Live τώρα    
Γάζα / Εννέα αραβικές χώρες καταγγέλλουν την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Εννέα αραβικές χώρες καταγγέλλουν την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Άνθρωποι μεταφέρουν δύο αδελφάκια που τραυματίστηκαν στην Γάζα
MOHAMMED SABER/.EPA

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και το Μαρόκο καταδίκασαν την Πέμπτη τη στόχευση αμάχων και τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στη Γάζα, που βομβαρδίζεται ανηλεώς από το Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς, δεν δικαιολογεί την παράβλεψη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

«Τονίζουμε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή τη σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Καταδίκασαν επίσης τον καταναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία, τονίζοντας ότι «η απουσία πολιτικής λύσης στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση έχει οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας και οδύνης για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό και τους λαούς της περιοχής».

Οι υπουργοί υπογράμμισαν ακόμα ότι την είναι αναγκαία η λύση των δύο κρατών, με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» στα όρια που είχε πριν από τις 4 Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0