Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C19.1°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C17.5°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C16.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C15.2°C
0 BF 76%
Γάζα / Δραματικές ώρες για τον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάζα / Δραματικές ώρες για τον πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό

134094211-a.jpg

Επειτα από έντονες διπλωματικές πιέσεις το Ισραήλ ανακοίνωσε τελικά την Πέμπτη ότι πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο. Η συνέχιση, όμως, των ανελέητων βομβαρδισμών και οι τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο του παλαιστινιακού θύλακα καθιστούν την άμεση διανομή της εξαιρετικά δύσκολη.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις,Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές, σημείωσε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συστηματική και, προκειμένου να αποδώσει, να φτάσει σύντομα στο επίπεδο των 100 φορτηγών ημερησίως.

Για «θετική εξέλιξη» μίλησε αναφερόμενος στην υπαναχώρηση του Ισραήλ ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο δρόμος που επέτρεπε τη μεταφορά της βοήθειας μεταξύ της Γάζας και του σημείου διέλευσης της Ράφα έχει πια καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στο Σινά της Αιγύπτου τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν εδώ και μέρες ακινητοποιημένα στην περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό που παραμένει κλειστός. Περισσότερη βοήθεια βρίσκεται στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Άρις, σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από τη Ράφα.

Την ίδια ώρα στη Λωρίδα της Γάζας οι ελλείψεις και οι υγειονομικές συνθήκες μέσα στα χαλάσματα γίνονται όλο και χειρότερες. Η οργάνωση Δράση κατά της Πείνας προειδοποίησε χθες ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αποτελεί η έλλειψη πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό.

Ο συνωστισμός στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί με ελάχιστα μέσα είναι πια αφόρητος, ενώ τα προβλήματα υγείας συνεχώς επιδεινώνονται. Το 60% των παιδιών στη Γάζα υποφέρει αυτή τη στιγμή από διάρροια, υπογραμμίζει η οργάνωση. Και όλα αυτά μέσα στις συνεχείς εκρήξεις.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπά την περιοχή και την Πέμπτη επιχείρησε ακόμα και σε περιοχές που το Ισραήλ είχε ανακηρύξει μέχρι τώρα ως «ασφαλείς ζώνες». Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.493 έχουντραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων 11 ημερών.

Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της περιοχής Ασράφ αλ Κούντρα. Πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι πλέον εκτός λειτουργίας και 14 Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. «Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα» τόνισε ο Αλ Κούντρα, απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή βοήθειας.

Στη Δυτική Όχθη ακόμα 7 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 4 ανήλικοι, έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της ισραηλινής κατοχής. Σύμφωνα με τα παλαιστινιακά στοιχεία, 69 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου όταν και ξέσπασε η τελευταία κρίση.

Διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιούνται, όμως, και κατά της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, που κατηγορείται από πολλούς ότι δεν υπερασπίζεται όσο θα έπρεπε τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. Ένα δωδεκάχρονο κορίτσι δέχτηκε πυρά στο χέρι από Παλαιστίνιους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στην Τζενίν, ενώ ένας φοιτητής τραυματίστηκε επίσης από πυρά αστυνομικών σε διαδήλωση στην πόλη Τουμπάς. Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Πόλη της Γάζας την Τρίτη κηρύχθηκε επίσης γενική απεργία σε όλη τη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα καταστήματα, τράπεζες και εκπαιδευτικά ιδρύματα να παραμένουν κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL