Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι προετοιμάζει μια νέα επίθεση, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει και τη χώρα του για μια πολεμική σύγκρουση σε διάρκεια.
Το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες απώλειας εδάφους, και ήδη κερδίζει έδαφος στο ανατολικό μέτωπο.
Η νέα επίθεση της Ρωσίας μπορεί να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, με στόχο να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία και τους συμμάχους της ώστε να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τον έλεγχο των εδαφών που κατέκτησε ως τώρα στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχτεί απώλειες, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες. Παρά τις διαψεύσεις, ένας νέος γύρος επιστράτευσης είναι πιθανό να γίνει την άνοιξη, με την οικονομία και την κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από την πορεία των πραγμάτων, ωστόσο δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η «διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν αν η Ρωσία έχει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Ενώ οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα και να απελευθερώσει τα εδάφη της. Ωστόσο οι σύμμαχοι φοβούνται ότι μια νέα ρωσική επίθεση θα έρθει πριν η Ουκρανία λάβει ακόμη τις προμήθειες που της υποσχέθηκαν.
Οι βίαιες, εξοντωτικές επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού.
Πόλεμος χαρακωμάτων
Αυτό που φοβούνται οι σύμμαχοι είναι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει σε μια μάχη πυροβολικού τύπου Α' Παγκοσμίου Πολέμου με στάσιμες γραμμές του μετώπου, ένα σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική της βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία ενισχύει αδιάκοπα τις δυνάμεις της, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετακινεί την οικονομία σε πολεμική βάση για να παράγει νέα άρματα μάχης και πυραύλους. Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου, Valery Gerasimov, έχει τεθεί υπό την άμεση ευθύνη των ουκρανικών επιχειρήσεων, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι προμηνύει μια μεγάλη επίθεση.
Η πραγματοποίηση μιας μεγάλης επίθεσης σε αυτή την επερχόμενη φάση του πολέμου θα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα φορτωμένο με κινδύνους για κάθε πλευρά της σύγκρουσης. Η επίθεση σε σταθερές θέσεις ήταν πάντα πιο δαπανηρή σε ανθρώπινες ζωές και μηχανήματα από ό,τι η υπεράσπισή τους.
Τα στρατιωτικά εγχειρίδια λένε ότι η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να είναι τρεις φορές ισχυρότερη για να επικρατήσει. Ο πόλεμος του 21ου αιώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την κλίση αυτή. Η μη επανδρωμένη και δορυφορική επιτήρηση μπορεί να εντοπίσει μια επιτιθέμενη δύναμη καθώς μαζεύεται για μια απόπειρα διάρρηξης, ενώ η καταστροφική δύναμη πυρός των πυραύλων πολλαπλών εκτοξεύσεων μπορεί να εξαλείψει την απειλή πριν καν ξεκινήσει η επίθεση.
Η Μόσχα διαθέτει ένα σημαντικό απόθεμα στρατευμάτων. Πέρυσι, κινητοποίησε 300.000 νεοσύλλεκτους και έστειλε τους μισούς από αυτούς κατευθείαν στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι 150.000 εκπαιδεύονται, αλλά δεν είναι σαφές για ποιο σκοπό. Θα μπορούσαν απλώς να εναλλάσσονται τμηματικά για να αντικαταστήσουν τις απώλειες, ή η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα τεθωρακισμένη ταξιαρχία.
Ο εξοπλισμός μιας τέτοιας δύναμης με αποτελεσματικό εξοπλισμό θα αποτελέσει πρόκληση. Ο ρωσικός στρατός έχει βγάλει από τις αποθήκες του απαρχαιωμένο εξοπλισμό για να αντικαταστήσει τις απώλειές του και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι προσπαθεί να κάνει οικονομία στη χρήση πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού. Η δύναμη που συγκεντρώνει η Ρωσία είναι μια κατώτερη, φθηνότερη εκδοχή της δύναμης με την οποία ξεκίνησε τον πόλεμο, σύμφωνα με την Guardian.
Η Ουκρανία φαίνεται να διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για να αμυνθεί, με καλύτερα ενσωματωμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ακριβείας δια χειρός ΗΠΑ..
Ο νέος εξοπλισμός που ανακοίνωσαν οι σύμμαχοι ότι θα στείλουν στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων οχημάτων μάχης πεζικού από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, μιας μοίρας αρμάτων μάχης Challenger 2 και 30 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων από τη Βρετανία, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τη δημιουργία μηχανοκίνητων μονάδων θα μπορούν να περάσουν στην επίθεση.
Για κάθε οπλικό σύστημα που προμηθεύονται οι δυτικοί σύμμαχοι την Ουκρανία θα υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών για την παράδοση και την εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση του. Περίπου 20.000 στρατιώτες, περίπου το ένα δέκατο των ενόπλων δυνάμεων με τις οποίες η χώρα ξεκίνησε τον πόλεμο, έχουν μέχρι στιγμής εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τους πρώτους μήνες του 2023.