Live τώρα    
Γάζα / Τουλάχιστον 20 νεκροί από πυρά ενώ περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια – Aρνείται το Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Τουλάχιστον 20 νεκροί από πυρά ενώ περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια – Aρνείται το Ισραήλ

Γάζα
EPA/HAITHAM IMAD

Τουλάχιστον 20 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες από «ισραηλινά πυρά» εναντίον πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ αρνήθηκε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις του «επιτέθηκαν» στους συγκεντρωμένους που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό, εκτιμώντας πως άνοιξαν πυρ «άρματα μάχης και ελικόπτερα» εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να μοιραστεί αλεύρι στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ», πολύ κοντά στην πόλη της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν «επιτέθηκε» σε Παλαιστίνιους σε «σημείο διανομής βοήθειας» και διαβεβαίωσε πως «αναλύει» το «συμβάν» αυτό με «σοβαρότητα».

Ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακο υπό ισραηλινή πολιορκία, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται σήμερα κάπου 300.000 άνθρωποι.

Σε βόρειους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, οι κάτοικοι έχουν πλέον καθημερινά το βλέμμα και την ακοή στους αιθέρες, αναμένοντας τις ρίψεις τροφίμων, παρότι οι ποσότητες κάθε άλλο παρά επαρκούν. Καθώς τα δέματα με τα αλεξίπτωτα πλησιάζουν το έδαφος, τρέχουν ανάμεσα στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα προλάβουν να πάρουν έναν σάκο με τρόφιμα ή έτοιμα γεύματα.

Τη νύχτα, πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ» περιμένοντας τα ελάχιστα φορτηγά με βοήθεια που φθάνουν ως εκεί έγιναν στόχων «ισραηλινών πυρών», ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Ο απολογισμός των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα.

Την ίδια ώρα, πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους τρόφιμα αναμένεται στη Γάζα που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει, λέει ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός στρατός θα διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς ανησυχίες και προειδοποιήσεις, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ασκείται «διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Ράφα και να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε πως απορρίπτει την πίεση και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Θα μπούμε στη Ράφα», διαβεβαίωσε. «Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0