Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.8°C13.0°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.7°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
9.9°C12.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.7°C14.7°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
2 BF 76%
Μια επιστολή διαλύει μια Συμμαχία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια επιστολή διαλύει μια Συμμαχία;

GENERALI
EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Μαζική φυγή από τη Συμμαχία των Ασφαλιστών για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Μια αρνητική εξέλιξη που οφείλεται στην πίεση των αμερικανικών συντηρητικών κύκλων. Μέσα σε λίγες μέρες η Συμμαχία έχασε σχεδόν τα μισά μέλη της - πλέον έμεινε με 17 από 28 μέλη. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση για απόσυρση, στις 25 Μαΐου, τριών ιδρυτικών μελών της, των Axa, Allianz, Scor. Πλέον οι φιλόδοξοι στόχοι της Συμμαχίας, που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη βάση της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για «Βιώσιμες Ασφάλειες» και είναι μέλος της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μοιάζουν παρελθόν.

Τον Ιούλιο του 2021, όταν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ ίδρυαν τη Συμμαχία, οι μεγάλες εταιρείες, όπως οι Axa, Allianz, Aviva, Generali, Scor, Swiss Re, Zurich Insurance Group κ.ά., συμφωνούσαν να εργαστούν για να πείσουν τους ασφαλιστές να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα χαρτοφυλάκια αναδοχής τους σε καθαρό μηδενικό επίπεδο (net zero) έως το 2050, στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Τώρα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Αιτία, η επιστολή που έστειλαν είκοσι εισαγγελείς πολιτειών, υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο, των ΗΠΑ προς τη Συμμαχία. Σε αυτή την επέκριναν, προσάπτοντάς της ενδεχόμενη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Το γεγονός λειτούργησε καταλυτικά γιατί πλέον μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες με συμφέροντα στις ΗΠΑ φοβούνται ότι μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με νομικές κυρώσεις και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Οι εταιρείες επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν «μεμονωμένα» την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Από την πλευρά του, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, αφού υπενθύμισε τον «εθελοντικό χαρακτήρα της ένταξης ή της απόσυρσης από τη Συμμαχία», διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να ενισχύει και να βαθαίνει τη συνεργατική δουλειά με την ασφαλιστική βιομηχανία και τα μέλη της για την προώθηση τρόπου σκέψης και πρακτικών για ασφάλειες με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

«Την ώρα που η Συμμαχία διαλύεται μπροστά στα μάτια μας πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τις ορδές των δικηγόρων τους, δεν είδαν τα ζητήματα παρεμπόδισης του ανταγωνισμού ως βασικό εμπόδιο όταν ίδρυαν τη Συμμαχία» σχολίασε με νόημα ο Πάτρικ Μακ Κάλι, αναλυτής ενεργειακών ζητημάτων της ΜΚΟ Reclaim Finance. «Οι πραγματικοί ηγέτες σε κλιματικά ζητήματα πρέπει να παλεύουν κόντρα στην άρνηση της κλιματικής κρίσης και όχι να υποχωρούν απέναντί της. Αυτό που είναι κρίσιμο σήμερα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην αναθεωρούν τις δεσμεύσεις τους για τα κλιματικά θέματα» εξήγησε ο ίδιος.

Ισως, όμως, την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στις μεγάλες εταιρείες που αποσύρθηκαν από τη Συμμαχία να έδωσε εμμέσως ο Ζαν Φρανσουά Σαλιφού, πρόεδρος της Beneva, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του Καναδά με πάνω από 3,5 εκατομμύρια μέλη, που εντάχθηκε στις 30 Απριλίου στη Συμμαχία: «Με την ένταξή μας στην Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για Βιώσιμες Ασφάλειες και στη Συμμαχία των Ασφαλιστών για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με περηφάνια συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Τα επιτεύγματα που απορρέουν από τη σημαντική δουλειά της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και της Συμμαχίας δεν θα ωφελήσουν μόνο τα μέλη μας, πελάτες και εταίρους, αλλά θα είναι κτήμα και της κοινωνίας». Σωστά. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ακόμη κι όταν αυτή απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL