Αντιπροσωπεία στο Κατάρ πρόκειται να στείλει το Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, διατηρώντας αμυδρά τις ελπίδες για ανακωχή ζωντανές παρά την απόρριψη της πολυαναμενόμενης αντιπροσφοράς της Χαμάς.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε σχέδιο για επίθεση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια επίθεση.
Οι διαπραγματευτές απέτυχαν αυτή την εβδομάδα να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο της Γάζας. Η Ουάσιγκτον και οι Άραβες διαμεσολαβητές εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.
Στο μεταξύ, το πρώτο πλοίο με μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που απέπλευσε από την Κύπρο άρχισε να ξεφορτώνει στη Γάζα το φορτίο των 200 τόνων τροφίμων που μετέφερε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Open Arms που είναι αρμόδια για την επιχείρηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η World Central Kitchen «ξεφορτώνει τη φορτηγίδα που συνδέεται τώρα με την προσωρινή προβλήτα» που χτίστηκε νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, αφού ρυμουλκήθηκε από την Κύπρο από πλοίο άλλης ΜΚΟ, είπε η Λίντα Ροθ.
Το πλοίο «Open Arms», της ισπανικής ΜΚΟ μεταφέρει 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, και συγκεκριμένα τρόφιμα, στη Γάζα σε συνεργασία με την ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK).
Ένα δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο, το «Jennifer», το οποίο είναι επίσης αποστολή της WCK, και που βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας, αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα Παρασκευή για τη Γάζα.

