Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.2°C23.5°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
0 BF 72%
«Rainbow» χάρτης / Πού υστερεί η Ελλάδα στον τομέα αντιμετώπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Rainbow» χάρτης / Πού υστερεί η Ελλάδα στον τομέα αντιμετώπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων

Σημαία ΛΟΑΤΚΙ+
UNSPLASH.COM

H ILGA – Europe κυκλοφόρησε το νέο χάρτη Rainbow της Ευρώπης, ο οποίος αποτυπώνει την κατάσταση σε κάθε χώρα όσον αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, υπολογίζοντας παραμέτρους όπως η αντιμετώπιση από το κράτος, τα εγκλήματα μίσους, η αναγνώριση των φύλων κ.ά. Με βάση τα παραπάνω, οι χώρες που μελετώνται κατατάσσονται σε έναν κατάλογο, ανάλογα με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Μάλτα (89%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στη 13η θέση με σκορ 57%. Στον «πάτο» της κατάταξης είναι η Τουρκία (4%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

Επιπλέον, η έκθεση προτείνει νομοθετικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην χώρα μας. 

Rainbow χάρτης
ILGA-Europe

 

Πού υστερεί η Ελλάδα

Από τις 49 χώρες που αναγράφονται στον Rainbow χάρτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με ποσοστό 57%. «Η κυβέρνηση δεν έχει συστήσει ακόμη κανένα αρμόδιο όργανο για την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε; Σύμφωνα με την ILGA- Europe, πρέπει να δημιουργηθεί νόμος για την διασφάλιση της ισότητας στον γάμο, ενώ απαιτείται μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου, όπου θα περιλαμβάνεται και η πρόσβαση των non-binary ατόμων.

Χρειάζεται επίσης να συμπεριληφθούν όλες οι πτυχές των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία, καθώς και να αμβλυνθούν οι πολιτικές που θα προστατεύουν τα άτομα από περιορισμούς στην υγεία και την παιδεία.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι απαραίτητη η επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά όλων των SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Η γενικότερη εικόνα

Η καλύτερη χώρα για να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, είναι η Μάλτα που βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά στα υψηλότερα επίπεδα στις κατηγορίες που εξετάζονται (ποσοστό 89%).

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση και σε δυσχερή κατάσταση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, βρίσκεται η Τουρκία με 4% και το Αζερμπαϊτζάν με 2%.

Ωστόσο, στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων διαγράφεται συνεχής πρόοδος στην ΕΕ, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την βελτίωση των συνθηκών ζωής.
«Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR μαζί με το κριτήριο της αυτοδιάθεσης, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι με άνοδο έξι θέσεων, με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει για παράδειγμα η έκθεση.

Ισλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Μολδαβία ανεβαίνουν στον πίνακα, επειδή στην νομοθεσία τους κατά των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους, συμπεριλήφθηκαν η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου.

Η Ελβετία και η Σλοβενία, ανέβηκαν ψηλότερα. Εισήγαγαν τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, η Ελβετία επιτρέπει πλέον την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα ζευγάρια. Την ίδια στιγμή η Κροατία, αφού εισήγαγε την υιοθεσία για όλα τα ζευγάρια, «σκόραρε» μία θέση παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο χάρτη.

Εντυπωσιακό είναι το «άλμα» της Μολδαβίας, αφού συμπεριέλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στη νομοθεσία για την εργασία, την Παιδεία, την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, την υγεία, τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους.

Ολόκληρη η έκθεση παρακάτω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL