Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.0°C23.0°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.6°C20.5°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
1 BF 92%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 88%
Αυξήσεις στα μεροκάματα θέλει ο Μπάιντεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις στα μεροκάματα θέλει ο Μπάιντεν

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις μεγάλες επιχειρήσεις της Αμερικής να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, την ώρα που ο πληθωρισμός και μποτιλιαρίσματα στις αλυσίδες προσφοράς δημιουργούν εμπόδια στον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Η έκκληση του Αμερικανού Προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη βιομηχανική πόλη του Κλήβελαντ στο Οχάιο, τις παραμονές της παρουσίασης ενός οικονομικού πακέτου ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο περιλαμβάνονται σχέδια για μεγάλες κρατικές επενδύσεις.

Ο Μπάιντεν έκανε το ταξίδι για να υπερασπιστεί τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησής του και να απορρίψει τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών, ότι η άνοδος των τιμών και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξαιτίας της δημοσιονομικής στήριξης υπερθερμαίνουν την οικονομία, καθυστερώντας την ανάκαμψη.

“Δεν μπορείς να επανεκκινήσεις την παγκόσμια οικονομία όπως γυρίζεις έναν διακόπτη. Θα υπάρξουν αναταράξεις. Θα υπάρξουν προβλήματα στις αλυσίδες προσφοράς και διογκωμένες τιμές στον δρόμο για μια σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη” προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. “Όμως ένα πράγμα είναι σαφές: είμαστε στον σωστό δρόμο” συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι οι μισθολογικές αυξήσεις αποτελούν τη λύση για τις σημερινές αναταράξεις στην αγορά εργασίας -με ορισμένες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια παραμένουν άνεργοι- και θα βοηθούσαν επίσης τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να τα βγάλουν πέρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

“Η αύξηση των μισθών δεν είναι πρόβλημα, είναι εργαλείο... Αντί οι εργαζόμενοι να ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας που παραμένουν σπάνιες, θέλουμε οι εργοδότες να ανταγωνίζονται για την προσέλκυσή τους” τόνισε ο Μπάιντεν.

“Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι τα υψηλότερα εδώ και δεκαετίες, ενώ οι μισθοί των εργατών είναι οι χαμηλότεροι εδώ και 70 χρόνια. Έχουμε όλα τα περιθώρια να ανεβάσουμε τους μισθούς χωρίς να αυξήσουμε τις τιμές” πρόσθεσε.

Η πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην οικονομική στρατηγική της κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες από στοιχεία που δείχνουν μια απροσδόκητη αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών μέσα στον Απρίλιο, φαινόμενο που συνοδεύτηκε από εξίσου απροσδόκητη καθυστέρηση στον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό πυροδότησε μπαράζ επικρίσεων από τους Ρεπουμπλικανούς, ότι οι υπερβολικές δαπάνες επαναφέρουν τις ΗΠΑ στον στάσιμο πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970. Πολλές επιχειρήσεις -και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες- πιστεύουν ότι η γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση προς τα νοικοκυριά είναι εκείνη που ευθύνεται για την αργή κάλυψη των θέσεων εργασίας, την ώρα που ο πληθωρισμός απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιλέγουν ότι σύντομα οι τιμές θα διορθωθούν. “Ο πρόσφατος πληθωρισμός θα είναι προσωρινός. Δεν είναι ενδημικός” τόνισε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν. “Αναμένω ότι θα διαρκέσει μερικούς ακόμη μήνες”, σημείωσε.

Ο Μπάιντεν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος θα λάβει σύντομα επιπρόσθετα μέτρα για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα στις αλυσίδες προσφοράς, που σήμερα αυξάνουν τις τιμές εν μέσω αυξημένης ζήτησης, “αρχίζοντας από τα οικοδομικά υλικά και τις μεταφορές”.

Μετά την εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στη φετινή χρονιά, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει με σχέδια για επιπρόσθετες επενδύσεις αξίας 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για περισσότερο από μια δεκαετία -τόσο σε υποδομές όσο και σε κοινωνικές δαπάνες-, παράλληλα με τα 2 τρισεκατομμύρια του πακέτου για την άμεση ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα σχέδια αυτά αναμένεται να περιγραφούν αναλυτικότερα με την κατάθεση του προϋπολογισμού, μαζί με την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους Αμερικανούς που προτείνονται για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα.

Η ελπίδα του Μπάιντεν να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια εξαρτάται όμως από ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, τόσο με τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς στον λόφο του Καπιτωλίου.

Το αν η οικονομική πολιτική του Μπάιντεν θεωρηθεί επιτυχής ή αποτυχημένη θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστικό για τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν ή ακόμη και να επεκτείνουν τις πλειοψηφίες τους στο Κογκρέσο κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους. Σε υπηρεσιακό του σημείωμα, ο Μάικ Ντόνιλον, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη υποστηρίζει πολλές από τις προτάσεις του Προέδρου, παρά το κύμα επικρίσεων από τους Ρεπουμπλικανούς.

“Όταν οι Ρεπουμπλικανοί επικρίνουν το σχέδιο του Προέδρου να ανοικοδομήσει την οικονομία μας μέσω μιας, ήδη καθυστερημένης, αναβάθμισης των υποδομών στη χώρα μας, επικρίνουν στην πράξη αυτό που η εκλογική τους βάση ζητάει εδώ και δεκαετίες” έγραψε. “Όταν επιτίθενται στο σχέδιο του Προέδρου να υποχρεώσει τους πλούσιους τελικά να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, επιτίθενται στο αίσθημα περί δικαίου του αμερικανικού λαού”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL