Επίθεση στη Γερμανία εξαπέλυσε η Τουρκία, καλώντας το Βερολίνο να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να ζητήσει από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η «αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρόκειται για μερική αλλαγή στάσης της Γερμανίας μετά και το deal για τα τεθωρακισμένα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτ καταδικάζει «τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
«Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει σε συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας» ισχυρίζεται και αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου"».
Η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών ενώ σημειώνει ότι η χώρα μας «διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία ναυσιπλοΐας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει σε συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου».
Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947.
Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία ναυσιπλοΐας.
Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα.
Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».
