Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο Κίσινγκερ θέλει «μετρημένο» το Κίεβο για να διατηρηθεί η «γέφυρα» της ΕΕ με τη Μόσχα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο Κίσινγκερ θέλει «μετρημένο» το Κίεβο για να διατηρηθεί η «γέφυρα» της ΕΕ με τη Μόσχα

ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
weforum.org

Ο 99χρονος «γερόλυκος» της αμερικανικής διπλωματίας προχώρησε μέσω της τοποθέτησής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία σε μία σημαντική παρέμβαση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία τόσο η δυτική διπλωματία όσο και συνολικά τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη.

Ο Χένρι Κίσινγκερ ουσιαστικά πρότεινε στους Ουκρανούς, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να κλιμακώσει την επιθετικότητά της και προς αυτές, να «δουν την μεγάλη εικόνα» των διεθνών ισορροπιών. Όπως εξήγησε, η Ρωσία και η Ευρώπη συνδέονταν επί μακρόν και δεν πρέπει αυτή η σχέση να διαρραγεί, καθώς θα εξωθήσει την Μόσχα σε μόνιμη συμμαχία με το Πεκίνο. Κάτι τέτοιο, προφανώς αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Η έκβαση αυτού του πολέμου στην Ουκρανία και οι αλλαγές τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, θα επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ ομάδων κρατών», είπε ο Κίσινγκερ, σημειώνοντας ότι τελικά «η έκβαση οποιουδήποτε πολέμου είναι μία συμφωνία ειρήνευσης. Η φύση αυτής της συμφωνίας ειρήνευσης καθορίζει το αν οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν μόνιμοι αντίπαλοι ή είναι δυνατό να ενταχθούν σε ένα διεθνές πλαίσιο».

Θύμισε ότι «πριν περίπου οκτώ χρόνια περίπου, όταν προέκυψε η ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σε άρθρο που έγραψα έλεγα ότι η ιδανική έκβαση θα ήταν το να είναι ασφαλής η Ουκρανία ως ουδέτερη χώρα. Ως "γέφυρα" μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, αντί να αποτελεί την "πρώτη γραμμή" μεταξύ αντιπάλων στην Ευρώπη. Νομίζω ότι μπορεί τώρα αυτή η ευκαιρία να μην υπάρχει με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορεί να την διανοηθεί κανείς ως έναν τελικό στόχο».

Τόνισε επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εντός του επόμενου διμήνου. Η έκβαση του πολέμου πρέπει να πλαισιωθεί, πριν δημιουργήσει αναστατώσεις και εντάσεις που θα είναι δυσκολότερο να ξεπεραστούν».

«Ειδικά για την σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη και της Ουκρανίας με την Ευρώπη, ιδανικά η διαχωριστική γραμμή θα έπρεπε να είναι η επιστροφή στο status quo ante (σ.τ.σ. την προηγούμενη κατάσταση). Πιστεύω ότι η συνέχιση του πολέμου πέραν αυτού του σημείου θα κατέληγε τελικά όχι απλώς σε πόλεμο για την ελευθερία της Ουκρανίας, κάτι που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ με εξαιρετική συνοχή, αλλά σε πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας. Μου φαίνεται ότι αυτή είναι η δίκαια και εφικτό να προσδιοριστεί διαχωριστική γραμμή. Θα είναι δύσκολο. Οποιαδήποτε αποσαφήνισή της κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, που φυσικά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τους κύριους εμπλεκόμενους, ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος», τόνισε ο Κίσινγκερ. 

Σαφές μήνυμα προς την ουκρανική ηγεσία να επιδείξει «μετριοπάθεια» την ώρα που στη χώρα παραμένουν στρατεύματα άλλης χώρας που έχουν εισβάλει βίαια, είναι η παρακάτω αναφορά του: «Προσδιόρισα μία πιθανή στρατιωτική έκβαση, αλλά να έχετε κατά νου ότι οποιαδήποτε αποσαφήνιση θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να είναι σημαντικός εμπλεκόμενος, αλλά ελπίζω να επιδείξουν αντίστοιχη σοφία για την ισορροπία στην Ευρώπη και τον κόσμο στο εξής, με τον ηρωισμό που έχουν επιδείξει στον πόλεμο. Οι σχέσεις στο τέλος του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας -που θα είναι πιθανώς η ισχυρότερη συμβατική δύναμη της ηπείρου- και της υπόλοιπης Ευρώπης, θα αναπτυχθούν για μία χρονική περίοδο. Πρέπει κάποιος να εξετάσει και την σχέση της Ευρώπης με την Ρωσία, για μακρύτερο χρονικό διάστημα και με τρόπο που να την διαχωρίζει από την σημερινή της ηγεσία, παρότι το καθεστώς της θα επηρεαστεί εσωτερικά για ένα χρονικό διάστημα από την απόδοσή της». 

Εξετάζοντας την κατάσταση πιο μακρυπρόθεσμα, η Ρωσία έχει υπάρξει για πολλά χρόνια βασικό τμήμα της Ευρώπης και η Ευρώπη έχει επηρεαστεί θεμελιωδώς από το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Ρωσίας. Αυτή η σχέση και η αποκατάστασή της μπορούν να αποτελέσουν την βάση ώστε να μην οδηγηθεί η Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα, όπως τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL