Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο Πούτιν είναι ικανός να συνεχίσει για καιρό και η Ευρώπη αγωνιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο Πούτιν είναι ικανός να συνεχίσει για καιρό και η Ευρώπη αγωνιά

ΠΟΥΤΙΝ
EPA/GRIGORY SYSOYEV

Η οριστική κατάληψη του συνόλου των εκτάσεων του Λουχάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων πρώτα από το Σεβεροντόνετσκ και στη συνέχεια από το Λίσιτσανσκ, φέρνει την Μόσχα σε θέση ισχύος, τόσο σε στρατιωτικό όσο και κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Το βράδυ της Κυριακής, το Κρεμλίνο κατηγόρησε εκ νέου τη Δύση ότι κατευθύνει το Κίεβο στο να απέχει από διαπραγματεύσεις. «Τώρα είναι η στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχηματίζουν τα πάντα στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τόνισε, η Δύση δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς ούτε «να σκεφτούν την ειρήνη», ούτε «να μιλήσουν για αυτή», ούτε «να συζητήσουν» με τη ρωσική πλευρά. 

Ο Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά ότι «η στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις θα έρθει» και θύμισε ότι η Ρωσία απαιτεί αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία (το 2014) και αναγνώριση της απόσχισης των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας για την κατάληψη και του τμήματος του Ντόνετσκ που παραμένει σε ουκρανικό έλεγχο. Οι εκτάσεις αυτές είναι υπερδεκαπλάσιες αυτών που κατέλαβε τους τελευταίους μήνες στο Λουχάνσκ, μετά την αρχική εισβολή. Συγκεκριμένα, ξεπερνούν τα 10.000 τ.χλμ. όταν ο ουκρανικός θύλακας στο Λουχάνσκ είχε έκταση περίπου 1.000 τ.χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ευρώπη, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και εντείνεται ο φόβος για ενεργειακή κατάρρευση αν η Ρωσία κόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου, η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο των αρνητικών σεναρίων. Και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί σταθερά αφενός να προετοιμάσει τους πολίτες, αφετέρου να τους ενώσει πίσω από τις επιλογές της καγκελαρίας. Στην τελευταία συνέντευξή του ο Σολτς «κατηγόρησε» την Ρωσία ότι προετοίμαζε τις συνθήκες για την εισβολή «τουλάχιστον ένα χρόνο πριν» και παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν «θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να τον διεξάγει για ένα πραγματικά μακρύ διάστημα».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χτυπήσει βαρύτατα και την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, από την οποία εξαρτώνται κατά πολύ οι διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας τροφίμων. Την Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φέτος οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν το 35% αυτών του 2021.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναζητά τρόπους να στηρίξει την Ουκρανία αλλά και τους τζίρους της οικονομίας της ΕΕ μέσω των σχεδιαζόμενων από τώρα επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της χώρας. Όπως αποκάλυψε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυρών όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισ. ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund, ή E-U GTF) θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων. Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Η πρόταση της ΕΤΕπ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, την πρώτη από τις δύο ημέρες της διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία).

Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισ. ευρώ που θα μοχλεύσουν συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL