Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μεσανατολικό: Η Ε.Ε. πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεσανατολικό: Η Ε.Ε. πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις

ΓΑΖΑ

Κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ζητάει η Ε.Ε. χωρίς ωστόσο να υπάρχει ευθυγράμμιση των θέσεων όλων των χωρών.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχθηκε ότι δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες στο αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, και κυρίως η Ουγγαρία εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το προφορικό κείμενο που διάβασε μετέπειτα ο Ζ. Μπορέλ. Στο εν λόγω κείμενο η Ε.Ε. θέτει ως “προτεραιότητα” την “άμεση” παύση των βιαιοπραγιών, την εφαρμογή πλήρους κατάπαυσης του πυρός, την προστασία των αμάχων και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη “πολιτική λύση”.  Όπως είπε, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. “κοίταζαν από την άλλη μεριά” ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν γίνεται και χαιρέτισε την “ανανεωμένη” συνεργασία με “εταίρους - κλειδιά”, όπως οι ΗΠΑ, προς την κατεύθυνση της λύσης.

Σημειώνεται ότι στις χώρες που είναι έτοιμες να πάρουν θέση πιο φιλική προς το Ισραήλ (Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία, Κύπρος κ.λπ.) ο διεθνής Τύπος συγκαταλέγει τελευταία και την Ελλάδα, ενώ σε αυτές που υποστηρίζουν τις θέσεις της Παλαιστίνης περιλαμβάνονται Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα και Φινλανδία.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστολή στον Ζ. Μπορέλ έστειλαν το προηγούμενο διάστημα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και  Έλενα Κουντουρά καλώντας την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνουν αδιάφορες, αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην απέλαση των οικογενειών των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους καθώς και να καταδικάσουν κάθε μορφής βία. Τονίζουν, επίσης, ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη βία αλλά και να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο.

Στην ίδια γραμμή και η πρόσφατη ανακοίνωση της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έχει την ευθύνη να μετακινηθεί από λόγια σε δράση» υπογράμμιζε ο Μανού Πινέδα, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε Συμφωνία Σύνδεσης με μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά το βασικό της άρθρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί για να την τερματίσει, μαζί με τα σχετικά προγράμματα συνεργασίας, όπως το Horizon Europe και το Erasmus +.  Όπως έχουν επισημανθεί από αρκετές αναφορές, τα χρήματα της Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση οντοτήτων σε παράνομους οικισμούς και για την επιδότηση της βιομηχανίας όπλων του Ισραήλ» πρόσθεσε.

Στέλιος Κούλογλου: Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ενώπιον της Κομισιόν φέρνει τα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου με αφορμή τους βομβαρδισμούς κτηρίων όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης. Επρόκειτο για «στοχευμένο πολεμικό χτύπημα εναντίον δημοσιογράφων που συνιστά παραβίαση του άρθρου 79 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ι της Συνθήκης της Γενεύης και διώκεται ως έγκλημα πολέμου» σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, που ζητάει από την Κομισιόν να διευκρινίσει σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του ισραηλινού στρατού.

Ακόμη, ζητάει από την Κομισιόν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και να διασφαλιστεί η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο Στ. Κούλογλου ενημέρωσε σχετικά και τη Διακομματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Πέτρος Κόκκαλης: Κοινωνική δικαιοσύνη και περιβάλλον

Εγγυήσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από τον νέο κλιματικό νόμο ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της ελληνικής Βουλής.

Μεταφέροντας το κλίμα των συζητήσεων από τις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «ο εθνικός κλιματικός νόμος θα πρέπει να συμβαδίζει με τα πορίσματα της επιστήμης» για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους πολύ πριν το 2050, το αργότερο μέχρι το 2045 και ιδανικά το 2040.

«Δυστυχώς κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι το κλίμα προτίθεται ‘να πειθαρχήσει’ στις εκτιμήσεις επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε, στηλιτεύοντας μάλιστα ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν τον στόχο για 60% μείωση των εκπομπών έως το 2030 στην ψηφοφορία της Ολομέλειας του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων ψήφισε υπέρ.

Κώστας Αρβανίτης: Όσο η Γη κινείται θα υπάρχει μετανάστευση

Νόμιμους και ασφαλείς διαύλους μετανάστευσης, ουσιαστική μέριμνα για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αντίσταση στις αντιμεταναστευτικές φωνές ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η μετανάστευση υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχει άνθρωπος και η Γη κινείται. Είναι η δυναμική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών» τόνισε απαντώντας στις ρατσιστικές κραυγές των εκπροσώπων της  Άκρας Δεξιάς.

Προ ημερών, με πρωτοβουλία του Κ. Αρβανίτη, 18 ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας ουσιαστικές ενέργειες και μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον τραγωδίες όπως η εκατόμβη νεκρών της 22ης Απριλίου στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

"Η Μεσόγειος, αντί να είναι θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και επικοινωνίας των λαών της περιοχής, βυθίζεται σε μια ντροπιαστική κανονικότητα θανάτου: 616 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται μόνο μέσα στο 2021, σχεδόν 120 από αυτούς μόλις σε ένα ναυάγιο, αυτό που, λόγω του μεγέθους της τραγωδίας, έσπασε το φράγμα της σιωπής των ΜΜΕ» επισήμαναν.

Αλέξης Γεωργούλης: Δίκαιες και αναλογικές αμοιβές για τους καλλιτέχνες

Πρόγραμμα επταετίας για την πολιτιστική δραστηριότητα στην Ε.Ε. ενέκριναν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Γεωργούλη, που κοινοποίησε το γεγονός με ανάρτησή του στα social media. Σε συνέντευξή του στο μεταξύ επισήμανε πως «η τέχνη είναι ένα καταφύγιο και ταυτόχρονα είναι μια γέφυρα που ενώνει τους λαούς».

«Η πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία και η ενίσχυση του διαλόγου στην Ευρώπη για τον πολιτισμό βρίσκονται στην καρδιά των πρωτοβουλιών μου σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου» δήλωσε, υποστηρίζοντας την ανάγκη οι καλλιτέχνες «να λαμβάνουν δίκαιη και αναλογική αμοιβή για το έργο που προσφέρουν». Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Γεωργούλης αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τον Πολιτισμό που δημιούργησε «με σκοπό τη συλλογή μελετών, δεδομένων και χρηματοδοτήσεων για τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς».

ΕΜΒΟΛΙΟ

Πρώτη νίκη στον αγώνα για τις πατέντες

Μπορεί η συζήτηση για την άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό να διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη χωρίς οι ευρωβουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν επί αυτής, αλλά η Αριστερά κατάφερε να περάσει σχετική τροπολογία σε άλλο ψήφισμα (για την αντιμετώπιση του AIDS).  Έτσι, παρά την άρνηση των δεξιών και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., οι πιέσεις για να καταστεί το εμβόλιο δημόσιο αγαθό εντείνονται.  Ήταν μια νίκη της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον συνασπισμό των συντηρητικών, των ακροδεξιών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενώ κάθε μέρα πεθαίνουν λόγω της πανδημίας πάνω από 10.000 άνθρωποι, οι δεξιοί βάλθηκαν να προστατεύσουν και πάλι τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, που εξακολουθούν να αξιώνουν υπέρογκα ποσά για τα εμβόλια.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και οι προοδευτικές δυνάμεις στις Βρυξέλλες, η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, 100 κράτη που συμμετέχουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, 60 νομπελίστες και 165 πρώην πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας ζητούν το αυτονόητο: να είναι τα εμβόλια κοινό αγαθό παγκοσμίως!

ΕΡΓΑΣΙΑ

“Μπρα ντε φερ” για τον κατώτατο μισθό στην Ε.Ε.

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Ε.Ε. όσον αφορά το ζήτημα του καθορισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο επαρκών κατώτατων μισθών σε όλες τις χώρες ανέδειξε η πρόσφατη κοινωνική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο.  Όπως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, μετά το πέρας της συνόδου υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή της Οδηγίας για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ωστόσο δήλωσε πως οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο πρόταση Οδηγίας που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου για τη βελτίωση της επάρκειας των ελάχιστων μισθών και για την αύξηση της πρόσβασης των εργαζομένων στην προστασία των ελάχιστων μισθών.

Στην Ε.Ε. 21 χώρες έχουν θεσπίσει το μέτρο του κατώτατου μισθού, ενώ σε έξι χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία) το ποσοστό του κατώτατου μισθού καθορίζεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που παραδέχτηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι είναι το επιθυμητό. Αυτές είναι κυρίως οι χώρες που αντιτίθενται στην πρόταση της Επιτροπής, ωστόσο ενστάσεις έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

“Αν δεν είναι εκεί (οι συλλογικές διαπραγματεύσεις), εάν δεν υπάρχουν συνδικάτα σε μια περιοχή ή έναν τομέα, εάν δεν υπάρχουν ενώσεις εργοδοτών που πάντα φροντίζουν για τη δικαιοσύνη μεταξύ των εργαζομένων, τότε δεν μπορούμε να πούμε ‘απλώς δεν υπάρχει κατώτατος μισθός’. Τότε χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις” είπε χαρακτηριστικά η Φον Ντερ Λάιεν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχει εκ νέου «παγώσει» από το 2019, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία νομοθέτησε την πρώτη αύξησή του από το 2011.

“Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας (την ώρα που στην Ε.Ε. οδεύει προς θεσμοθέτηση σε ενωσιακό επίπεδο) καταντάει κακόγουστο αστείο, καθώς η αρμοδιότητα ρύθμισής του αφαιρείται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και φυσικά, από τη λαίλαπα αυτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η άρση της συνδικαλιστικής προστασίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ε.Κ. Κώστας Αρβανίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ότι παρουσίασε “ως προοδευτικό ένα νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τον κόσμο της εργασίας”.

Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης στους πολίτες

Στα ερωτήματα των πολιτών για την πανδημία και τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης, για τα ευρωτουρκικά ζητήματα, αλλά και τις εμπόλεμες συρράξεις στη Λωρίδα της Γάζας απάντησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης.

Επιστρατεύοντας τις δυνατότητες των social media, ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ.. Δ. Παπαδμούλης ενημέρωσε πως «για την Ελλάδα το ύψος του ταμείου αγγίζει τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ». Τα 18,5 είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια, ενώ η προκαταβολή είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο και «θα εκταμιευτούν αφού εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο κάθε χώρας από την Κομισιόν και το Συμβούλιο».  Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που «έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τις 200 από τις 4.000 σελίδες του Εθνικού Σχεδίου για τα κονδύλια».

Ο Π. Κόκκαλης εξήρε στο μεταξύ το ψήφισμα εκ των Βρυξελλών που με μεγάλη πλειοψηφία θα αρνηθεί την ενταξιακή τροχιά της Τουρκίας λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ αναφερθείς στο Παλαιστινιακό κάλεσε «να εργαστούμε ως προς τη λήξη της σύρραξης».

Ευρωπαϊκό «όχι» στην αστυνομική βία

Πλήρη στήριξη στα αιτήματα όλης της προοδευτικής κοινωνίας για την παύση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και στην ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ε.Κ. με την έγκριση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Απατώντας στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ καθώς και τις ανησυχίες που προκύπτουν από το περιστατικό αλλά και τη συνολική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL