Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.9°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.0°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.0°C15.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
4 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.9°C8.5°C
0 BF 100%
Η πρόκληση της αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόκληση της αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στη φάση της αξιολόγησης των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να εκδώσει το πρώτο, κοινό χρέος υπό το λεγόμενο NextGenerationEU τον Ιούλιο. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει το 2021 προπληρωμή του 13% του συνολικού ποσού επιχορηγήσεων και δανείων, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης έχει αποτελέσει αντικείμενο δριμείας κριτικής από την αντιπολίτευση σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με κοινό μας ψήφισμα όλες οι πολιτικές ομάδες πλην Άκρας Δεξιάς, είναι: Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης να πιάσουν τόπο και να τα διαχειριστούν με διαφάνεια, εντιμότητα και δημοκρατική λογοδοσία», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν χώρες, όπως δυστυχώς και η Ελλάδα, όπου ούτε οι δήμοι, ούτε οι Περιφέρειες, ούτε το Εθνικό Κοινοβούλιο ούτε τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει!”, υπογράμμισε.

Εξάλλου, διακήρυξη με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης της 9ης Μαΐου και στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης εξέδωσε το Spinelli Group του Ευρωκοινοβουλίου. Η διακήρυξη έχει τίτλο «Η ομοσπονδιακή μας Ευρώπη: Κυρίαρχη και δημοκρατική» και τη συνυπογράφουν 140 -έως αυτή τη στιγμή- πολιτικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Τζιουζέπε Κόντε, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλη την Ε.Ε.

Το κείμενο επισημαίνει ότι η πρόκληση που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού για μια «Ευρώπη της Υγείας» ωθεί προς τη δημιουργία «μιας ισχυρής, νόμιμης και κατάλληλα χρηματοδοτούμενης πολιτικής ένωσης, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας, από την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, την Υγεία και τη μετανάστευση έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα».

Όπως υπογραμμίζεται, «το σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό και θα εξοφληθεί με έσοδα από νέους φόρους της Ε.Ε. που επιβάλλονται στους ψηφιακούς και χρηματοοικονομικούς γίγαντες και στις ρυπογόνες βιομηχανίες (...) αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τη δημιουργία μιας οικονομικής και φορολογικής ένωσης ικανής να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει μόνιμο».

Επιβράβευσαν και πάλι τον Ερντογάν

«Πικρή νίκη για το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και συντριπτική ήττα για τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία και για τις προοδευτικές φωνές στην Ε.Ε.» χαρακτήρισαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς από όλη την Ευρώπη το πράσινο φως που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στην αναθεώρηση των όρων της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα.

«Δυστυχώς, η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθε παρά τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και την ασέβεια προς τα κυριαρχιακά δικαιώματα της Κύπρου», τόνισαν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ουσία επιβραβεύει το καθεστώς Ερντογάν με οικονομικά κίνητρα ανανεώνοντας τη σύμβαση για την τελωνειακή ένωση, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία βυθίζεται, αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθεί στους ήδη υπάρχοντες όρους της τελωνειακής ένωσης», συμπλήρωσαν, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με συνέπεια στις πράξεις της τη δέσμευσή της προς την Ε.Ε. και να απέχει από κάθε προκλητική ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία και τα δικαιώματα των κρατών - μελών».

«Η μέθοδος της Amazon»

Τη στρατηγική της Amazon προκειμένου να αποφύγει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εκθέτει νέα έρευνα, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς. Η μελέτη "δείχνει" το Λουξεμβούργο ως το κέντρο από όπου συντονίζεται η φοροαποφυγή του πολυεθνικού κολοσσού. Οι θυγατρικές της Amazon στη μικρή αυτή χώρα της Ευρώπης δηλώνουν τεράστιες απώλειες στις συνεργασίες τους με μη αμερικανικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα; Να πετυχαίνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, από το 2011 η Amazon έχει καταγράψει περισσότερα αφορολόγητα κέρδη από το συνολικό ύψος των φόρων που έχει αποδώσει ποτέ!

"Είναι υψίστης σημασίας να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και ισότητα παγκοσμίως, ιδίως εν μέσω μιας τόσο κοστοβόρας -σε κάθε επίπεδο- πανδημίας", τόνισε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL