Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.8°C31.2°C
1 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
26.6°C30.7°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.0°C27.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C25.2°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C28.5°C
0 BF 51%
Το κύριο μήνυμα των ευρωεκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κύριο μήνυμα των ευρωεκλογών

ΣΥΡΙΖΑ σημαίες

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν πλέον την αναγκαιότητα της συσπείρωσης, της σύμπραξης και της κοινής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας. Με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης προς την ελληνική κοινωνία για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την προοδευτική παράταξη.

1ον Οι πανηγυρισμοί ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με τους προεκλογικούς στόχους ή πλησίασαν αυτούς, αποφεύγοντας επιμελώς τις συγκρίσεις με τις επιδόσεις του πρόσφατου παρελθόντος (απώλεια 806.000 ψηφοφόρων από το 2019), ικανοποιούν μεν πρόσκαιρα κάποια αυτιά των κομματικών μελών, αλλά, δυστυχώς, δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα, που είναι και παραμένει πώς θα ανατραπεί το κράτος της Δεξιάς, της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού.

2ον Είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι πολίτες απέρριψαν τις πολιτικές της Δεξιάς, μειώνοντας τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. Αντίθετα, ενίσχυσαν τα ακροδεξιά κόμματα, ως αποτέλεσμα της δεξιάς πολιτικής του Μητσοτάκη. Ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε αθροιστικά η εκλογική δύναμη των κομμάτων των προοδευτικών δυνάμεων. Οι εσωτερικές ανακατανομές εντός της προοδευτικής παράταξης καθώς και κάποια αύξηση ποσοστών δεν είναι για πανηγυρισμούς.

3ον Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ενέπνευσε τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευθούν, να κερδίσει ψήφους, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της δύναμης της Ν.Δ. αναδεικνύοντας τα προβλήματα: την ακρίβεια, την Υγεία, το Κράτους Δικαίου, κ.λπ. Στις προεκλογικές διαδικασίες δεν πας να ακούσεις και να συνδιαμορφώσεις λύσεις, αλλά υποβάλλεις τις επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις σου, παρέχεις τη σιγουριά στην κοινωνία, εκμηδενίζεις τις πιθανότητες του ρίσκου για την επιλογή τους και ζητάς την έγκριση και την αποδοχή τους, που εκφράζεται σε ψήφους.

4ον Παρά τις προσπάθειες του προέδρου του κόμματος σ. Στέφανου Κασσελάκη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας οργώνοντας όλη τη χώρα, φαίνεται ότι δεν επαρκούν πλέον μόνο οι ταλαντούχοι ηγέτες που εμπνέουν τμήματα του λαού και της νεολαίας του, αλλά παραμένουν σε ισχύ η ανάγκη για συλλογική επεξεργασία των θέσεων και η δράση όλων των στελεχών και των μελών του κόμματος και ειδικότερα των οργανώσεων βάσης και των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος για την ανατροπή του συστήματος Μητσοτάκη.

5ον Ο λαός της Αριστεράς με την ψήφο του έστειλε ένα συγκρατημένο μήνυμα στον προοδευτικό χώρο ότι -παρά τα όσα προβλήματα και τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του- ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την πολιτική εκείνη δύναμη που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανάδειξη της προοδευτικής παράταξης σε κυβέρνηση.

6ον Θυμίζω ότι οι εκλογικές νίκες του 2015 και τα υψηλά αποτελέσματα του 2019 συνδέονταν με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σειρά από οργανώσεις και τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτιά του, όπως οι οικολόγοι, Οικολόγοι Πράσινοι, πολιτική οικολογία, ΠΡΑΤΤΩ, Πατριωτική Σοσιαλιστική Κκίνηση. Αντίθετα, το 2023 δεν θελήσαμε και το 2024 δεν φροντίσαμε για την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, γεγονός που κόστισε στην εικόνα μας.

Το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρώ ότι πρέπει να συντελεστεί:

α. Με την επαναξιολόγηση των κομματικών θεσμών, την απόρριψη ξεπερασμένων διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων, τον εμπλουτισμό της συλλογικότητάς μας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία και στη λήψη αποφάσεων με αιχμή τη διασφάλιση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, όπου και να βρίσκονται, αρχίζοντας από τις κομματικές διαδικασίες έως και στις εθνικές εκλογές. Αναδεικνύοντας την ταυτότητά του, ως ο πολιτικός φορέας της σύγχρονης ριζοσπαστικής και πατριωτικής Αριστεράς.

β. Με το άνοιγμα του κόμματος προς όλα τα κοινωνικά στρώματα και ομάδες συμφερόντων και ειδικά προς τα μεσαία στρώματα και τους αγρότες όπου οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πολύ χαμηλές. Η ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές ομάδες συμφερόντων, ως φορείς του χώρου τους, θα πρέπει σ’ αυτές να διασφαλίζεται η συμμετοχή τους με τις ιδέες και προτάσεις τους στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος, όχι ερήμην τους από ειδικούς των γραφείων και μακριά από την κοινωνία.

γ. Με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού συνασπισμού όλων των πολιτικών φορέων και κινημάτων, για την κοινή επεξεργασία ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος, που θα αποτελέσει τη βάση για κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η διαδικασία συγκρότησης μιας κοινωνικής πλειοψηφίας δεν θα είναι εύκολη. Ο στόχος αυτός θα πρέπει να εδράζεται τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο βάσης, με ταυτόχρονη ανάδειξη και εδραίωση του στοιχείου της κοινής καθημερινής δράσης των κοινωνικών φορέων, των κομμάτων και της νεολαίας τους, σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο καθώς και σε κλαδικό. Π.χ., οι Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων καθώς και των κοινωνικών φορέων σε κάθε νομό θα μπορούν να επεξεργαστούν και να εκπονήσουν κοινούς στόχους και να οργανώνουν και προγραμματικά περιφερειακά συνέδρια της προοδευτικής παράταξης.

7ον Σήμερα υπάρχει αντικειμενική βάση. Στην προοδευτική παράταξη, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δραστηριοποιούνται και ενεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΠΡΑΤΤΩ, η Νέα Αριστερά, νέοι σοσιαλιστές, πατριωτικά σοσιαλιστικά κινήματα κ.λπ. (χωρίς να αποκλείονται η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, αφού ξεκαθαρίσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική), ως επίσης και κοινωνικά κινήματα για επιμέρους ζητήματα τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη χώρα. Είδαμε το τελευταίο διάστημα τις μεγάλες κινητοποιήσεις της φοιτητικής νεολαίας, των αγροτών και για το έγκλημα των Τεμπών. Η κοινή δράση αυτών των δυνάμεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους κάθε κόμματος ή φορέα, δεν προσθέτει μόνο αριθμητικά, αλλά δημιουργεί μια δυναμική στην κοινωνία και αποτελεί συσπειρωτικό και ενωτικό φορέα πάλης.

Η άρνηση ή η υπεκφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών και το άνοιγμα διαδικασιών διαλόγου από τα δύο μεγάλα κόμματα της προοδευτικής παράταξης είναι αυτονόητο ότι θα διαιωνίζει την κυριαρχία του συστήματος Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να πάρει άμεσα την πρωτοβουλία και να ανοίξει τον διάλογο για την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου με άμεσο στόχο την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα αναδείξουν στις επόμενες εκλογές νικήτρια τη συσπειρωμένη μέσα από τις κοινές δράσεις και το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα την προοδευτική παράταξη.

10 Ιουνίου 2024

* Ο Κωνσταντίνος Ι. Νικόλτσιος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Κομματικών Μέσων Ενημέρωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL