Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις και οι αντιδράσεις από την πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και 64 τραυματίσθηκαν όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.
Πολλές περιοχές της Ουκρανίας παραμένουν χωρίς ζεστό νερό, διαδίκτυο, και ηλεκτρικό ρεύμα. Στις περιοχές Λβιβ, Πολτάβα, Σούμι και Τερνόπιλ έχει διακοπή το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα της χώρας.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τις πιο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανέφερε o εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.
«Αυτό συνιστά άλλη μια απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου και, όπως πάντα, οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς σε ανακοίνωσή του.
Σταματά να επιχειρεί στην Ουκρανία ο Ερυθρός Σταυρός
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησε προσωρινά την εργασία της στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος στο Reuters. «Για λόγους ασφαλείας, οι ομάδες μας έχουν σταματήσει σήμερα τις επιχειρήσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού σε απάντηση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση του Reuters.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων δήλωσε επίσης ότι σταμάτησε τις επιχειρήσεις αρωγής εκεί μέχρι να είναι ασφαλής η επανάληψή τους.
Οι Αμερικανοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Για μεταβολή της φύσης του πολέμου έκανε λόγω σε δήλωση του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του ολόκληρου του ουκρανικού εδάφους. Όπως είπε ο Μακρόν «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων, αποτελεί εις βάθος μεταβολή της φύσης του πολέμου αυτού».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο μετά τη μεγάλη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας ως αντίποινα για την γέφυρα της Κριμαίας, κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία «όταν αυτό καταστεί ασφαλές» «Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό και τις πολιτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας
Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναζητήσουν «επί τόπου καταφύγιο και να αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μέσων μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν».
Πολλές είναι οι χώρες που καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση ανάμεσα του και η ελληνική με το υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει ότι «καταδικάζουμε τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία» εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στην ουκρανική κυβέρνηση και στον ουκρανικό λαό. Προσθέτει επίσης ότι «το προσωπικό της Πρεσβείας μας στο Κίεβο και στο Γενικό Προξενείο στην Οδησσό είναι καλά στην υγεία του».
Η γερμανική κυβέρνηση από τη μεριά της «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ και ανέφερε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
