Την είδηση ότι είκοσι έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές από την έναρξη της Ιντιφάντα, θα απελευθερωθούν σήμερα, στο πλαίσιο της επανέναρξης του ειρηνευτικού διαλόγου με τους Παλαιστινίους, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες των 104 κρατουμένων, η απελευθέρωση των οποίων εγκρίθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων για τις οποίες οι κρατούμενοι είχαν καταδικαστεί μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά της απελευθέρωσής τους μέσα σε δύο ημέρες. Δεν εκτιμάται πάντως ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα προβάλει εμπόδια στη διαδικασία.
Η απελευθέρωση γίνεται εν όψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν με διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι την Τετάρτη, με συναντήσεις στο Ισραήλ και έπειτα στη Δυτική Όχθη. Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει ότι περιμένει την επίτευξη "τελικής συμφωνίας" ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσα σε εννέα μήνες.