Live τώρα    
ΗΠΑ: Περιμένουν την κατάθεση του 19χρονου Τσαρνάεφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Περιμένουν την κατάθεση του 19χρονου Τσαρνάεφ

Ο ένας από τους δύο Τσετσένους αδελφούς Τσαρνάεφ, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη φονική διπλή επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης την περασμένη Δευτέρα, ο βαριά τραυματισμένος 19χρονος Τζοχάρ, φέρεται να ανέκτησε τις αισθήσεις του και άρχισε να απαντά γραπτώς στις ερωτήσεις των ανακριτών. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα δημιουργεί ο ισχυρισμός του πατέρα τους, Ανζόρ Τσαρνάεφ, σύμφωνα με τον οποίο ο μεγαλύτερος γιός του, Ταμερλάν, που έπεσε νεκρός στη διάρκεια της καταδίωξής του από τους αστυνομικούς, βρισκόταν διαρκώς υπό την επιτήρηση του FBI τα τελευταία χρόνια.

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μετά την 24ωρη καταδίωξή του στην περιοχή της Βοστώνης και θεωρείται ότι μαζί με τον 26χρονο αδελφό του πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση στη διάρκεια του μαραθωνίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Το NBC News, επικαλούμενο ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως ο 19χρονος φέρει σοβαρό τραύμα στον λαιμό που τον εμποδίζει να μιλήσει, αλλά άρχισε να απαντά γραπτώς στις ερωτήσεις των ερευνητών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε, από την πλευρά του, πως ο Τσαρνάεφ απαντά "σποραδικά" και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ανακριτές τον ρωτούν για πιθανούς συνεργούς του ή αν υπάρχουν και άλλες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί. Επίσης θέλουν να μάθουν αν τα δύο αδέλφια είχαν την υποστήριξη κάποιας οργάνωσης. Την Κυριακή, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Εντ Ντέιβις, δήλωσε στο CBS πως οι αδελφοί Τσαρνάεφ διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν και άλλες επιθέσεις.

Σύμφωνα με το CNN, ο νεαρός τσετσενικής καταγωγής είναι "διασωληνωμένος και υπό την επήρεια ηρεμιστικών". Το CBS ανέφερε πως ο 19χρονος τραυματίστηκε σε δύο σημεία και έχει χάσει πολύ αίμα. Σχετικά με τον τραυματισμό του στον αυχένα, οι ερευνητές πιστεύουν πως είναι πιθανόν να προσπάθησε να αυτοκτονήσει πυροβολώντας στο στόμα του. Ο Τσαρνάεφ βρίσκεται στο ίδιο νοσοκομείο με αυτό που μεταφέρθηκαν τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης. Πενήντα επτά άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμη, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το CNN.

Ο πατέρας των αδελφών Τσαρνάεφ επιμένει στην αθωότητά τους υποστηρίζοντας πως ήταν "καλοί μουσουλμάνοι" και ότι ήθελαν να επιστρέψουν στη Ρωσία. Σε συνέντευξη που έδωσε στη λαϊκή ρωσική εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", ο Αζνόρ Τσαρνάεφ χαρακτήρισε τις διώξεις εναντίον των γιων του "πολιτική εντολή και χολιγουντιανό σόου" το οποίο σκηνοθετήθηκε από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να πάει στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τον Τζοχάρ.

Τα δύο τελευταία χρόνια, "ο Ταμερλάν βρισκόταν διαρκώς υπό επιτήρηση. Άνθρωποι του FBI πήγαιναν στο σπίτι του, εξηγώντας πως το έκαναν για να προλάβουν επιθέσεις", λέει ο Τσαρνάεφ χωρίς άλλες λεπτομέρειες. "Ήθελαν να παγιδεύσουν μόνο τον Ταμερλάν και ο Τζοχάρ βρέθηκε απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή", υποστηρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0