Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C18.8°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.6°C17.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.0°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 93%
Μέση Ανατολή / Όψιμο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τους αμάχους της Γάζας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Όψιμο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τους αμάχους της Γάζας

134166612-a.jpg

Χρειάστηκε να συμπληρωθεί σχεδόν ένας μήνας από τη στιγμή που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία άρχισε να ισοπεδώνει με βομβαρδισμούς τη Λωρίδα της Γάζας ώσπου ο Λευκός Οίκος να περάσει από την πλήρη «κατανόηση» στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του» σε μια πιο κάπως ισορροπημένη στάση.

Κατά την τρίτη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φρόντισε να μην εκφράσει αυτή τη φορά μόνο υποστήριξη προς τους οικοδεσπότες του, αλλά και να απευθύνει κάποιες διακριτικές συστάσεις. Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς έφτανε τους 9.227, ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να «προστατεύσει» τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Κατά τα άλλα, πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα «να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά». Επανέλαβε όμως πως ο τρόπος που το κάνει αυτό «έχει σημασία».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του καταβάλλει «μεγάλες προσπάθειες» να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, παρουσιάζοντας μάλιστα και ως... απόδειξη ένα από τα φέιγ βολάν που ρίχτηκαν στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αναγκαστικές «επαναπροωθήσεις» προς την πολιορκημένη Γάζα

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε πως το Ισραήλ άρχισε την Παρασκευή να στέλνει «χιλιάδες» Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο έδαφός του πίσω στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν αποκλειστεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου οδηγήθηκαν πίσω» στη Γάζα, δήλωσε στο AFP ο Χίσαμ Άντουαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις συνοριακές διαβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα είχαν άδεια εργασίας στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

Στις 10 Οκτωβρίου το Ισραήλ ανακάλεσε όλες τις άδειες εργασίας που είχαν δοθεί σε Παλαιστίνιους της Γάζας, σύμφωνα με συνασπισμό ισραηλινών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία φυλάκισαν κατοίκους της Γάζας» χωρίς, σύμφωνα με τον συνασπισμό αυτόν, «καμία νομική βάση».

Οι αναγκαστικές επιστροφές στη Γάζα γίνονται μερικές ώρες έπειτα από ανακοίνωση που εξέδωσε προς αυτήν την κατεύθυνση το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την εξέλιξη. Αυτοί «στέλνονται πίσω παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης» στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελεί στόχο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, υπογράμμισε η εκπρόσωπός της Ελίζαμπεθ Τρόσελ.

Ανησυχητική η κατάσταση και στη Δυτική Όχθη

Η Ελίζαμπεθ Τρόσελ μίλησε, επίσης, για «ανησυχητική και επείγουσα» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη «λόγω των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραβιάσεων που συνεχίζονται». Τόνισε πως τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από ισραηλινές επιδρομές.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις προσφεύγουν όλο και περισσότερο σε στρατιωτικές τακτικές και όπλα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επιβολής της τάξης. Η βία των εποίκων, η οποία είχε ήδη φτάσει προηγουμένως σε επίπεδα ρεκόρ, έχει επίσης θεαματικά αυξηθεί» είπε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι έποικοι είναι συχνά ένστολοι και συνοδεύονται από ισραηλινές δυνάμεις.

Ολόκληρες κοινότητες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους εξαιτίας αυτών των βιαιοτήτων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η οποία θεωρεί ότι «αυτό μπορεί να συνιστά αναγκαστική μεταφορά πληθυσμού, που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης».

«Επανειλημμένως, οι έποικοι έχουν απευθύνει τελεσίγραφα στις παλαιστινιακές κοινότητες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διαφορετικά θα σκοτωθούν» είπε η Τρόσελ, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν έχουν συλλάβει παρά δύο εποίκους για επίθεση κατά Παλαιστινίων και τον φόνο ενός Παλαιστίνιου».

Σημείωσε, επίσης, πως περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κακοποίησης των συλληφθέντων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν σε βασανιστήρια. Δύο Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη μετά τις 7 Οκτωβρίου πέθαναν κατά την κράτησή τους, αποκάλυψε.

Μια άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), πρόσθεσε χθες τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη από εξωτερική επισιτιστική βοήθεια. Εξάλλου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνολικά τέσσερα από τα σχολεία του που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους επλήγησαν την Πέμπτη από βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ατόμων. Η Γαλλία καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL