Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.4°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C20.5°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C20.5°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C15.1°C
0 BF 72%
Ιταλία / Πήρε άδεια για ανθρώπινη κατανάλωση το αλεύρι από γρύλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Πήρε άδεια για ανθρώπινη κατανάλωση το αλεύρι από γρύλους

ΓΡΥΛΛΟΙ

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους, το λεγόμενο αλεύρι κρίκετ, έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από έντομα, για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρόκειται για την εταιρεία Nutrinsect η οποία παράγει αλεύρι από γρύλους και προσπαθούσε επί δύο χρόνια να πάρει άδεια προκειμένου το αλεύρι από έντομα να διατεθεί και για κατανάλωση από τον άνθρωπο μετά τη χρήση του σε τροφές για ζώα συντροφιάς.

Από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας και στη συνέχεια υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη.  Σύμφωνα με την εταιρεία, εκτρέφονται 10 εκατομμύρια γρύλοι και παράγονται δύο τόνοι αλευριού κρίκετ ενώ στόχος της είναι τα επόμενα δύο χρόνια να παραχθούν 400 τόνοι. 

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την πώληση εντόμων και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023.

Το αλεύρι γρύλου επιτρέπεται να προστεθεί στα εξής προϊόντα:

-πολύσπορο ψωμί και ψωμάκια,

-κράκερ και κριτσίνια,

-μπάρες δημητριακών,

-ξηρά προμίγματα για ψημένα προϊόντα,

-μπισκότα,

-ξηρά γεμιστά και μη γεμιστά προϊόντα με βάση ζυμαρικά, σάλτσες,

-επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας,

-όσπρια και πιάτα με βάση λαχανικά,

-πίτσα,

-προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά,

-σκόνη ορού γάλακτος, 

-σούπες και συμπυκνώματα ή σκόνες σούπας,

-σνακ με βάση το αλεύρι αραβοσίτου 

-ποτά που μοιάζουν με μπύρα,

-γλυκά με σοκολάτα,

-ξηροί καρποί και

-ελαιούχοι σπόροι 

-σνακ εκτός από πατατάκια και παρασκευάσματα κρέατος που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό.

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας τροφίμων EFSA, αποφάνθηκε πως όταν η σκόνη γρύλου χρησιμοποιείται στα παραπάνω προϊόντα είναι ασφαλής υπό προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL