Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.4°C35.2°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
28.5°C34.4°C
4 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
32 °C
32.1°C37.0°C
3 BF 28%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C31.1°C
2 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
32 °C
32.3°C32.3°C
4 BF 27%
Ισραήλ - Τελ Αβίβ / «Μεγάλη πυραυλική» επίθεση από την Χαμάς - Σήμαναν σειρήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ - Τελ Αβίβ / «Μεγάλη πυραυλική» επίθεση από την Χαμάς - Σήμαναν σειρήνες

Ο συνοριακός φράχτης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου στη Ράφα, στη νότια Γάζα, 24 Μαΐου 2024. Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός για εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρισκόταν στο παρελθόν στην περιοχή διαλύθηκε από Παλαιστίνιους μετά από εντολή εκκένωσης των ισραηλινών δυνάμεων.
(EPA/HAITHAM IMAD)

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μεγάλη πυραυλική» επίθεση σήμερα στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στις «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων», όπως τις αποκάλεσαν. Ο ισραηλινός στρατός σήμανε σειρήνες στο Τελ Αβίβ προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το κέντρο της χώρας από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι δυνάμεις του εμπλέκονται σε σκληρές μάχες με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι «μερικοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν». Η επίθεση αυτή σηματοδοτεί ότι η ισλαμιστική οργάνωση εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς παρά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που μαίνεται εδώ και πάνω από επτά μήνες από αέρος και εδάφους με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) διέταξε στις 24 Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα για τους ερευνητές και να υποβάλει έκθεση σε το δικαστήριο εντός ενός μηνός από την εξέλιξή του.

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε ως αντίποινα από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 36.000 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Νωρίτερα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα για να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έχουν ανακοινώσει Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία έπειτα από σχετική συνεννόηση μεταξύ τους κάνοντας το Ισραήλ να αντιδρά έντονα, να κάνει λόγο για κατάφωρη πρόκληση, και να ανακαλεί τους πρεσβευτές του.

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «δίκαιη» για τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν κράτος, όπως οι Ισραηλινοί έχουν αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουστάφα, ο οποίος έκρινε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύει "μια σημαντική ώθηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

Η Ισπανία, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί να επηρεάσει και άλλες πρωτεύουσες, πήρε αυτή την απόφαση από κοινού με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, που ωστόσο δεν ανήκει στην ΕΕ. Η αναγνώριση από αυτές παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 28 Μαΐου.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαιρέτισε αυτή την απόφαση καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. «Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να πάρετε», σχολίασε. «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης».

Το θέμα διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται να βρει μια κοινή θέση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο Μοχάμεντ Μουστάφα θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη την Τετάρτη όπου θα γίνει δεκτός από τις ισπανικές αρχές, «ως ισότιμος», σύμφωνα με τον Αλβάρες, την επομένη της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.

Οι δύο άνδρες επανέλαβαν την έκκλησή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον Μουστάφα να επιμένει ότι η διεθνής κοινότητα το «απαιτεί» τώρα.

«Νομίζω ότι είναι καιρός να υψώσουμε λίγο ακόμη τις φωνές μας και να απαιτήσουμε κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι είναι ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL