Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Υποκλοπές / «Μέτωπο» ΗΠΑ και άλλων 10 χωρών ενάντια στα spyware - Το κοινό ανακοινωθέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποκλοπές / «Μέτωπο» ΗΠΑ και άλλων 10 χωρών ενάντια στα spyware - Το κοινό ανακοινωθέν

Κοινό ανακοινωθέν 11 χωρών για την καταπολέμηση των λογισμικών παρακολουθήσεων
UNSPLASH.COM

«Τείχος» κατά  της «απειλής» του λογισμικού κατασκοπείας υψώνουν 11 χώρες, ζητώντας αυστηρούς εγχώριους και διεθνείς ελέγχους διάδοσης και χρήσης των συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Με κοινή δήλωση, η κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Καναδά της Δανίας, της Νορβηγίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κόστα Ρίκα, συνομολογούν σε πέντε δεσμεύσεις προς τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μεταξύ άλλων, οι παραπάνω χώρες τονίζουν πως «το λογισμικό παρακολούθησης έχει χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο ανά τον κόσμο από αυταρχικά καθεστώτα και δημοκρατίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα ισχυρά και επεμβατικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί για την στοχοποίηση και τον εκφοβισμό αντιπάλων και τη διευκόλυνση των προσπαθειών για περιορισμό της διαφωνίας και της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης τη διευκόλυνση των παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών ή την παρακολούθηση ή τη στοχοποίηση ατόμων χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, εγγυήσεις ή εποπτεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μάλιστα, εντοπίζουν «σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του κυβερνητικού προσωπικού, των πληροφοριών και των πληροφοριακών συστημάτων μας».

«Έχουμε θεμελιώδες συμφέρον εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε τις εξαγωγές του κατασκοπευτικού λογισμικού», διαμηνύουν οι 11 χώρες, ενώ δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες αρχές για την χρήση των τεχνολογιών παρακολούθησης, αλλά και τον κώδικα δεοντολογίας «που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τους ελέγχους των εξαγωγών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικά, οι πέντε δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία ισχυρών δικλείδων ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται πως η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών».

Ακόμα οι 11 χώρες θα αποτρέπουν τις εξαγωγές λογισμικού και εξοπλισμού σε χρήστες που «είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν για κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο».

Επιπροσθέτως, οι κυβερνήσεις θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάζοντας πληροφορίες σχετικά με την «διάδοση και την κακή χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, μεταξύ άλλων για τον καλύτερο εντοπισμό και την παρακολούθηση των εργαλείων».

Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν αποκαλύπτουν την πρόθεση να συνεργαστούν με περισσότερες κυβερνήσεις και ανά την οικουμένη «για την ευθυγράμμιση των πολιτικών μας και των αρχών ελέγχου των εξαγωγών». Σκοπός είναι να «μετριάσουμε συλλογικά την κατάχρηση του κατασκοπευτικού λογισμικού και να προωθήσουμε την μεταρρύθμιση στον συγκεκριμένο κλάδο».

Τα παραπάνω λόγια των 11 κυβερνήσεων, αποκλείουν αυτόματα την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την σύμπλευση μαζί τους προς αυτό τον σκοπό, αφού από πάνω της πλανιέται η «σκιά» του Predator. Υπενθυμίζεται, πως η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί στενή συνεργασία με την εταιρεία Intellexa, αφού έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αποδείκνυαν πως η χώρα μας έχει εξάγει  το λογισμικό Predator στην Μαδαγασκάρη το 2021.

Οι άδειες είχαν υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννη Σμυρλή και αφορούσαν «λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων». Η αξία προσδιορίζεται περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν

Εμείς, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κόστα Ρίκα, της Δανίας, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουμε την απειλή που συνιστά η κατάχρηση του κατασκοπευτικού λογισμικού και την ανάγκη για αυστηρούς εγχώριους και διεθνείς ελέγχους όσον αφορά τη διάδοση και τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά σε όλο τον κόσμο από αυταρχικά καθεστώτα και δημοκρατίες.  Πολύ συχνά, αυτά τα ισχυρά και επεμβατικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση και τον εκφοβισμό αντιπάλων και τη διευκόλυνση των προσπαθειών για τον περιορισμό της διαφωνίας, τον περιορισμό των ελευθεριών της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης ή του συνεταιρίζεσθαι, τη διευκόλυνση των παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών ή την παρακολούθηση ή τη στοχοποίηση ατόμων χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, εγγυήσεις ή εποπτεία.  Η κατάχρηση αυτών των εργαλείων παρουσιάζει σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του κυβερνητικού προσωπικού, των πληροφοριών και των πληροφοριακών συστημάτων μας.

Επομένως, έχουμε θεμελιώδες συμφέρον εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε τη διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει χρησιμοποιηθεί ή κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, υπό το πρίσμα των βασικών μας συμφερόντων για προστασία ατόμων και οργανώσεων που διατρέχουν κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, την υπεράσπιση ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων έναντι απειλών κατά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους, την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.  Δεσμευόμαστε, κατά περίπτωση και με την επιφύλαξη των εθνικών νομικών πλαισίων, να εφαρμόζουμε τις Κατευθυντήριες Αρχές για την κυβερνητική χρήση των τεχνολογιών παρακολούθησης και τον Κώδικα Δεοντολογίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τους ελέγχους των εξαγωγών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να προωθήσουμε αυτά τα συμφέροντα, συνεργαζόμαστε για την καταπολέμηση της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και δεσμευόμαστε να:

  1. Να εργαστούμε στο πλαίσιο των αντίστοιχων συστημάτων μας για τη θέσπιση ισχυρών προστατευτικών δικλείδων ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε πως οποιαδήποτε χρήση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού από τις κυβερνήσεις μας συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών,
  2. Να αποτρέπουμε την εξαγωγή λογισμικού, τεχνολογίας και εξοπλισμού σε χρήστες που είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν για κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης διείσδυσης σε συστήματα πληροφοριών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές, κανονιστικές και πολιτικές προσεγγίσεις μας και τα κατάλληλα υφιστάμενα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών,
  3. Ισχυρή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διάδοση και την κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, μεταξύ άλλων για τον καλύτερο εντοπισμό και την παρακολούθηση αυτών των εργαλείων,     
  4. Στενή συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου και τις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανανέωση της προσέγγισής μας, την ευαισθητοποίηση και τον καθορισμό κατάλληλων προτύπων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία
  5. Να συνεργαστούμε με επιπλέον κυβερνήσεις εταίρους σε όλο τον κόσμο, καθώς και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πολιτικών μας και των αρχών ελέγχου των εξαγωγών, ώστε να μετριάσουμε συλλογικά την κακή χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού προωθώντας τη μεταρρύθμιση στον εν λόγω κλάδο, μεταξύ άλλων ενθαρρύνοντας τη βιομηχανία και τις επενδυτικές εταιρείες να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι προσπάθειές μας θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε συλλογικά για πρώτη φορά, καθώς αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές για να αποθαρρύνουμε την κακή χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή αρχών υπεύθυνης χρήσης που συνάδουν με τον σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL