Η επισημοποίηση του «ανοίγματος της πόρτας» της ΕΕ στην Ουκρανία «σίγουρα απαιτεί την στενή μας παρακολούθηση, γιατί όλοι ξέρουμε ότι έχουν ενταθεί στην Ευρώπη οι συζητήσεις για τα αμυντικά θέματα στο πλαίσιο της ασφάλειας της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η δήλωση Πεσκόφ ήρθε την ώρα που η Κομισιόν επιβεβαίωνε ότι θα παράσχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία, κάτι που θα εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αναφέρθηκε στην επιλογή της ΕΕ να επιβάλει στην Ρωσία κυρώσεις, από τις οποίες η ίδια η ΕΕ θα έχει ζημιά άνω των 400 δισ. δολαρίων (380 δισ. ευρώ). Όπως είπε, «η ΕΕ έχει χάσει πλήρως την ανεξαρτησία της, οι ελίτ της χορεύουν στο ρυθμό που δίνουν άλλοι, κάνοντας ζημιά στον ίδιο τον πληθυσμό της. Οι Ευρωπαίοι και τα πραγματικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αγνοούνται πλήρως και παραμερίζονται». Σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε τις κυρώσεις «τρελές και αναίσθητες», αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι απέτυχαν να λυγίσουν την Ρωσία. Το οικονομικό blitzkrieg δεν είχε εξαρχής καμιά πιθανότητα επιτυχίας, κατά τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο ίδιος στοχοποίησε τις ΗΠΑ, ως χώρα που μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αυτοανακηρύχθηκε «αγγελιοφόρος του Θεού» που δεν έχει υποχρεώσεις προς κανέναν, μόνο συμφέροντα τα οποία έχει «καθαγιάσει». «Οι ΗΠΑ αγνοούν πλήρως ότι τις τελευταίες δεκαετίες νέα ισχυρά κέντρα έχουν αναδυθεί ανά τον πλανήτη και η φωνή τους ακούγεται συνεχώς ισχυρότερα. Κάθε ένα από αυτά αναπτύσσει το δικό του πολιτικό σύστημα, τους δικούς του δημόσιους θεσμούς, εφαρμόζει το δικό του μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Και φυσικά, έχει δικαίωμα να τα προστατεύει και να διασφαλίζει την εθνική ακεραιότητα». Σήμερα, κατά τον Πούτιν, «είμαστε μάρτυρες αντικειμενικών διαδικασιών και επαναστατικών αλλαγών πραγματικά τεκτονικής κλίμακας» στον κόσμο.
Αλλά οι ΗΠΑ, συνέχισε, παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν άλλα μεγάλα κέντρα ισχύος στον κόσμο. Τα κράτη της Δύσης σκέπτονται ακόμη με όρους του προηγούμενου αιώνα, αντιμετωπίζοντας άλλα κράτη ως αποικίες και προσπαθούν να απομονώσουν ή «ακυρώσουν» τα κράτη που θεωρούν «λάθος».
Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην απειλή επισιτιστικής κρίσης από την αδυναμία παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών στην Ουκρανία, τον περιορισμό εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία, καθώς και τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων που στηρίζουν την παραγωγή σημαντικού ποσοστού της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ρωσία, όπως δήλωσε, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, υποδεικνύοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι αυτές που τροφοδοτούν την κρίση. Μάλιστα, προανήγγειλε εξαγωγές σιτηρών σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ζητά να σταματήσει ο ρωσικός αποκλεισμός στα λιμάνια της, ενώ η Ρωσία απαντά ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποναρκοθετήσει την περιοχή έξω από τα λιμάνια του για να προσεγγίσουν ασφαλώς φορτηγά πλοία.