Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.3°C35.8°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.5°C35.5°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 32%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C31.1°C
2 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.9°C32.9°C
0 BF 35%
Γαλλικές εκλογές / Εθνικός κίνδυνος για τον Μακρόν η νίκη της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικές εκλογές / Εθνικός κίνδυνος για τον Μακρόν η νίκη της Αριστεράς

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε αεροδρόμιο
(EPA/GONZALO FUENTES/POOL)

Εθνικός κίνδυνος αταξίας», «ακινησία», «μπλοκάρισμα». Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την κινδυνολογία για να περιγράψει το ενδεχόμενο αριστερής πλειοψηφίας στη Βουλή, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν στο προεδρικό στρατόπεδο στη Βουλή μια «ισχυρή πλειοψηφία» για να γίνει η Γαλλία «η χώρα των τεχνολογιών το 2030, για επενδύσεις στον μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών, του σχολείου, της Υγείας και για να γίνει πράξη η υπόσχεση της κοινωνικής ανέλιξης».

Προσεγμένα λόγια, όμορφες υποσχέσεις από τον επανεκλεγέντα Μακρόν, που επέλεξε τα τελευταία 24ωρα της κρίσιμης προεκλογικής εκστρατείας να δώσει έμφαση στο προφίλ του Προέδρου που αναλαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Δεν ήταν καθόλου συγκυριακό το γεγονός ότι έκανε την πρώτη του παρέμβαση μετά το κακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου από τον… αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Ορλί, αναχωρώντας για Ρουμανία και Μολδαβία, και για να καταλήξει την Πέμπτη στο Κίεβο προκειμένου να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι και τους Σολτς και Ντράγκι. Χαρακτηριστικά της αγωνίας του προεδρικού στρατοπέδου για το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου είναι τρία γεγονότα.

Αγωνιώδης επίθεση από το εξωτερικό

Πρώτον, ότι σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος δεν σχολιάζει σε ταξίδι του στο εξωτερικό εξελίξεις της εγχώριας πολιτικής, επιτέθηκε κατά της συμμαχίας της Αριστεράς. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία για την εγγύηση της ανεξαρτησίας μας. Αυτήν την ανεξαρτησία δεν θα την αποκτήσουμε με περισσότερους φόρους ούτε με μεγαλύτερα χρέη ή με την αποανάπτυξη» είπε ο Μακρόν, επιχειρώντας να απαξιώσει το οικονομικό πρόγραμμα της αριστερής συμμαχίας.

Είναι φανερό ότι οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων προκαλούν ανησυχίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων... Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιος θέλετε να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές;», το 34% απαντά τον προεδρικό πόλο, έναντι 33% για τη Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση.

Το κρυφό πρόγραμμα Μακρόν

Απέναντι σε αυτή την επίθεση της «προεδρικής εικόνας», η συμμαχία της Αριστεράς απαντά με την καταγγελία, διά στόματος Μελανσόν, για το «κρυφό πρόγραμμα» μιας δεύτερης πενταετίας Μακρόν, υπογραμμίζοντας τις οικολογικές και κοινωνικές απειλές που αυτό συνεπάγεται.  Όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, το στρατόπεδο του Μακρόν θέλει να εξοικονομήσει ως 80 δισ. για να σηματοδοτήσει την επιστροφή στο 3% του δημόσιου ελλείμματος ως το 2027.  

Έκρουσε έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενο πρόγραμμα λιτότητας μέσα από αύξηση του ΦΠΑ και δραστικές περικοπές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Το κυβερνητικό στρατόπεδο, και αυτό είναι το δεύτερο γεγονός που προδίδει την αγωνία του Μακρόν, αν και επιβεβαίωσε τον στόχο του 3%, χαρακτήρισε «fake news» την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

ΜΑΚΡΟΝ

Ρεαλιστικό πρόγραμμα της Αριστεράς

Απέναντι στην κινδυνολογία του προεδρικού στρατοπέδου, οι υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας προβάλλουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη σύνταξη στα 60, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.500 ευρώ, τον έλεγχο των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης κ.ά., κόστους 250 δισ., που όμως θα έφερνε στα δημόσια ταμεία 267 δισ. χάρη στην αύξηση των εισφορών.  

Ένα πρόγραμμα που η πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, που έχει αρνηθεί την τηλεοπτική αντιπαράθεση την οποία έχει ζητήσει ο Ζ. Λ. Μελανσόν, έσπευσε να χαρακτηρίσει «το πιο ακραίο» και πως θα ήταν «επικίνδυνο για την οικονομία μας». Το πρόγραμμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους υπέρμαχους της «ορθής σκέψης» και της «οικονομικής ορθοδοξίας», από τη σοσιαλφιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Terra Nova, ως τον εμπνευστή του οικονομικού προγράμματος του Μακρόν το 2017, καθηγητή στο Κολέζ ντε Φρανς, Φιλίπ Αζιόν «οικονομική καταστροφή», «χάος», «ελληνικό σενάριο» κ.ά.

Σε αυτές τις κατηγορίες έχουν απαντήσει τεκμηριωμένα τόσο οι οικονομολόγοι της συμμαχίας, όσο και 300 ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, μεταξύ τους ο Τομά Πικετί, στην ιστοσελίδα της Journal de dimanche. “Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα η Αριστερά στη Γαλλία έχει συσπειρωθεί για να κάνει πράξη μια ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό.

Απορρίπτοντας τις πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, υπονομεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση παρουσιάζει στις βουλευτικές εκλογές ένα πρόγραμμα κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού. Ο στόχος του είναι η δημιουργία κατά την επόμενη θητεία μιας κοινωνίας περισσότερο αλληλέγγυας, με περισσότερη ισότητα και σεβασμό των οικολογικών επιταγών» γράφουν.

Νομιμοποίηση της Λεπέν

Ωστόσο το τρίτο γεγονός που μαρτυρά ότι ρίγη αγωνίας διακατέχουν τη σημερινή προεδρική πλειοψηφία είναι η δέσμευση στήριξης των υποψηφίων της Αριστεράς που αντιμετωπίζουν ακροδεξιό υποψήφιο. Κάτι που αναμένεται να συμβεί σε 61 περιπτώσεις.

Ενώ η θέση της Αριστεράς είναι σαφής, «καμία ψήφος στην Ακροδεξιά», το προεδρικό στρατόπεδο έδειξε ότι αντιλαμβάνεται εξόχως επιλεκτικά και άκρως επικίνδυνα το λεγόμενο δημοκρατικό μέτωπο: η στήριξη θα είναι κατά περίπτωση! Συγκεκριμένα, στήριξη θα δίνεται μόνο αν η αριστερή υποψηφιότητα δεν είναι φιλοπουτινική, αν δεν είναι αντιευρωπαϊκή κ.ο.κ. Μια «ευέλικτη» στάση που λέει πολλά.

Ο Μακρόν επανεκλέχθηκε Πρόεδρος χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της Λεπέν. Σήμερα διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, επενδύοντας στην κινδυνολογία και στο παιχνίδι των άκρων, ταυτίζοντας την Ακροδεξιά με την Αριστερά. Μια τακτική που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό των μακρονικών…

Κλειδί για την Αριστερά η πρόκληση της συμμετοχής

Στρατηγικής σημασίας η προσέλκυση όσων απέσχον την περασμένη Κυριακή. Μελανσόν: «Αν σας είναι κουραστικό να πάτε για 10 λεπτά να ψηφίσετε, ειλικρινά, μη λέτε μετά “χρειάζεται κάτι για το κλίμα”»

Η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση (NUPES) κέρδισε το πρώτο στοίχημα που είχε θέσει. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής δεν απέσπασε μόνο τις εντυπώσεις, αλλά κέρδισε την πρώτη θέση με 5.949.119 ψήφους και 26,16% έναντι του προεδρικού πόλου Μαζί! (μακρονικοί, κεντρώοι και το νεοσύστατο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ), που έλαβε 5.881.017 ψήφους και 25,86%, σύμφωνα με την έγκριτη Le Monde, σε αντίθεση με το υπουργείο Εσωτερικών που έδωσε την πρωτιά στην προεδρική συμμαχία με 25,8% έναντι 25,7% της Αριστεράς. «Διπλό» αποτέλεσμα, μια «πρωτιά» για τη Γαλλική Δημοκρατία.

Όπως και να ’ναι, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση έκανε τη διαφορά. Και είναι πλέον βέβαιο ότι αν δεν καταφέρει σήμερα τη μεγάλη ανατροπή, την πλειοψηφία των 289 βουλευτών, έτσι ώστε ο Ζαν Λικ Μελανσόν να αναδειχθεί στην επιβεβλημένη επιλογή Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού, θα αποτελέσει τον ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό σε δύο γύρους), η προεδρική συμμαχία υπολογίζεται να κερδίσει από 265 ως 300 έδρες, ενώ η αριστερή συμμαχία από 180 ως 210, με το ακροδεξιό κόμμα να αποκτά πρώτη φορά Κοινοβουλευτική Ομάδα με 15 ως 35 έδρες.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση είναι η προσέλκυση εκείνων που απέσχον από τον πρώτο γύρο - δεν ήταν λίγοι, 1 στους 2 Γάλλους δεν πήγε στην κάλπη, ενώ στους κάτω των 35 ετών το ποσοστό αποχής εκτινάχθηκε στο 70%! Το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε και στους άνω των 60 ετών.

Δεν ήταν έτσι τυχαία η έμφαση που έδωσε ο Μελανσόν στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση στην αρχή της εβδομάδας στο θέμα της αποχής: πρέπει να αναζητήσουμε 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους! Πράγματι, η δεξαμενή όσων δεν πήγαν να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή είναι στρατηγικής σημασίας για την αριστερή συμμαχία και θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με το στρατόπεδο του Μακρόν που μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (11,3%), η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση, που έχει συσπειρώσει σχεδόν το σύνολο της Αριστεράς, δεν έχει άλλο στήριγμα πέρα από την προσέλκυση των ψήφων κυρίως των νέων.

Από την πλευρά του, ο Φαμπιέν Ρουσέλ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ΚΚΓ, σήμερα υποψήφιος με την αριστερή συμμαχία, που στην περιφέρειά του, στο 20ό διαμέρισμα του Βορρά, βρίσκεται με 34,1% (άνοδος 11 μονάδων σε σχέση με το 2017) αντιμέτωπος με ακροδεξιό υποψήφιο (32,6%), κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο: «Πρέπει να ψηφίσετε. Να μου δώσετε τη δύναμη να σας υπερασπιστώ!».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με το δικό του, γνωστό αντισυμβατικό ύφος, ο Μελανσόν την Πέμπτη απευθύνθηκε ξανά στους νέους, σε όσους απέσχον την περασμένη Κυριακή: «Φτάνει πια! Είναι ο κόσμος σας, για εσάς, για τα παιδιά σας μιλάμε, αν σας είναι κουραστικό να πάτε για 10 λεπτά να ψηφίσετε, ειλικρινά, μη λέτε μετά “χρειάζεται κάτι για το κλίμα, θέλω να σώσω τους σκαντζόχοιρους”»! Ο τόνος είναι υψηλός γιατί το στοίχημα είναι δύσκολο. Σύμφωνα με τον Σιμόν Περσικό, ειδικό στα ζητήματα της Αριστεράς στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ, η  Ένωση «πρέπει να κερδίσει το 80% των αναμετρήσεών της στον δεύτερο γύρο» για να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία στη Βουλή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL