Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.2°C29.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
26.9°C29.4°C
3 BF 29%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.0°C26.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.6°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.9°C30.9°C
3 BF 16%
Λιβύη / Εκατοντάδες κάτοικοι στους δρόμους μετά τις φονικές πλημμύρες - «Οι κυβερνήσεις απέτυχαν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη / Εκατοντάδες κάτοικοι στους δρόμους μετά τις φονικές πλημμύρες - «Οι κυβερνήσεις απέτυχαν»

Διαμαρτυρία στη Λιβύη
(EPA)

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, εκφράζοντας την οργή τους κατά των αρχών και απαιτώντας να λογοδοτήσουν, μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης και να καταστραφούν ολόκληρες γειτονιές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της Ντέρνα και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.

«Αγκίλα δεν σε θέλουμε! Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέρφια!» φώναζαν ακόμα οι διαδηλωτές, καλώντας για εθνική ενότητα σε μια χώρα που έμεινε πολιτικά διαλυμένη, μετά από πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους, αναφέρει το Reuters.

Η διαδήλωση της Δευτέρας  σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά τις πλημμύρες, που σάρωσαν τη Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας.

Ο Said Mansour, ένας φοιτητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, είπε ότι ήθελε να γίνει μια επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, που «μας έκανε να χάσουμε χιλιάδες αγαπημένους μας ανθρώπους».

Ο Taha Miftah, 39 ετών, είπε ότι η διαμαρτυρία ήταν ένα μήνυμα ότι «οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση», λέγοντας ότι το κοινοβούλιο φέρει ιδιαίτερες ευθύνες. Ζήτησε διεθνή έρευνα για την καταστροφή και «για ανοικοδόμηση υπό διεθνή επίβλεψη».

Η πλήρης εικόνα του αριθμού των νεκρών δεν είναι ακόμη γνωστή, με με χιλιάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει πολύ διαφορετικούς αριθμούς νεκρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.

Ο Αγκίλα Σάλεχ την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να «πετάξει» τις ευθύνες από τις αρχές, περιγράφοντας την πλημμύρα ως «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» και λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στο τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε γίνει.

Ωστόσο, οι επικριτές έχουν επιστήσει την προσοχή σε προειδοποιήσεις που δόθηκαν εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε πέρυσι από έναν υδρολόγο που περιγράφει το πόσο ανοχύρωτη είναι η πόλη μπροστά στις πλημμύρες και την επείγουσα ανάγκη για την διατήρηση των φραγμάτων που την προστάτευαν.

Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη - ένα τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τον αυταρχικό στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και εποπτεύεται από μια κυβέρνηση που ιδρύθηκε παράλληλα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη διοίκηση στην Τρίπολη, στα δυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL