Δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει ο συντηρητικός Τύπος της Ευρώπης για τα πρώτα βήματα προς την «κοινοτικοποίηση» της ιδέας της Τζόρτζια Μελόνι για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων εκτός Ε.Ε. και η «σφαλιάρα» ήρθε από την ίδια την Ιταλία. Μόλις που πρόλαβαν να μεταφερθούν οι πρώτοι 16 αιτούντες άσυλο στην Αλβανία και οι Ρωμαίοι δικαστές ζήτησαν την άμεση επιστροφή των 12 από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές στην ιταλική επικράτεια. Οι άλλοι 4 είχαν ήδη γυρίσει, οι 2 ως ανήλικοι και οι άλλοι ως ασθενείς.
Οι Ιταλοί δικαστές υπενθύμισαν μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι η χώρα προέλευσης μεταναστών μπορεί να αξιολογηθεί ως ασφαλής μόνο όταν αυτό ισχύει για όλη της την επικράτεια και για όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Για φιάσκο της Μελόνι μίλησαν η αντιπολίτευση της Ιταλίας αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, προκαλώντας την αντίδραση της πρωθυπουργού, που από «μετα-φασίστρια» έχει στο μεταξύ βαφτιστεί «υπερσυντηρητική».
Ρώμη εναντίον Ρώμης λοιπόν αλλά και Ε.Ε. εναντίον Ε.Ε. Γιατί ενώ πολλές κυβερνήσεις είδαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες μια ευκαιρία να «εξαγνίσουν» την ιταλική ιδέα στην προοπτική να την υιοθετήσουν προσαρμόζοντάς τη στις δικές τους ανάγκες, οι Ευρωπαίοι δικαστές το είδαν αλλιώς. H ίδια η Μελόνι πάντως πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση κατηγορώντας τους δικαστές και εκφράζοντας την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη άποψη ότι «δεν είναι δική τους δουλειά αλλά της κυβέρνησης να αποφασίσει αν μια χώρα είναι ασφαλής ή όχι». Τώρα προσπαθεί να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη.
Είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό που έχει κάνει σημαία της πολιτικής του σταδιοδρομίας ο Ντόναλντ Τραμπ: «Ποτέ μην παραδέχεσαι την ήττα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται μόνο για μια υπόθεση γοήτρου, αλλά για έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής της αρχηγού των Αδελφών της Ιταλίας, που επιμένουν ότι «θα λύσουμε το Μεταναστευτικό». Οι επόμενες μάχες θα δοθούν προφανώς στα δικαστήρια, με την υπόλοιπη συντηρητική Ευρώπη να παρακολουθεί με προσμονή, αφού πολιτικά έχει ήδη εκδώσει τη δική της υποστηρικτική προς τη Μελόνι ετυμηγορία.
Επικρίσεις και από τον ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή πάντως τα φιλόδοξα αντιμεταναστευτικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης δέχτηκαν ακόμα ένα ράπισμα, αυτή τη φορά από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που δημοσίευσαν έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες αντιμετώπισης μεταναστών και προσφύγων από την Τυνησία. Μια χώρα δηλαδή στην οποία έχουν επενδύσει κυριολεκτικά τόσο η Ιταλίδα πολιτικός όσο και η Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τόσο οι επιχειρήσεις αποτροπής στη θάλασσα όσο και η μεταχείριση συλληφθέντων μεταναστών ειδικά από την περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής είναι παντελώς απάνθρωπη, συστηματικά βίαιη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Σχετικές καταγγελίες για το καθεστώς του Σαΐς Σαγέντ έχουν υπάρξει πολλές φορές και στο παρελθόν, αλλά συνήθως Ρώμη και Βρυξέλλες προτιμούν να κάνουν πως δεν τις ακούν. Υπενθυμίζεται ότι Ε.Ε. και Τυνησία έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών από το 2023, παρά τις σχετικές αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, που επισήμανε ότι δεν μπορείς να ελπίζεις να σου λύσει ένα ημι-δικτατορικό καθεστώς ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα.