Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.3°C12.6°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C13.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 91%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.8°C8.4°C
0 BF 81%
Ελ Νίνιο / Επιστρέφει το 2023 με πρωτοφανείς καύσωνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελ Νίνιο / Επιστρέφει το 2023 με πρωτοφανείς καύσωνες

Ξηρασία
πηγή freepik.com

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επιστρέψει μέσα στο 2023 και θα προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών «εκτός ορίων», με πρωτοφανή κύματα καύσωνα.

Οι πρώτες προβλέψεις, όπως μεταδίδει ο Guardian δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επιστρέψει το 2023, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι «πολύ πιθανό» ο πλανήτης να καταγράψει αυξήσεις 1,5 βαθμών Κελσίου. Το 2016, η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, οφείλεται σε ένα μεγάλο Ελ Νίνιο.

Το φαινόμενο είναι μέρος μιας φυσικής ταλάντωσης που προκαλείται από τις θερμοκρασίες και τους ανέμους των ωκεανών στον Ειρηνικό, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ του Ελ Νίνιο, του ψυχρότερου αντίστοιχου του Λα Νίνια και ουδέτερων συνθηκών. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη σειρά διαδοχικών γεγονότων La Niña.

Το 2023 προβλέπεται να είναι πιο θερμότερο από το 2022, με τα παγκόσμια σύνολα δεδομένων να το κατατάσσουν ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Όμως το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να σημειωθεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από το ξέσπασμα καύσωνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, βλάπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να μας οδηγήσει και πάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής του τομέα μακροχρόνιας πρόβλεψης στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η πιθανότητα να έχουμε το πρώτο έτος με θερμοκρασία αυξημένη στους 1,5C την επόμενη πενταετία είναι τώρα περίπου 50-50».

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες και πρέπει να το προσθέσουμε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε. «Αν βάλεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κυμαινόμενες επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε».

Ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης  και οι συνεργάτες του δήλωσαν πρόσφατα: «Προειδοποιούμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνια να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή φουρτούνα Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας». Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη θέρμανση, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκούαιρ, στο University College του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είδαμε στον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα ωχριούν μπροστά σε αυτά του 2023.

«Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή αλλά οι θερμοδυναμικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής θα κάνουν τις ανωμαλίες που θα έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο ακριβώς πιο ακραίες» σημείωσε ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης κλίματος που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους Ελ Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καυσώνων, ξηρασίας και πυρκαγιών.

Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL