Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», ανέφερε σήμερα η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ. Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για «χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου».
Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των πρακτικών του Ισραήλ, οι πρακτικές πολέμου στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», ενώ παράλληλα επισημαίνει πως «μαζικές απώλειες αμάχων και συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστινίων, οι οποίες επιβάλλονται σκόπιμα».
«Τις μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις συνθήκες που επιβάλλονται στους Παλαιστίνιους οι οποίες θέτουν σκόπιμα τη ζωή τους σε κίνδυνο» στην έκθεσή της, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση καλύπτει την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούλιο 2024 και περιλαμβάνει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ επικεντρώνεται, στην καταστροφική βία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Μέσω της πολιορκίας της Γάζας, της παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής βοήθειας, παράλληλα με τις στοχευμένες επιθέσεις και τη δολοφονία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θάνατο, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς, χρησιμοποιώντας την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλοντας συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρει η χαρακτηριστικά επιτροπή.
Η έκθεσή τεκμηριώνει πώς το Ισραήλ «εξαπέλυσε μια περιβαλλοντική καταστροφή» καταστρέφοντας βασικές υπηρεσίες, όπως το νερό και η αποχέτευση, οι επιπτώσεις των οποίων θα είναι αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από οποιαδήποτε υποθετική κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το aljazeera.com.
Επίσης, η έκθεση εξετάζει διεξοδικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό σε θανάτους γυναικών και παιδιών.
«Το Ισραήλ στόχευε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη. Αυτό σε συνδυασμό με τον βαρύ εξοπλισμό, υπογραμμίζει την αδιαφορία του Ισραήλ για την υποχρέωσή του να διακρίνει μεταξύ αμάχων και μαχητών και να λαμβάνει επαρκείς εγγυήσεις για την αποφυγή θανάτων αμάχων», αναφέρει η επιτροπή.