Στον δεύτερο και αναπόφευκτο -μετά την απώλεια περίπου 100 εδρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου για τον προεδρικό συνδυασμό Μαζί!- κυβερνητικό ανασχηματισμό των τελευταίων έξι εβδομάδων προχώρησε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, επιλέγοντας ένα ακόμα πιο συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
H νέα κυβέρνηση έπεσε με το καλημέρα στα βαθιά, αφού η αντιπολιτευόμενη Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, το μεγαλύτερο κόμμα της γαλλικής Αριστεράς στο νέο Κοινοβούλιο, κατέθεσε αμέσως, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και δύο εβδομάδες, πρόταση μομφής εις βάρος της.
«Κυρία Μπορν», τόνισε αναφερόμενη στη Γαλλίδα πρωθυπουργό η εκπρόσωπος του κόμματος Ματίλντ Πανό, «δεν κακομεταχειριζόμαστε τη δημοκρατία ατιμώρητα. Αυτή την Τετάρτη θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» ανακοίνωσε επικαλούμενη την πληροφορία που είχε διαρρεύσει νωρίτερα στα γαλλικά ΜΜΕ ότι η πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
Παρουσιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη βούλησης, που, όπως αναγνώρισε, παρατηρείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η Γαλλία, συνέχισε, έχει ανάγκη «αποφασιστικότητα και φιλοδοξία» καθώς και «δύσκολους συμβιβασμούς» προκειμένου να προχωρήσει, όπως τόνισε, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Διακοσμητικές αλλαγές και δεξιές προσθήκες
Κατά τα άλλα, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο που επέλεξε ο Μακρόν διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο, δίνοντας όμως ένα σαφώς συντηρητικότερο στίγμα με τα πρόσωπα που επελέγησαν για να αντικαταστήσουν τους υπουργούς οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο.
Στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, καθώς παρέμειναν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων ανέλαβε η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.
Τη θέση της στο ίδιο υπουργείο διατήρησε και η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την Ιατρική.
Έξοδος για τον Αμπάντ
Αντιθέτως, ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα αποδείξει την αθωότητά του αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.
Στο υπουργείο Εσωτερικών οι εξουσίες του Ζεράρ Νταρμανέν διευρύνθηκαν περιλαμβάνοντας πλέον και τις υπερπόντιες κτήσεις. Από το κόμμα Ορίζοντες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο Κριστόφ Μπεσί ανέλαβε την οικολογική μετάβαση. Το υπουργείο Υγείας ανατέθηκε στον Φρανσουά Μπρον, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα διορίστηκαν και αρκετοί υπουργοί τόσο από το κεντρώο MoDem όσο και τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς, που αποτελούν την πιθανότερη δεξαμενή υποστήριξης για τον Μακρόν προκειμένου να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.