Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.3°C21.2°C
1 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.9°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.0°C18.2°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.2°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.2°C
0 BF 66%
Γάζα - ΟΗΕ / Βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα - ΟΗΕ / Βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζουν για Γάζα
EDUARDO MUNOZ/EPA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν και πάλι βέτο την Τρίτη σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας το αίτημα νπου αξίωνε την εφαρμογή μιας «άμεσης» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Δεκατρία μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του κειμένου που συνέταξε η Αλγερία , ενώ η Βρετανία απείχε. Αυτό είναι το τρίτο βέτο που ασκούν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε επίσης το βέτο της για να εμποδίσει μια τροποποίηση στο σχέδιο ψηφίσματος τον Δεκέμβριο.

«Μια ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί στήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντιθέτως, το να ψηφίζει κανείς κατά υπονοεί την έγκριση της βίας και της συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται σε βάρος τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά ενώπιον του Συμβουλίου, πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ επισήμανε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ, η οποία στοχεύει στο να επιτύχει μια παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που αυτό το συμβούλιο κάνει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Και εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε η Τόμας Γκρίνφιλντ ενώπιον του συμβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Το να ζητάει κανείς μια άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς μια συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη. Αντιθέτως, θα παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», τόνισε.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Αλγερία και στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ δεν συνέδεε μια κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων. Ζητούσε ξεχωριστά την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Το μήνυμα που δόθηκε σήμερα στο Ισραήλ με αυτό το βέτο είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να ξεφεύγει από τη δολοφονία», είπε στο συμβούλιο ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan είπε ότι η λέξη κατάπαυση του πυρός αναφέρεται «σαν να είναι μια ασημένια σφαίρα, μια μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα της περιοχής».

«Μια κατάπαυση του πυρός επιτυγχάνει ένα πράγμα και ένα μόνο πράγμα - την επιβίωση της Χαμάς» είπε ο Ερντάν στο συμβούλιο. «Η κατάπαυση του πυρός είναι μια θανατική ποινή για πολλούς περισσότερους Ισραηλινούς και πολίτες της Γάζας».

Έκτοτε, οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της εφαρμογής μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισράηλ- Χαμάς και κατά μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης από τον σύμμαχό της Ισράηλ στη Ράφα, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον ήταν αντίθετη με τη λέξη κατάπαυση του πυρός σε οποιαδήποτε ενέργεια του ΟΗΕ για τον πόλεμο, αλλά το κείμενο των ΗΠΑ απηχεί τη γλώσσα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ θα έβλεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας «να υπογραμμίζει την υποστήριξή του για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, με βάση τη φόρμουλα της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και καλεί για άρση όλων των φραγμών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά από τις 7 Οκτωβρίου που η Ουάσιγκτον προτείνει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα. Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στην πρώτη της προσπάθεια στα τέλη Οκτωβρίου. Η Ουάσιγκτον παραδοσιακά θωρακίζει το Ισραήλ από τη δράση του ΟΗΕ. Αλλά απείχε επίσης δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να εγκρίνει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL