Live τώρα    
ΟΗΕ προς Βατικανό / ΟΗΕ προς Βατικανό: "Διώξτε τώρα τους παιδεραστές ιερείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ προς Βατικανό / ΟΗΕ προς Βατικανό: "Διώξτε τώρα τους παιδεραστές ιερείς"

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν χθες το Βατικανό να "απομακρύνει αμέσως" όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές. Το Βατικανό με ανακοίνωσή του απάντησε πως "Η Αγία Έδρα έλαβε γνώση των τελικών παρατηρήσεων"και θα τις εξετάσει «με προσοχή», ενώ παράλληλα επέκρινε «μια απόπειρα επέμβασης στη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας» αναφερόμενη στις επικρίσεις που διετύπωσε η Επιτροπή όσον αφορά στις παραδοσιακές θέσεις της Αγίας Έδρας κατά της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζήτησε να παραδώσει Αγία Έδρα τα αρχεία με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης δεκάδων χιλιάδων παιδιών στις αρχές, ώστε να λογοδοτήσουν οι ένοχοι και "όσοι απέκρυψαν τα εγκλήματά τους". Η έκθεση της Επιτροπής ακολουθεί τη δημόσια κατάθεση αξιωματούχων του Βατικανού στον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

"Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα για το ότι η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών", αναφέρεται.

Ακόμη, σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός πως η Καθολική Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για την αποφυγή νέων κρουσμάτων όπως το σκάνδαλο με τα «Άσυλα» ή «Πλυντήρια της Μαγδαληνής» (τα ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ιρλανδία από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ώς το 1996 υπό την διεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας, όπου οι τρόφιμες υποχρεούνταν, μεταξύ άλλων, να εργάζονται πολύ σκληρά και μάλιστα αμισθί επί χρόνια). Η Επιτροπή ζητεί τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στα "Πλυντήρια" και σε παρεμφερή ιδρύματα ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και "να αποζημιωθούν πλήρως τα θύματα και οι οικογένειές τους". Όπως προσθέτει η έκθεση, οι δράστες έχουν μετακινηθεί από ενορία σε ενορία ή σε άλλες χώρες "σε μια προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων", ενώ κάνει λόγο για "κώδικα σιωπής".

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Επιτροπή άσκησε πιέσεις στους εκπροσώπους του Βατικανού να αποκαλύψουν την έκταση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τους δεύτερους να αρνούνται τις κατηγορίες για συγκάλυψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0