Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Τι φέρνει η συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας - Τουρκίας για μεταφορά σιτηρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι φέρνει η συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας - Τουρκίας για μεταφορά σιτηρών

Πουτιν Ερντογαν
(VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Μετά την συνέντευξη του Ρώσου προέδρου στις 3 Ιούνη στο κανάλι ΡΩΣΙΑ-1, που αναφέρθηκε εκτενώς στην επισιτιστική κρίση, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΙΣΒΕΣΤΙΑ, επήλθε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών. Το σχέδιο προβλέπει πως οι εξαγωγές θα γίνουν από το λιμάνι της Οδησσού όπου Τούρκικα πολεμικά σκάφη θα καθαρίσουν πρώτα τις νάρκες από την περιοχή και στην συνέχεια θα συνοδεύουν τα φορτηγά πλοία ως το συμφωνημένο προκαθορισμένο σημείο στην Μαύρη Θάλασσα, από όπου θα αναλαμβάνουν τα Ρώσικα πολεμικά που θα τα συνοδεύουν ως τον Βοσπόρο. Η εφημερίδα τονίζει πως πέρα από την ασφάλεια που θα τους παρέχεται, θα αποφεύγεται και η όποια προβοκάτσια που μπορεί να επιχειρηθεί.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες και οι ακριβείς συντεταγμένες της θαλάσσιας διαδρομής θα οριστικοποιηθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 8 και 9 Ιουνίου όπου από πλευράς Ρωσίας θα παρευρεθούν οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας. Ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Πεσκόβ επιβεβαίωσε την ημερομηνία επίσκεψης του Λαβρόφ στην Τουρκία. Στην ίδια σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθ, ο οποίος -όπως μεταδίδει το Ρόιτερς- από τις 3 Ιουνίου που βρίσκεται στην Μόσχα πίεσε τις Ρώσικές αρχές για να ανοίξει αυτός ο διάδρομος. Άγνωστο παραμένει ακόμη από ποιους θα εκπροσωπηθεί η Ουκρανία.

Όταν στις αρχές Μαΐου το εσθονικό πλοίο «ΧΕΡΤ» κτύπησε σε νάρκη και βυθίστηκε, κανένα άλλο πλοίο δεν τόλμησε να διασχίσει την Μαύρη Θάλασσα. Έτσι στα Ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεβ, παρέμειναν δεμένα 70 φορτηγά πλοία από 16 χώρες όπου και είναι αποκλεισμένα ως σήμερα. Η ναρκοθέτηση των ακτών της Ουκρανίας έγινε στις αρχές της Ρωσικής εισβολής με βιαστικό, πρόχειρο και ασύντακτο τρόπο. Οι νάρκες ήταν παλιάς Σοβιετικής τεχνολογίας και οι θύελλες που ξέσπασαν στην περιοχή τις έχουν διασκορπίσει σε όλη την Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και να ξεβράζονται παντού.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πούτιν παραδέχθηκε πώς ούτε η Ρωσία ούτε κάποια άλλη χώρα από μόνη της διαθέτει τα απαραίτητα μέσα να καθαρίσει την περιοχή από τις νάρκες και ζήτησε συνεργασία κρατών. Ωστόσο οι Τούρκοι εγγυήθηκαν και ανέλαβαν την επιχείρηση. Μένει να δούμε από ποιές άλλες χώρες θα πλαισιωθεί αυτή η προσπάθεια.

Οι συνομιλίες για το άνοιγμα του επισιτιστικού διαδρόμου φαίνεται να είχαν ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου, ενώ την ίδα εποχή (στις 30 Μαΐου) ο Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν θα προβάλει εμπόδια στο άνοιγμα του διαδρόμου και στην Τούρκικη πρόταση. Όταν οι Ουκρανοί συμφώνησαν να εμπιστευτούν τους Τούρκους και να τους δώσουν τις συντεταγμένες από τα σημεία ναρκοθέτησης η συμφωνία είχε κλειστεί. Στην συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την ίδρυση ενιαίου διοικητικού κέντρου από την Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της επιχείρησης και την εγγύηση για τη απρόσκοπτη λειτουργία του επισιτιστικού διαδρόμου.

Τέλος η ΙΖΒΕΣΤΙΑ κάνει την εκτίμηση, πως ο Πούτιν οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά το ταξίδι του Λαβρόφ στις Αραβικές χώρες, όπου του ασκήθηκε τεράστια πίεση για την εξεύρεση λύσης, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις χώρες εξαρτώνται από 60 ως 80% από τα Ρώσικα και Ουκρανικά σιτηρά. Η Αίγυπτος αγόραζε τον Φεβρουάριο με 270 τον τόνο ενώ σήμερα πληρώνει 480.

Η Ρωσία του Πούτιν δείχνει να αντέχει και να αγνοεί την κριτική για τις αγριότητες του πολέμου, δεν θέλει όμως με τίποτα να θεωρηθεί υπεύθυνη για ενδεχόμενη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που θα προκληθεί από το επισιτιστικό πρόβλημα.

Η Τουρκία αν τα καταφέρει, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα ευνοηθεί από αυτή την συμφωνία και ο διεθνής ρόλος της θα αναβαθμιστεί. Με τον έλεγχο και την επιρροή της στην ροή των πολύτιμων σιτηρών στις διεθνείς αγορές θα αποκτήσει επιπλέον ισχύ και πολιτικό βάρος. Και σίγουρα θα μπει πρώτη στην κούρσα του διαμεσολαβητή για την επίτευξη ειρήνης, όταν φτάσει αυτή η στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL