Όλοι περιμένουν σήμερα τις πρώτες απελευθερώσεις Ισραηλινών ομήρων έπειτα από έξι εβδομάδες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού Ισραήλ και Χαμάς οριστικοποίησαν τη συμφωνία τους, που προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται από την οργάνωση με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ αλλά και τετραήμερη εκεχειρία.
Ο αριθμός των ατόμων που θα απελευθερωθούν ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά μεγαλύτερος, αφού η συμφωνία παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η «παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα παρατείνεται κατά μία μέρα για κάθε επιπλέον δέκα ομήρους που θα αφήνονται ελεύθεροι.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, χώρα που έπαιξε τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα Πέμπτη, τονίζοντας πως η εκεχειρία «θα επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού ανθρωπιστικών κομβόι και βοήθειας, περιλαμβανομένων καυσίμων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Ενδεχόμενες επιπλοκές με προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας. Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων τους οποίους αφορά η συμφωνία και Ισραηλινοί πολίτες και οργανώσεις έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες να προσφύγουν κατά της απόφασης. Μια οργάνωση μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Τρομοκρατίας Αλμαγκόρ, έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα το πράξει. Και κατά το παρελθόν η ισραηλινή Δικαιοσύνη έχει μπλοκάρει ανάλογες συμφωνίες για ανταλλαγές κρατουμένων.
Οσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «προϊόν ακούραστων διπλωματικών προσπαθειών», τις οποίες απέδωσε και στην αμερικανική κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επαναπαυτεί όσο όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.
Για την «πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι μόνο με διακοπές στις εχθροπραξίες «μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση».
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε «την επιτυχημένη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ», που οδήγησε στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ανακοίνωσε ότι ξεκινά περιφερειακή περιοδεία με πρώτο προορισμό τον Λίβανο. Την ελπίδα πως η συμφωνία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου εξέφρασε η Άγκυρα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει τη διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων για να παραδώσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η συμφωνία δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων»
Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός θα κινητοποιήσει όλο το δυναμικό του για να υποστηρίξει την υλοποίησή της. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους φρόντισε να υπογραμμίσει πάντως ότι η σύντομη εκεχειρία «δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων».
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε πάντως και χθες τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες. Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και εναντίον της Συρίας, με στόχο φυλάκια του συριακού στρατού γύρω από τη Δαμασκό.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μαλίκι ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια, στη Βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης. «Έχω τον κατάλογο των ονομάτων, 52 εξ αυτών εξοντώθηκαν, από τον παππού έως τα εγγόνια» είπε. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τέλος ότι μέλη της άρχισαν την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, που εδώ και μέρες παρέμενε πολιορκημένο από ισραηλινές δυνάμεις.