Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.4°C25.2°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C25.4°C
3 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.5°C22.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.4°C25.9°C
3 BF 19%
Βρετανία / Οι Συντηρητικοί κήρυξαν «πόλεμο» στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Οι Συντηρητικοί κήρυξαν «πόλεμο» στην κοινωνία

Κουάρτενγκ
EPA/NEIL HALL

Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας στη Βρετανία δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει με ακόμα μεγαλύτερο φανατισμό τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του προκατόχου της Μπόρις Τζόνσον.

Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ παρουσίασε ένα «μίνι προϋπολογισμό», κεντρική ιδέα του οποίου είναι η μείωση της φορολογίας των μεγάλων εισοδημάτων από το 45% στο 40% και η αναβολή της προβλεπόμενης αύξησης του φόρου των επιχειρήσεων από το 19% στο 25%.

Το βρετανικό δημόσιο ταμείο «παραιτείται» ουσιαστικά από 45 δισ. λίρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πληθωρισμού, με το μεγαλύτερο πακέτο φοροαπαλλαγών των τελευταίων 50 χρόνων.

Ενώ ο Κουάρτενγκ δηλώνει αισιόδοξος για τις συνέπειες της επιλογής του, η αντιπολίτευση των Εργατικών έκανε λόγο για επιλογές «ταξικού πολέμου» και για «ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής των Συντηρητικών τα τελευταία 12 χρόνια».

Από τη μεριά της η κυβέρνηση επιμένει στο γνωστό νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι «οι υψηλοί φόροι μειώνουν τα κίνητρα για εργασία και εμποδίζουν τις επιχειρήσεις» και υπόσχεται ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας, με πολλούς σχολιαστές να αμφιβάλουν πλέον ανοικτά για το τι μπορεί να προκαλέσει η επιλογή της, που θεωρείται εξαιρετικά υψηλού ρίσκου για την κοινωνία.

Κριτική δέχεται η κυβέρνηση Τρας και για το γεγονός ότι η λογική του ενεργειακού της πακέτου βρίσκεται στην «ενίσχυση» των πολιτών μέσα από την επιδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αποφυγή φορολόγησης των υπερκερδών πετρελαϊκών και επιχειρήσεων ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι και πολλοί βουλευτές των Τόρις χειροκρότησαν χλιαρά ή και καθόλου τις εξαγγελίες Κουάρτενγκ, ενώ κάποιοι εξέφραζαν ανοικτά τον προβληματισμό τους για τις εντυπώσεις, που δημιουργεί στην κοινωνία η απόφαση για φοροελαφρύνσεις των πλουσίων και υπερπλουσίων. Περίπου 660.000 Βρετανοί φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα επωφεληθούν κατά μέσο όρο με 10.000 λίρες ετησίως, ενώ αυξάνονται και το «αφορλόγητο» δηλαδή το τέλος χαρτοσήμου, που προβλέπεται για τις αγορές ακινήτων από τις 300.000 στις 425.000. Είναι και αυτό ένα καθαρά ταξικό μέτρο, που δεν αφορά βεβαίως τους πολίτες, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια στη χώρα.

Έκπληκτες από την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Τρας φάνηκαν και οι αγορές, εκδηλώνοντας φόβους για τον επιπλέον δανεισμό, που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση των τεράστιων φορολογικών περικοπών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η λίρα να πέσει κάτω από τα 1,11 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1985. Το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης εκτινάχθηκε επίσης, αφού το διετές επιτόκιο δανεισμού διπλασιάστηκε από τον περασμένο μήνα στο 4%.

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, δήλωσε ότι οι φορολογικές περικοπές θα κοστίσουν 41 δισεκατομμύρια λίρες το 2024 και 45 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2026, καθιστώντας τον μίνι προϋπολογισμό το «μεγαλύτερο γεγονός μείωσης φόρων από το 1972».

Όλα δείχνουν πάντως ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κηρύξει κανονικό πόλεμο με την κοινωνία. Ο ΥΠΟΙΚ απείλησε με περικοπές των επιδομάτων ανεργίας για όσους δε συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις του νόμου για την αναζήτηση εργασίας, ένα καθεστώς ήδη εξαιρετικά αυστηρό, που εδώ και χρόνια είναι προσανατολισμένο να «κόβει» όσους δικαιούνται επιδομάτων. Τα έβαλε επίσης με τα συνδικάτα, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικές» τις απεργίες σε σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες και υποσχόμενος περαιτέρω αυστηροποίηση του νόμου, που ήδη καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL