Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.750, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ, τραυματίστηκαν την Τρίτη όταν οι τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε όλο τον Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι είπε ότι η κυβέρνηση καταδίκασε την έκρηξη των τηλεειδοποιητών ως «ισραηλινή επίθεση». Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης και είπε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία της».
Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη των τηλεειδοποιητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» στην οποία είχε υποβληθεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Οι τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν ήταν το τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν τρεις πηγές ασφαλείας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Πηγή ασφαλείας είπε ότι συσκευές εκρήγνυνται επίσης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Nabatieh στα νότια της χώρας, Χασάν Ουάζνι, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ότι περίπου 40 τραυματίες νοσηλεύονται εκεί. Τα τραύματα περιελάμβαναν τραύματα στο πρόσωπο, στα μάτια και στα άκρα. Το κύμα των εκρήξεων διήρκεσε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, που σημειώθηκαν περίπου στις 3:45 μ.μ. τοπική ώρα.
Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές. Οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσαν ότι ένας αριθμός συσκευών ασύρματης επικοινωνίας πυροδοτήθηκε σε ολόκληρο τον Λίβανο, ειδικά στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το κέντρο επιχειρήσεων κρίσεων του Λιβάνου, το οποίο διοικείται από το υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους ιατρούς να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα νοσοκομεία τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού τραυματιών που έρχονται για επείγουσα περίθαλψη.
Είπε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τηλεειδοποιητές. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου είπε ότι περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 ιατρικό προσωπικό επείγουσας ανάγκης στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην εκκένωση των θυμάτων. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις των ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν συνεχώς πυρά από τότε, αποφεύγοντας μια μεγάλη κλιμάκωση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων λόγω των εχθροπραξιών.