Live τώρα    
Γάζα / «Οι ελλείψεις θα σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους» - Καθυστερήσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / «Οι ελλείψεις θα σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους» - Καθυστερήσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια

MOHAMMED SABER/EPA

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει την χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνονται οι φόβοι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Γάζας θα παραμείνει και σήμερα «κολημμένη» στη Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου 200 φορτηγά που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας βοήθεια για τους Παλαιστίνιους βρίσκονται σε ουρά έξω από τα κλειστά σύνορα, καθώς οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι επίκειται συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι επισκεύαζαν δρόμους για να επιτρέψουν τη διέλευση έως και 20 φορτηγών κατά την αρχική παράδοση.

Παρά τις προσδοκίες που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η διάβαση θα ανοίξει την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη συνοδεία θα περάσει τα σύνορα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Περισσότερη καθυστέρηση, περισσότεροι θάνατοι

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την Παρασκευή ότι «περισσότερες καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερο πόνο και περισσότερους θανάτους» στη Γάζα, εν μέσω ερωτημάτων για το πότε θα ανοίξει η διάβαση μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου για φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Γκεμπρεγέσους είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ΠΟΥ «συνεχίζει να ζητά πρόσβαση για την παράδοση σωτήριων προμηθειών».

«Οι ελλείψεις θα σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους»

Οι ελλείψεις στη Γάζα «θα σκοτώσουν πολλούς, πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Avril Benoît, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). 

Μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι συχνά χάνει την επαφή με την ομάδα της Οργάνωσης στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, αδυναμίας φόρτισης τηλεφώνων και διακοπής του σήματος κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που καθιστά «δύσκολο τη λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ιατρικός μας συντονιστής προειδοποιούσε ότι τα καύσιμα έφταναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε,προσθέτονας πως υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα. 

Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα νοσοκομεία 

Έκρηξη στη Γάζα
EPA/MOHAMMED SABER

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 7 νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας στη Γάζα είναι «εκτός λειτουργίας» και πάνω από 64 άνθρωποι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. 

Την Πέμπτη, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε ότι πάνω από το 60% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν κλείσει και τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης λόγω της έλλειψης ρεύματος, φαρμάκων, εξοπλισμού και εξειδικευμένο προσωπικό.

«Να επιτραπεί άμεσα η διεύλευση ανθρωπιστικής βοήθειας»

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε όλα τα μέρη «να επιτρέψουν την ταχεία και απρόσκοπτη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας για όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται». 

Εκπρόσωπος της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση των ισραηλινών επιδρομών σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του νότου.

«Οι απεργίες, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο νότο, φαίνεται ότι ώθησαν ορισμένους να επιστρέψουν στο βορρά, παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανησυχία του και για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Συναγερμό σήμανε και για την «ταχεία επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την αύξηση της παράνομης χρήσης θανατηφόρου βίας». Σχετικά με τις αναφορές και τις καταγγελίες για κακομεταχείριση, ζήτησε να τερματιστούν οι «αυθαίρετες συλλήψεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και Αράβων Ισραηλινών στο Ισραήλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0