Live τώρα    
Gazprom / Τέλος το φυσικό αέριο σε Δανία και γερμανική Shell Energy
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Gazprom / Τέλος το φυσικό αέριο σε Δανία και γερμανική Shell Energy

Gazprom
EPA

Διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην εταιρεία Orsted της Δανίας ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, σταματώντας παράλληλα την παροχή φυσικού αερίου και στην Shell Energy στη Γερμανία. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια όπως ζητάει η Ρωσία.

Σύμφωνα με την Gazprom, ο εφοδιασμός των δύο εταιρειών με φυσικό αέριο θα σταματήσει από αύριο 1η Ιουνίου. Η Gazprom διέκοψε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου GasTerra, καθώς κι αυτή αρνήθηκε να πληρώσει το φυσικό αέριο που της παραδόθηκε για τον Απρίλιο σε ρούβλια. Έχει διακόψει επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, και τη Φινλανδία, οι οποίες αρνήθηκαν να προβούν σε πληρωμές σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο του συστήματος διακανονισμού.

Η δανέζικη εταιρεία Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.

Όσον αφορά τη γερμανική Shell Energy Europe Limited αρνήθηκε επίσης να πληρώσει σε ρούβλια για το αέριο που παρέλαβε, μέρος της σύμβασης προμήθειας από την Gazprom Export η οποία προβλέπει προμήθειες φυσικού αερίου έως 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Λόγω της άρνησης πληρωμής η Gazprom Export αναστέλλει τις παραδόσεις αερίου, από την 1η Ιουνίου.

Πλήρωσε σε ρούβλια ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας

Ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή της σε ρούβλια η εταιρεία Uniper, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός εισαγωγέας αερίου Uniper «όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια. Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο κατά το 2021 αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0