται σε κράτη – μέλη - και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στη Μάλτα.

Να απαγορεύουν τα υπουργεία την κατάθεση των δημόσιων υπαλλήλων ενώπιον δικαστηρίων μόνο όταν η αλήθεια είναι σε βάρος της διοίκησής τους.

Για όλα αυτά και τόσα άλλα δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά χρήματα για διακρίσεις, για αποκλεισμούς, πουθενά και για κανένα κράτος - μέλος".

Αλέξης Γεωργούλης: SOS για τους καλλιτέχνες

Το φλέγον ζήτημα της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών έφερε για ακόμη μια φορά ενώπιον της Κομισιόν ο Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Την περασμένη Δευτέρα έληξε η προθεσμία ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες, η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει καθυστερήσει. "Η καθυστέρηση πλήττει τον καλλιτεχνικό κόσμο, που έχει ιδιαίτερα υποφέρει κατά την πανδημία και έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αμειφθεί για τα έργα που αξιοποιούν οι πλατφόρμες, ιδίως σε μια περίοδο που οι πλατφόρμες έχουν καταστεί η πιο σημαντική πηγή πολιτιστικού περιεχομένου για το κοινό" επισήμανε ο ευρωβουλευτής, καλώντας την Κομισιόν να λάβει μέτρα "για να εξασφαλιστούν η διαφάνεια και η πρότερη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και την κοινωνία των πολιτών κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των οδηγιών".

Ελενα Κουντουρά: Για να ανακάμψει ο τουρισμός

Ύστερα από σειρά τροπολογιών που είχε καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο -με επιτυχία- από την αρχή της πανδημίας ώστε να επανεκκινήσουν με ασφάλεια τα ταξίδια και να ανακάμψει ταχύτερα ο τουρισμός σε όλη την Ευρωπαϊκή  Ένωση, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία  Έλενα Κουντουρά είδε να θεσπίζεται στην προηγούμενη Ολομέλεια το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.

Ως συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και μέλος της Tourism Task Force χαιρέτησε την εξέλιξη, η οποία αποτελεί αίτημα ήδη από τον Ιούνιο του 2020.

Παρά την καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την Κομισιόν, η υιοθέτηση του πιστοποιητικού αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Tourism Task Force (TTF) και ευόδωση των πολύμηνων προσπαθειών της, με συνεχείς διεκδικήσεις και συστηματικές πιέσεις σύμφωνα με την  Έλ. Κουντουρά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL