Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.0°C38.0°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C35.7°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.0°C38.7°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
34.0°C34.0°C
4 BF 22%
Όσκαρ Πιστόριους / Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους - «Εμείς κάνουμε ισόβια» είπε η μητέρα της Ρίβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσκαρ Πιστόριους / Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους - «Εμείς κάνουμε ισόβια» είπε η μητέρα της Ρίβα

ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ ΣΤΙΝΚΑΜΠ ΓΟΝΕΙΣ
EPA/CORNELL TUKIRI - X (Twitter)

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους είναι πλέον ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο μετά την αναθεώρηση της ποινής του για την δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ το 2013. Η υπόθεση που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη και τον αθλητικό κόσμο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με την μητέρα του θύματος, Τζουν Στίνκαμπ, να προχωρά σε κατάθεση ψυχής στις δηλώσεις της.

Όπως τόνισε, η οικογένεια «πάντα γνώριζε ότι η υπό όρους αποφυλάκιση αποτελεί μέρος του νοτιοαφρικανικού νομικού συστήματος» και «πάντα έλεγε ότι ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του», δηλώνοντας ουσιαστικά ότι αποδέχεται την τελική απόφαση για την αποφυλάκιση, παρότι στις αρχές του περασμένου έτους είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Πιστόριους έχει πραγματικά μεταμελήσει.

Σημαντικός παράγοντας κατά την ίδια είναι οι αυστηροί όροι που επιβάλλει στον Πιστόριους το συμβούλιο που εξέδωσε την απόφαση αποφυλάκισης. Εκτός των περιοριστικών μέτρων, προβλέπονται μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα για την έμφυλη βία. «Επιβεβαιώνεται η πίστη που έχω εγώ και είχε ο (εκλιπών σύζυγός της) Μπάρι στο νοτιοαφρικανικό δικαστικό σύστημα», όπως είπε.

Αντίθετα, η ίδια η απώλεια της 29χρονης τότε κόρης της, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκατασταθεί από καμία απόφαση. «Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Ο Όσκαρ εξέτισε αρκετό χρόνο; Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη αν ο αγαπημένος σου δεν επιστρέψει ποτέ, και καμία φυλάκιση που θα κάνει δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς, που παραμένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ισόβια κάθειρξη ... Η μόνη μου επιθυμία είναι να μου επιτραπεί να ζήσω τα τελευταία μου χρόνια ειρηνικά εστιάζοντας στο Ίδρυμα Rebecca Steenkamp για να συνεχίσω την κληρονομιά της Ρίβα».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, στις 14 Φεβρουαρίου ο Πιστόριους σκότωσε την συμβία του Ρίβα Στίνκαμπ στην κατοικία τους στην Πρετόρια, πυροβολώντας την πίσω από μία κλεισμένη πόρτα. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι νόμιζε πως ήταν διαρρήκτης. Το 2014 καταδικάστηκε σε απλή ανθρωποκτονία σε 5 χρόνια φυλακή και σε ακόμη 3 χρόνια με αναστολή για έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο, ενώ αθωώνεται για την κατηγορία της δολοφονίας εκ προθέσεως.

το 2015 αποφυλακίστηκε με περιοριστικό όρο την κατ' οίκον κράτηση, μέχρι την εκδίκαση έφεσης στο Εφετείο, που τελικά τον καταδικάζει για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Το 2016 η αρχική ποινή που του ορίστηκε ήταν 6 χρόνια φυλακή. Μετά από έφεση της εισαγγελίας αυξήθηκε στα 15 χρόνια και προσδιορίστηκε ο χρόνος πιθανής αποφυλάκισης υπό όρους για τις 5 Ιανουαρίου 2024, μετά την συμπλήρωση τουλάχιστον του μισού της συνολικής ποινής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL