Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.9°C38.0°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.3°C35.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C38.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.7°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
33.4°C33.4°C
4 BF 24%
Σουδάν / Κορυφώνεται η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Νέες μαρτυρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σουδάν / Κορυφώνεται η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Νέες μαρτυρίες

ΣΟΥΔΑΝ
twitter

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν καθώς δεν ξέρουν πως θα καταφέρουν να εγκαταλείψουν τη χώρα η οποία μετράει εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες θύματα των συγκρούσεων παραστρατιωτικών και σουδανικού στρατού.

Ενας από τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο από την έκρηξη ρουκέτας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, μίλησε στο OPEN.

«Καλά είμαι, δόξα τον θεό. Έρχεται ο γιατρός, έχουμε αιμορραγία εδώ. Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε για την κατάσταση της υγείας του ενώ, άμεση έκκληση για βοήθεια κάνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο, μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν στον τηλεοπτικό σταθμό. Όπως ανέφεραν, απέξω ακούν συνεχώς πυροβολισμούς και εκρήξεις, με τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους εντός του ναού να μην μπορούν να πλησιάσουν ούτε στα παράθυρα. «Πυροβολισμοί, πετάνε σφαίρες πολλές, μέχρι τώρα χτυπάνε. Η ψυχολογία μου ήταν χθες πάρα πολύ χάλια. Σκεφτόμουν όλη τη νύχτα πώς θα βγούμε από τη Μητρόπολη. Είμαστε εδώ και άλλα 15 άτομα από την εκκλησία, που είχαν έρθει από το Σάββατο στις 9.30 το πρωί, εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη», σημείωσε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, μέλος της ελληνικής ομογένειας που έχει εγκλωβιστεί στο Σουδάν.

«Σήμερα χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός όπως μας ενημέρωσε κυβερνητικός, σήμερα το βράδυ θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα γιατί έχουν σκοπό να κάνει ο στρατός γενική εκκαθάριση οπότε θα έχει επιδρομές και με ελικόπτερα και με αεροπλάνα. Μας ενημέρωσαν να βρούμε ένα ασφαλές μέρος. Ασφαλές μέρος εδώ που είμαστε δεν μπορούμε να βρούμε γιατί είμαστε στο κέντρο του Σουδάν και γύρω γύρω είναι όλα τα κυβερνητικά κτίρια», «Είμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης» είπε στο Mega ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, που είναι επίσης εγκλωβισμένος μέσα στον ελληνορθόδοξο ναό.

Πρώτο του μέλημα, όπως λέει, είναι να εμψυχώνει διαρκώς τους εγκλωβισμένους. «Προσπαθώ να εμψυχώσω και τους υπόλοιπους και να τους ηρεμήσω και να είμαστε όλοι έτσι ασφαλείς με ηρεμία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτήν».

«Φοβόμαστε να βγούμε από το ξενοδοχείο, γιατί θα μας πυροβολήσουν»

Ο 80χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Acropole» Θανάσης Παγουλάτος, που είναι εγκλωβισμένος μέσα στο κτίριο με τη νύφη του, δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό «Φοβόμαστε να βγούμε από το ξενοδοχείο, γιατί θα μας πυροβολήσουν». Το ιστορικό ελληνικό ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, εκεί όπου βρίσκεται και το παλάτι, που έχει μετατραπεί από το βράδυ της Παρασκευής σε πεδίο μάχης.

«Είναι νεκρά τα πάντα, είναι όλα κλειστά, δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει ψυχή, απλώς υπάρχει πολύς στρατός γύρω γύρω επειδή έχουμε το παλάτι δίπλα μας. Υπάρχουν πολλά τανκς, που ρίχνουν. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο ξενοδοχείο πέντε πελάτες, τέσσερις προσωπικό και εμείς οι δύο».«Καλά είμαι, δόξα τον θεό. Έρχεται ο γιατρός, έχουμε αιμορραγία εδώ. Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε για την κατάσταση της υγείας του ενώ, άμεση έκκληση για βοήθεια κάνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο, μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν. Όπως λένε στο OPEN, απέξω ακούν συνεχώς πυροβολισμούς και εκρήξεις, με τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους εντός του ναού να μην μπορούν να πλησιάσουν ούτε στα παράθυρα. «Πυροβολισμοί, πετάνε σφαίρες πολλές, μέχρι τώρα χτυπάνε. Η ψυχολογία μου ήταν χθες πάρα πολύ χάλια. Σκεφτόμουν όλη τη νύχτα πώς θα βγούμε από τη Μητρόπολη. Είμαστε εδώ και άλλα 15 άτομα από την εκκλησία, που είχαν έρθει από το Σάββατο στις 9.30 το πρωί, εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη», σημείωσε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, μέλος της ελληνικής ομογένειας που έχει εγκλωβιστεί στο Σουδάν.

«Η κατάσταση είναι πολύ χάλια, πυροβολούν συνέχεια, ασταμάτητα, δε σταματούν καθόλου. Ανησυχούμε πάρα πολύ. Ακούμε τους πυροβολισμούς μέχρι μέσα», λέει άλλη Ελληνίδα που είναι εγκλωβισμένη στην αφρικανική χώρα, όπου οι επικοινωνίες είναι δύσκολες, ενώ δεν υπάρχει, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. «Δεν περιγράφεται πως είναι. Δηλαδή, δύσκολα. Δεν περιγράφεται με λόγια, μόνο πυροβολισμούς. Οι πυροβολισμοί είναι το ελάχιστο. Βόμβες, ρουκέτες, το ακούτε κι εσείς. Το νερό είναι κομμένο, το ρεύμα κομμένο, το ίντερνετ κομμένο. Μόνο με προσευχή, με τίποτα άλλο», σημειώνει στο Open ένας άλλος από τους εγκλωβισμένους, ο Γιώργος Μαυρίκος.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να δοθεί βοήθεια στους Έλληνες εγκλωβισμένους.

Στη δημοσιότητα έφερε το Open φωτογραφία ντοκουμέντο από τα τραύματα ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν.

Ο τραυματίας μετέφερε στον δημοσιογράφο Μίλτο Σακελλάρη πώς βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του μετά την επίθεση με ρουκέτα και ένας άνθρωπος με όχημα, μετέφερε τον ίδιο και τον άλλο Έλληνα στο νοσοκομείο.

Οι Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια με τον ομογενή που έστειλε στο Open την φωτογραφία του να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών.

Ο τραυματίας όπως αναφέρει παρότι νοσηλευόμενος, δεν έχει φάει καλά και δεν έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

https://youtu.be/LMtxVs3T6CM

«Δεν σταματάνε οι μάχες»

 «Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία», ανέφερε στην ΕΡΤ η Μαρία Καλλιπέτη.

«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ αλλά από τις 4 πμ και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» περιγράφει.

Όσο για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη είπε: «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία».

Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες.

Στο βίντεο ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», υπογράμμισε η κ. Καλημέρη.  

Οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ και στις παρακείμενες αδελφές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι από προχθές Σάββατο είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών και κινδυνεύουν να χωρίσουν το Σουδάν σε δύο στρατιωτικές παρατάξεις που είχαν μοιραστεί την εξουσία στη διάρκεια μιας ακανθώδους πολιτικής μετάβασης.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL