Σχεδόν κάθε ευρωπαίος πολίτης αναπνέει τοξικό αέρα, που ξεπερνά ακόμα και το προβλεπόμενο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Guardian διαπιστώνει πως το 98% των ευρωπαίων πολιτών αναπνέει αέρα που υπερβαίνει του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια. Την συγκεκριμένη έρευνα, μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.
Περίπου τα 2/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ζουν σε μέρη, όπου τα επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ 2,5 είναι δύο φορές μεγαλύτερα από το όριο του ΠΟΥ, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση.
Η Βόρεια Μακεδονία, είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα 2/3 του πληθυσμού αναπνέουν αέρα που υπερβαίνει το όριο του ΠΟΥ κατά τέσσερις φορές. Στα Σκόπια, τα επίπεδα είναι έξι φορές υψηλότερα του ορίου.
Η Ανατολική Ευρώπη είναι σε χειρότερη μοίρα από τη Δυτική Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, όπου πάνω από 1/3 των κατοίκων της κοιλάδας του Πόου και των γύρω περιοχών στα βόρεια της χώρας, αναπνέουν αέρα τέσσερις φορές από το όριο του ΠΟΥ.
Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε, επίσης, ότι οι ευρωπαίοι των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι πιο υψηλά, εύρημα που ευθυγραμμίζεται με ανάλογες μελέτες στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας» είπε μιλώντας στον Guardian ο Ρόεμ Φερμόιλεν του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Όπως ο ίδιος σχολίασε, «αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα».
Εξαιτίας του μικροσκοπικού μεγέθους τους, τα σωματίδια PM 2.5 περνούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και ενδεχομένως να επηρεάσουν και άλλα όργανα.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε μετρήσεις από δορυφόρους και 1.400 επίγειους σταθμούς για το έτος 2019, συμφωνεί με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2020.
«Το 96% του αστικού πληθυσμού [στην ΕΕ το 2020] ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια (PM2,5) σε ποσοστό μεγαλύτερο του ετήσιου μέσου όρου των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ» είχε αναφέρει τότε ο οργανισμός.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ωστόσο λιγότερο αυστηροί και έχουν οριστεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 1% των αστικών περιοχών στην ΕΕ ξεπερνά αυτό το όριο.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ωστόσο το μέτρο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τα κράτη-μέλη.
Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε, επίσης, ότι οι ευρωπαίοι των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι πιο υψηλά, εύρημα που ευθυγραμμίζεται με ανάλογες μελέτες στις ΗΠΑ.