ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Για την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Απριλίου, μεταφέρεται η συνεδρία του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να υποβληθεί για πολιτική επικύρωση το κυπριακό Μνημόνιο. Αρχικά, η άτυπη συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί για σήμερα, αλλά το Εurogroup περιμένει το κυπριακό Μνημόνιο, που θα είναι έτοιμο στις 9 Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση δεν αναμένεται πριν τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο η κρίση έχει ήδη επηρεάσει την κυπριακή κοινωνία και την οικονομία με πολύ αισθητό τρόπο. Ενδεικτική είναι η συρρίκνωση της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος, που αγγίζει το 25% σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου, Γιώργος Σιαμμάς, έκανε λόγο για "κατάρρευση στη ζήτηση". Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν, εξάλλου, σήμερα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι από τις 12.30 μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι. Εκφράζουν την ανησυχία τους για τα Ταμεία Πρόνοιας των υπαλλήλων της Λαϊκής και της Κύπρου, αλλά και για τα Ταμεία άλλων εργαζομένων που μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους ήταν κατατεθειμένο στις δύο τράπεζες. Διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν απολύσεις τραπεζικών υπαλλήλων.
Μνημόνιο στην "υγεία"
Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία, που αφορά τα τέλη νοσηλείας και τους δικαιούχους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά και τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για το Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, το μνημονιακό νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, περιορισμούς στα "προστατευόμενα μέλη", συμμετοχή των ασφαλισμένων και των νοσηλευόμενων στην αγορά φαρμάκων και στη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων.
Άντρος Κυπριανού: "Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα εξόδου από το ευρώ"
«Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ», δηλώνει σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ. Το Μνημόνιο Χριστόφια, λέει, δεν προνοούσε κούρεμα καταθέσεων.
Mία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Λευκωσίας- τρόικας για το κυπριακό Μνημόνιο, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε πως το "Μνημόνιο" στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας «ήταν πολύ διαφορετικό». «Είμαστε πεπεισμένοι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαράξει μια νέα πορεία, που θα είναι καταστροφική για τις χώρες του Νότου, αλλά και άλλες χώρες», είπε και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ είπε: «Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ. Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός».
«Να έχουμε υπόψη ότι ζούμε σε έναν κόσμο συγκρουόμενων συμφερόντων και σίγουρα η Ρωσία έχει συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μέσα από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τον Κύπριο Πρόεδρο, είπε πως «φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, συναντώντας την αντίδραση Χριστόφια στις επιλογές τους, ανέμεναν την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη για να τις προωθήσουν» και ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν συνεπείς σε εκείνα που είχαν προαποφασίσει με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.
Ναι, "θωρακίστηκε" το φυσικό αέριο, αλλά...
Μετά τους πανηγυρισμούς για την επιτυχή "διαπραγμάτευση" του Μνημονίου από την κυπριακή κυβέρνηση και τις τυμπανοκρουσίες για το γεγονός πως η διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χθεσινές δηλώσεις του, πρόσθεσε πως και η τρόικα θα έχει λόγο, απλώς αυτός θα είναι "συμβουλευτικός", και ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη συμπερίληψη σαφούς ρήτρας στο Μνημόνιο, ότι «τόσο η διαχείριση των εσόδων όσο και η διαχείριση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής κυβέρνησης».
Στον Λίβανο βρίσκεται από χθες ο υπουργός για να συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει και το θέμα της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Και νέα παρέμβαση της Τουρκίας
Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο παρουσιάζει μια "σημαντική ευκαιρία" για τον τερματισμό της διχοτόμησης της νήσου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στην εφημερίδα Hürriyet είπε πως η Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας. Ο ίδιος εξήγησε πως αν δεν επιλεγεί ο δρόμος της Τουρκίας, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές και αποκάλυψε πως επεξεργάζεται σχέδιο για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, το οποίο προάγει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.