Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξαιρετικά ανησυχητικές εκτιμήσεις των σεισμολόγων σε σχέση με το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου στην περιοχή της Πόλης έδωσε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Ανησύχησα για την Πόλη, την Κωνσταντινούπολη, όχι για την Ελλάδα», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας, «ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με πολύ μικρές ζημιές ... Έγινε αισθητός και στην Προύσσα, την Γιάλοβα, την Πόλη, το Ισμίτ, περιοχές που είχαν πάθει σημαντικές καταστροφές στο σεισμό του 1999».
«Δεν ήταν μεγάλος αλλά είναι σε κομβικό σημείο, που ουσιαστικά "δρομολογεί" τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη», συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία από την ανατολή μέχρι τη Δύση, έχει μήκος 1.500 χλμ., ένα από τα πιο μεγάλα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα ... Έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς τα τελευταία 100 χρόνια όλα τα επιμέρους τμήματα του ρήγματος της Ανατολίας. Παρέμεινε χωρίς να "σπάσει" το ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη. Έχει να ενεργοποιηθεί 120 χρόνια».
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες, από τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, όπως κι εμείς, συγκλίναμε στην άποψη ότι αυτό το ρήγμα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ως το 2020. Δεν ενεργοποιήθηκε. Όσο δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ... το μέγιστο 7,2 Ρίχτερ. Έχουν υπολογίζει ότι ως 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».
«Το κομμάτι που έσπασε χτες είναι το "νότιο κλειδί" όπως λέμε. Υπάρχει και το "βόρειο κλειδί", το μεγάλο ρήγμα. Στην περιοχή υπάρχει κινητικότητα, ενεργοποίηση, αύξηση τάσεων. Αυτό δίνει μικρά σπασίματα σε μικρά κομμάτια, παράλληλα. Το μεγάλο ρήγμα "περιμένει". Η θάλασσα νότια από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ισμίτ στην Γιάλοβα σχηματίζει έναν κόλπο με πολύ μεγάλο βάθος. Είναι μία λεκάνη που σχηματίζεται όταν δρουν παράλληλα δύο ρήγματα και στη συνέχει ενώνονται ξανά, είναι χαρακτηριστικό των ρηγμάτων οριζόντιας ολίσθησης. Οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι είναι το τελευταίο κομμάτι που μένει να "σπάσει" στο ρήγμα της Ανατολίας ... σε μήνες ή σε χρόνια ... μπορεί σε επίπεδο 10 ετών».
Αναφερόμενος ειδικά για το ναό της Αγίας Σοφίας, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος, είναι ένα μνημείο ιστορικό. Κατά περιόδους, στο Βυζάντιο και στη συνέχεια, πάθαινε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, άλλοτε μικρότερες, άλλοτε μεγαλύτερες. Τώρα, κουβαλάει πάνω της μια Ιστορία 1.500 ετών. Δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, βλέπουμε βίντεο με κομμάτια να αποσπώνται από την οροφή και άλλα δομικά στοιχεία. Κατά περιόδους εκκενώνεται».
«Καταστροφή δεν θα έχουμε, ορισμένα δομικά στοιχεία του μνημείου είναι πάρα πολύ ισχυρά. Ενδεχομένως, δευτερεύοντα αλλά κομβικά στοιχεία όπως ο τρούλος, τα μεγάλα τόξα, να έχουν μεγάλο πρόβλημα», όπως διευκρίνισε.