Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
24.6°C30.2°C
1 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C30.0°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.3°C29.4°C
3 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.4°C28.6°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.3°C26.9°C
0 BF 44%
Ακροδεξιά / Διαζύγιο Λεπέν και Εναλλακτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά / Διαζύγιο Λεπέν και Εναλλακτικής

135053312_AFD.jpg
Oι απανωτές δίκες με βαριές κατηγορίες για στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία φαίνεται ότι οδηγούν και στην ευρωπαϊκή απομόνωσή της

Απώλεια του κοινού βηματισμού στη μεγάλη «παρέλαση» που σχεδιάζει να κάνει η συνασπισμένη Ακροδεξιά στην Ευρώπη σε λίγες Ημέρες παρατηρείται τελευταία, καθώς στους κόλπους της ελλοχεύουν ανταγωνισμοί και έριδες, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να φανεί ενωμένη, κι αυτό οδηγεί μοιραία στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων και σε ανακατατάξεις.

Με το γαλλικό τμήμα της, και δη τη Λεπέν, να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στο ευρωπαϊκό μέτωπο της αποκαλούμενης «πατριωτικής Δεξιάς», κάτι που φαντάζει εύλογο δεδομένων της «εμβέλειας» και της «διαχρονικότητας» της γαλλικής Ακροδεξιάς, ένα ρήγμα ανάμεσα στον λεπενικό Εθνικό Συναγερμό (RN) και στην ανερχόμενη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των γερμανικών Αρχών ως δυνάμει επικίνδυνο εξτρεμιστικό σχήμα, φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο.

Αλλαγή προφίλ

Το κυριότερο είναι ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θέλει επ’ ουδενί να την ακολουθούν το στίγμα του δεξιού εξτρεμισμού και η στάμπα της Ακροδεξιάς στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την εικόνα του Εθνικού Συναγερμού και να απενοχοποιήσει τα κηρύγματά του ώστε να φαντάζει στα μάτια των ψηφοφόρων ως μια «καθωσπρέπει» πολιτική δύναμη. Πόσο μάλλον αυτή τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν. Αυτόν τον σκοπό είχαν, άλλωστε, οι μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες της στη Γαλλία: να απεκδυθεί το κόμμα της τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιό». Ως εκ τούτου, η συνεργασία και η συμπόρευση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Μαξιμίλιαν Κρα ότι «δεν ήταν όλοι των SS εγκληματίες» (...), παγώνουν, κατά τα φαινόμενα, για συγκυριακούς λόγους.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε χθες ότι το κόμμα της χρειάζεται να «διακόψει ξεκάθαρα» από το ομότιμο γερμανικό Εναλλακτική για τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η AfD έχει γίνει υπερβολικά «τοξική» ως σύμμαχος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι δεν έχει πολιτική στόχευση και πως άγεται και φέρεται από «ριζοσπαστικά στοιχεία» που εντρυφούν στους κόλπους της. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ιατρική ορολογία, η Μ. Λεπέν είπε χαρακτηριστικά ότι «ήταν επείγον να δημιουργήσουμε έναν υγειονομικό κλοιό» -γύρω από τον γαλλικό Συναγερμό-, καθώς «η AfD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση».

Οπως παρατηρεί το Reuters, η δημόσια ρήξη της γαλλικής με τη γερμανική Ακροδεξιά είναι εντέλει πιθανό να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις επιδιώξεις της ευρύτερης ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς να πετύχει ισχυρές επιδόσεις στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ταυτόχρονα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δημοφιλία της AfD στο εσωτερικό της Γερμανίας ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε πανεθνικό επίπεδο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να υποχωρεί στις δημοσκοπικές μετρήσεις.

Τα σχόλια της Λεπέν έγιναν μία ημέρα αφού ο Συναγερμός, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανήκει πλέον στην ίδια πολιτική οικογένεια με την AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή τα ακροδεξιά κόμματα είναι διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), επικεφαλής των οποίων είναι ντε φάκτο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) με επικεφαλής τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό.

Βαρίδι ο Κρα

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη της Μ. Λεπέν καταιγιστικές εξελίξεις σάρωναν την AfD, με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Μαξιμίλιαν Κρα να παραιτείται από την ηγετική ομάδα του κόμματος και να ανακοινώνει την παύση των προεκλογικών δραστηριοτήτων του ως απάντηση στη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν οι αναφορές του στα SS. Ο M. Κρα παραμένει υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς δεν είναι πλέον εφικτό να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο χωρίς να ακυρωθεί συνολικά η υποψηφιότητα της AfD.

Σε αντίθεση με τη Λεπέν που δεν δίστασε να προχωρήσει σε «διαζύγιο», η ηγεσία της AfD επιθυμεί τη διατήρηση της συνεργασίας με τον Εθνικό Συναγερμό, παρότι εδώ και καιρό υπάρχουν μεταξύ τους διαφωνίες. Οι σχέσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων είχαν ήδη διαταραχθεί μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής στελεχών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ τον περασμένο Νοέμβριο με μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Το ιδιωτικό γεύμα που είχαν κατόπιν στο Παρίσι η Μαρίν Λεπέν με την Αλίς Βάιντελ της AfD δεν συνέβαλε τελικά στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κομμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL