Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Ουκρανία / Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου θα φέρει την ειρήνη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου θα φέρει την ειρήνη;

ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Η ανάδειξη της Ουκρανίας σε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή  Ένωση χώρα θα μπορούσε να καθησυχάσει το Κίεβο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει μέσα σε νέο λουτρό αίματος και καταστροφές στο Ντονμπάς, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη πως στο μέλλον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχει την παραμικρή ευκαιρία να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για απελευθέρωση της Κριμαίας και των άλλων εδαφών που κατέλαβε ή ισοπέδωσε ο ρωσικός στρατός;

Οι πύραυλοι Harpoon και τα λίγα βαρέα όπλα, κυρίως πυροβολικό και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, που λαμβάνει το Κίεβο δεν φαίνεται να αλλάζουν την πορεία του πολέμου, παρά τις ψυχολογικές απειλές για τον βομβαρδισμό της γέφυρας που ενώνει την Κριμαία με τη μητέρα Ρωσία.

Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου

Ο ουκρανικός λαός έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για το ευρωπαϊκό όνειρο» τόνισε φορώντας ένα συμβολικό σύνολο με κίτρινο σακάκι και μπλε πουκάμισο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τις πόρτες της Ε.Ε. στο Κίεβο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι είναι βασιλικότερη μεταξύ των δυτικών βασιλέων που στοιχηματίζουν στη νίκη της Ουκρανίας και στην απομόνωση της Ρωσίας και των συμμάχων της.

«Ο Ζελένσκι μας είπε ότι, ακόμη και χωρίς την ευρωπαϊκή πορεία, οι μεταρρυθμίσεις -που ζήτησαν οι Βρυξέλλες- εξακολουθούν να θεωρούνται απαραίτητες. Για την Ουκρανία έχουμε ένα σαφές μήνυμα: αξίζει μια ευρωπαϊκή προοπτική και πρέπει να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, έχοντας κατά νου ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

«Είναι μια ιστορική μέρα.  Όλοι οι ηγέτες κατανοούν γιατί οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόνο και μόνο λόγω της θέσης της Ρωσίας, η οποία απλώς προσπαθεί να εκφοβίσει τους πάντες στην Ευρώπη και να συνεχίσει την καταστροφή του κράτους μας. Δεν θέλουν να αναζητήσουν έναν τρόπο για την ειρήνη.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να εγγυηθούμε την πλήρη εδαφική ασφάλεια και ακεραιότητα στο κράτος μας» τόνισε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, διαψεύδοντας έστω και τις μικρότερες προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα ο Θείος Σαμ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποσχόταν ακόμη 1 δις. δολάρια στο Κίεβο, θαμπώνοντας τις όποιες ειρηνιστικές προσπάθειες του Μακρόν, του Σολτς και του Ντράγκι.

«Άλλο Ουκρανία, άλλο Γεωργία και δυτικά Βαλκάνια»

«Η Ουκρανία έχει δείξει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή της να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ουκρανία είναι μια πολύ σταθερή κοινοβουλευτική Δημοκρατία με εξαιρετική διοίκηση. Η Ουκρανία έχει δείξει ότι έχει ένα σταθερό επίπεδο ελλείμματος πριν από τον πόλεμο, έχει ήδη λάβει σημαντικά βήματα για μια λειτουργική οικονομία της αγοράς» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζοντας με τη δέουσα σοβαρότητα ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, για το κράτος δικαίου, τη Δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την άρση της εξουσίας των ολιγαρχών επί της οικονομίας».

Μαζί με την Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας προτάθηκε και για τη Μολδαβία, κάτι που είχε προεξοφλήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ για τη Γεωργία δεν φαίνεται να ωρίμασε ο χρόνος της αναβάθμισής της, αφού για τη Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αξιολογηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, ας πούμε εάν η χώρα έχει τουλάχιστον τα ίδια ποσοστά διαφθοράς με την Ουκρανία ή τη Μολδαβία ή εάν έχει μια τόσο ολοκληρωμένη δημοκρατία, όπως αυτή της Ουκρανίας, και έχει θέσει σε απαγόρευση όσα κόμματα θεωρεί φιλορωσικά, κατάσχοντας τις περιουσίες τους.

Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν σίγουρα θα άφησαν μια πικρή γεύση στους ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, που θα είδαν να απομακρύνεται στην πράξη το ευρωπαϊκό τους μέλλον, παρόλο που έχουν υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο κατά της Ρωσίας για να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Κάτι ανάλογο βέβαια πρέπει να αισθάνθηκαν και στο Βελιγράδι, έχοντας όμως τουλάχιστον την ικανοποίηση να έχουν φρέσκια την υπογραφή του συμβολαίου για φθηνό ρωσικό αέριο από την Gazprom, όταν αυτή κλείνει τις στρόφιγγές της στις μεγάλες και λιγότερο μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης με το πρόσχημα ότι δεν την εφοδιάζουν με ανταλλακτικά.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν ότι θα γίνει σύσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να δοθεί στην Ουκρανία και στη Μολδαβία το καθεστώς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών έγινε την επομένη της επίσκεψης των Προέδρων της Γαλλίας και της Ρουμανίας και των αρχηγών των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Κίεβο, όπου, αναγνωρίζοντας ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κράτησαν σχετικά μικρό καλάθι για μαζικές αποστολές νέων και σύγχρονων βαριών όπλων που απαιτεί ο Ζελένσκι.

Αποφεύγοντας ουσιαστικές δεσμεύσεις, ο  Όλαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι απλώς μετέθεσαν το θέμα της ικανοποίησης των αιτημάτων του Ζελένσκι στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πολιορκημένη από τουλάχιστον 11.000 αστυνομικούς, πολιτοφύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς Μαδρίτη, για να μην αναφερθούμε στους μυστικούς πράκτορες των χωρών του ΝΑΤΟ, των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και αυτών από την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι ηγέτες των οποίων θα συμμετάσχουν πρώτη φορά και επισήμως στη στρατιωτική σύνοδο κορυφής του ελεύθερου κόσμου.

Αντιδράσεις Μόσχας

Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. απαιτεί «την έντονη προσοχή της Ρωσίας, δεδομένης της ενίσχυσης του αμυντικού στοιχείου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης» προειδοποίησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρο Πεσκόφ, κάτι που μπορεί να σημαίνει την επιτάχυνση των προσπαθειών κατάληψης του Ντονμπάς, της Οδησσού, του Χάρκοβου και όποιων άλλων πόλεων βρίσκονται ή θα βρεθούν στο στόχαστρο της Μόσχας, ή ακόμη και την επιτάχυνση των ήδη γρήγορων ρυθμών προσπάθειας προσάρτησης των εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

«Ακόμα και αυτοί -οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας-, παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν σε μια ενιαία μηχανή, συμμετέχοντας στη συλλογική Δύση, κατανοούν την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου. Ειδικά για τον Πρόεδρο Μακρόν εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή θέση του, ότι παρά τις υπάρχουσες θεμελιώδεις διαφορές αυτή τη στιγμή ο πολιτικός - διπλωματικός δρόμος της διευθέτησης πρέπει να εξακολουθεί να είναι ο προτιμώμενος δρόμος.

Και ο Μακρόν ακολουθεί με συνέπεια αυτή τη γραμμή. Και αυτό είναι πολύ ελκυστικό και για τον Πρόεδρό μας» τόνισε ο Πεσκόφ, κλείνοντας όμως τη συζήτηση για κάποια επίσκεψη του Μακρόν στη Μόσχα, παρόλο που αναγνώρισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Δύση δεν θα προμηθεύσει επιθετικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα το Κίεβο.

Για το Συμβούλιο της Ρωσίας η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο αποτέλεσε «ταξίδι επίδειξης για την παροχή ηθικής υποστήριξης» στο Κίεβο, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που θεώρησαν ότι πίεσαν τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως τόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ προειδοποίησε ότι, παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να μετριάσουν τη ρητορική του Ζελένσκι, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι, παράλληλα με την αλλαγή της ρητορικής, οι δυτικές χώρες αυξάνουν τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL