Ο διοικητής του τάγματος αντιαεροπορικών πυραύλων της Λευκορωσίας που κατέστρεψε τον ουκρανικό πύραυλο όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο, δήλωσε ότι είχε εντοπιστεί γύρω στις δέκα το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου και κινούνταν από την κατεύθυνση της Ουκρανίας. Ο στόχος συνοδεύτηκε, αναγνωρίστηκε και αφού πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, καταστράφηκε κοντά στην αγροτική πόλη Gorbaha σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας θεωρείται «απίθανο» ο ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος που καταρρίφθηκε να εισήλθε από λάθος στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Όπως τόνισε ο Αλεξάντρ Βόλφοβιτς «το Κίεβο προσπαθεί με κάθε μέσο να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση». «Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να πιστέψουμε ότι αυτός εισήλθε στον εναέριο χώρο μας κατά λάθος. Φαίνεται ότι κάποιο σχέδιο υλοποιούσαν».
Από το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας όπως μεταδίδει το Sputnik, εξετάζονται δύο κύριες εκδοχές για το περιστατικό με τον ουκρανικό πύραυλο. Αυτή της ακούσιας εκτόξευσης του αντιαεροπορικού πυραύλου λόγω της χαμηλής εκπαίδευσης του πληρώματος ή δυσλειτουργία του πυραύλου, ή σκόπιμη πρόκληση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ για να λάβει επίσημη διαμαρτυρία για το «εξαιρετικά σοβαρό» περιστατικό. Από τη μεριά του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, υπονοώντας ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους της Ρωσίας «για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την εξαιρετική ανησυχία της Ρωσίας. Όπως είπε «είναι ένα περιστατικό που προκαλεί εξαιρετική ανησυχία, όχι μόνον σε μας, αλλά και στους Λευκορώσους εταίρους μας».
Οι πύραυλοι S-300 είναι ένα σοβιετικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία. Τον Νοέμβριο, ένας ίδιος πύραυλος, που πιστεύεται ότι ξέφυγε από την πορεία του μετά τη εκτόξευσή του από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, είχε πέσει σε Πολωνικό έδαφος η οποία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας έντονους φόρους για κλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία να επιμένει ότι εκτοξεύτηκε από την Ρωσία.
Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής της Λευκορωσίας έχουν πάρει κομμάτια από τα συντρίμμια του πυραύλου από το σημείο συντριβής του πυραύλου όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σεργκέι Καμπάκοβιτς. «Έχει διαπιστωθεί προκαταρκτικά ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν ανήκουν σε αντιαεροπορικό κατευθυνόμενο πύραυλο S-300» όπως δήλωσε.
Οι ερευνητές διενήργησαν επιθεώρηση της σκηνής, πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και κατέγραψαν το μοτίβο του ίχνους. «Κατασχέθηκαν αντικείμενα σημαντικά για την έρευνα και την επακόλουθη διεξαγωγή της έρευνα από εμπειρογνώμονες» δήλωσε ο αξιωματούχος του IC. Εκτός από τους ερευνητές, στον τόπο του εγκλήματος πήγαν αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας και της Κρατικής Επιτροπής Εγκληματολογικών Εξετάσεων.