Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες τη βούλησή του να συνεχίσει μέχρι τέλους την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους, παρά τα επεισόδια που συνέβησαν την Παρασκευή στη νοτιοανατολική Τουρκία.
"Τίποτε δεν θα μπορέσει να μας βγάλει από τον δρόμο μας. Η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). "Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή", υπογράμμισε, καλώντας "όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν υπομονή".
Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και Κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Ανατολία, μετά τον θάνατο, την Παρασκευή στο Λίτσε, ενός νεαρού Κούρδου που διαμαρτυρόταν μαζί με 300 άλλα άτομα εναντίον της κατασκευής ενός στρατοπέδου της χωροφυλακής. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΟDP), που υποστηρίζει την κουρδική υπόθεση, απαίτησαν από την Άγκυρα μέτρα υπέρ της κουρδικής μειονότητας.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν απέδωσε τα επεισόδια αυτά στη βούληση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διατηρήσουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους."Πρέπει να αναζητήσουμε άλλα κίνητρα στα επεισόδια αυτά. Δεν υπάρχει εδώ μια διεκδίκηση για περισσότερα δικαιώματα", δήλωσε ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης, "αυτό που υπάρχει πίσω από το επεισόδιο του Λίτσε είναι η κάνναβη".
Η Άγκυρα καταγγέλλει τον ρόλο του εβραϊκού λόμπι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι συνέδεσε την "εβραϊκή διασπορά" με την εξέγερση στην Τουρκία. Από την πλευρά της, η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας -που εκπροσωπεί περισσότερους από 23.000 Εβραίους- εκφράζει φόβους ότι τέτοια σχόλια τη θέτουν στο στόχαστρο της οργής του τουρκικού λαού.
Ο Μπεσίρ Αταλάι, ο ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Τσιχάν ότι "υπάρχουν εντός και εκτός Τουρκίας αυτοί που είναι ζηλόφθονες που η Τουρκία αναπτύσσεται τόσο πολύ". Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "ενώνονται (αυτές οι δυνάμεις). Από τη μια πλευρά, υπάρχει η εβραϊκή διασπορά. Από την άλλη, βλέπετε πώς αντιμετώπισαν τα ξένα ΜΜΕ τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί, πόσο γρήγορα τους έδωσαν ευρεία διάσταση και μετέδιδαν γι' αυτά πριν να γίνουν οι επίσημες δηλώσεις".